GJENVALG: Jane B. Sæthre ble tirsdag gjenvalgt som leder av Norsk Jernbaneforbund.
Ole Palmstrøm
Jernbaneforbundets landsmøte:
Jane B. Sæthre er gjenvalgt som leder av Norsk Jernbaneforbund
Alle valg på NJFs landsmøte gikk igjennom med applaus.
Landsmøtet til Norsk Jernbaneforbund valgte sine nye tillitsvalgte tirsdag ettermiddag.
Forbundsleder Jane B. Sæthre ble gjenvalgt.
Mye lest: Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år
Torfinn Håverstad ble gjenvalgt som nestleder, og Tor Egil Pålerud og Audun Sør-Reime ble gjenvalgt som sekretærer.
Ettersom Kjell Næss går av med pensjon, var det ett ledig verv i ledelsen. Valgkomiteen bestemte seg også for å utvide den valgte ledelsen i forbundet til seks personer.
Dermed ble Petter Trønnes og Bianca Fedje valgt inn som nye sekretærer i forbundet.
Inspirert forbundsleder
Den gjenvalgte forbundslederen er klar for tre nye år.
– Jeg har vært forberedt på det og jeg har gledet meg. Når vi vant dette stortingsvalget, ble jeg så inspirert. Nå ser jeg fram til regjeringsplattformen og ikke minst hvem som blir samferdselsminister.
Hun er klar på at selv om det er en rødgrønn regjering – som er vennligstilt til fagbevegelsen, blir det ingen «tur i parken»
– Dette blir hard jobbing fra morgen til kveld, men det begynner vi å bli gode på. Hver linje, hver beslutning og hvert vedtak må det kjempes for. Vi er klar over at det er mye som må klaffe for at vi skal få gjennomslag for alt vi ønsker.
– Vi kan drive jernbane
Hun tror de fleste skjønner at også jernbanesektoren har vært nødt til å gjennomføre endringer. Deler av konkurranseutsetningen, selv om den har vært veldig omfattende, mener Sæthre har hatt elementer i seg som har vært nødvendig.
– Man skal ikke bli mett og tilbakelent selv om man jobber i et monopol. Men mange av våre medlemmer har tatt skjønt dette, og blitt inspirert til å brette opp ermene. Nå skal vi vise en ny regjering og det norske folk at vi kan drive jernbane. Vi skal modernisere denne jernbanen.
Noe skal stoppes – noe vil ta tid
Hun er forberedt på at anbud på buss og konkurranseutsettingen og oppsplittingen av jernbanen kommer til å bli møtt med motstand. Men den gjenvalgte forbundslederen har både argumenter, planer og vilje til å hjelpe en ny regjering.
– Noe arbeid kan vi stoppe, og noe vil ta tid. Vi skal bistå med vårt for å hjelpe en ny regjering med å ta riktige beslutning. Men vi trenger godt samarbeid med de andre forbundene i LO når det gjelder anbudsregimet i bussektoren, sier Sæthre.
Hun fastslår at slik det er nå kan det ikke fortsette.
– Det har vi til fulle fått beskrevet i dette landsmøtet. Norsk jernbaneforbund skal ikke ha medlemmer som jobber i bedrifter som behandler sine medlemmer på dette viset, fastslår hun.
Har tro på EØS
Sætre, som selv har gått fra å være EU-tilhenger til å si nei til EU, sier hun er glad hun slipper å møte en Arbeiderparti-styrt regjering med et EØS-nei i bagasjen. Hun har likevel klokketro på at EØS-avtalen er et gode for Norge. Men hun er klar på at regjering og storting må bli flinkere til å bruke reservasjonsretten.
– Vi må ikke bare gjennomføre ukritisk alt som blir lagt fram fra EU. Det skal vi minne politikerne på når det dukker opp saker som krever det. Det vi har gått gjennom med Jernbanepakke 4 er et godt eksempel. Vi har lært mye gjennom den prosessen, sier Sæthre.
– Kampen fortsetter
Bianca Fedje (46) er nyvalgt inn i ledelsen. Fedje startet som konduktør for 26 år siden og har etter det arbeidet blant annet som lærer ved Jernbaneskolen, materialteknisk rådgiver og teamleder, med lang fartstid som tillitsvalgt. Hun er nå ansatt som leveranseoppfølger i Vy Øst.
Bianca Fedje, ny i NJF-ledelsen
Eirik Dahl Viggen
– Jernbanen er nå som et godstog uten bremser. Det er en konsekvens av de åtte årene under sittende regjering. Vi må reise oss og bli hørt. Om vi ikke sloss for livet nå er det våre rettigheter som går tapt, sier Fedje.
Fedje brenner for kursing og kompetanseheving. Det trengs, skal ansatte i jernbanesektoren med tilknytta busstjenester klare å stå rustet for framtida.
– Vi må snu frykt for framtida til engasjement. Jeg opplever stor støtte ute blant folk. Jeg tror verken folk flest eller vi skjønte at det kunne gå så langt og så fort med omveltningene som har vært i jernbanesektoren. Vi kan ikke slappe av, tross regjeringsskiftet, vi må sloss for å beholde det vi har av rettigheter. Vi skal være til stede der tingene bestemmes.
Nyvalgt og klar
Den andre nye i ledelsen er Petter Trønnes, som kommer fra vervet som leder av Verkstedarbeidernes landsråd. Han er veldig spent på det nye vervet han skal inn i.
– Det skjer veldig mye spennende for tiden, og jeg er engasjert og vil jobbe for jernbanen og få den på rett spor, sier han.
Trønnes sier han er topp motivert for å komme i gang med arbeidet, og mener det overordnede målet å være at alle innen jernbanen skal få det bedre.
– Det er en overveldende oppgave, men det tiltaler meg veldig, slår han fast.
Han lar seg ikke skremme av den massive jobben forbundet har foran seg om de skal rette opp i alt de mener har gått galt i sektoren de siste årene.
– Jeg er best når det er mye å gjøre, så at det er mange utfordringer tiltaler meg veldig, sier han.
Trønnes understreker at de er seks stykker i forbundets valgte ledelse som skal samarbeide om dette, noe som betrygger ham.
– Og det er veldig fint å ha med Jane videre, slik at vi kan lære av henne, sier han.
Trønnes mener forbundet har vedtatt mye god politikk på landsmøtet, og han peker på den private AFP-ordningen som veldig viktig framover.
– Den private AFP-orndningen må bli bra i framtida. Vi som har opptjening i SPK må få med oss denne om vi må gå over i en privat AFP-ordning. Dette er store penger for den enkelte, og vi trenger at staten og arbeidsgiverne stiller opp med mer penger, sier han.
NY SEKRETÆR: Petter Trønnes ble går inn i forbundets politiske ledelse.
Ole Palmstrøm
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs