JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jernbaneforbundet forlenger støtten til Colombia

Tillitsvalgte i Colombia lever i daglig frykt for sitt liv. Norsk Jernbaneforbund håper deres økonomiske bidrag kan være til hjelp og motivasjon i deres kamp for rettferdighet.
Torfinn Håverstad (t.v.) og Raymond Johansen underskriver avtalen om støtte til Folkehjelpas prosjekter i Colombia.

Torfinn Håverstad (t.v.) og Raymond Johansen underskriver avtalen om støtte til Folkehjelpas prosjekter i Colombia.

Morten Hansen

morten@lomedia.no

– Vi setter pris på vart mangeårige samarbeid, og ser fram til fire nye år, sier NJF-leder Torfinn Håverstad. 

Siden 2016 har Norsk Jernbaneforbund (NJF) hatt en samarbeidsavtale med Norsk Folkehjelp om økonomisk støtte, politisk påvirkningsarbeid og organisatorisk samarbeid i Colombia. Landsmøtet i 2024 vedtok å videreføre denne støtten med 125.000 kroner i året i inneværende landsmøteperiode. Nylig ble avtalen som stadfester støtten underskrevet.

– Det er fint og meningsfylt å få lov til a verre en bidragsyter i det internasjonale arbeidet, spesielt i et land som er verdens dødeligste å være tillitsvalgt i, understreker Håverstad.

Bakgrunn: Visepresidenten har blitt forsøkt bomba og skutt. Det stopper henne ikke.

Drepte tillitsvalgte

Han påpeker at hver dag – året rundt – blir det kidnappet eller drept sosiale ledere i Colombia.  

Colombia er et av landene i verden med høyeste antallet «sosiale ledere» Ifølge Defensoría del pueblo (Sivilombudsmannens kontor i Colombia) ble 181 sosiale ledere og menneskerettighetsforsvarere drept i 2023. Året før var tallet 215.  

Om lag 1300 sosiale ledere blitt drept i perioden etter at fredsavtalen mellom colombianske myndigheter og FARCgeriljaen ble undertegnet i 2016 og fram til utgangen av 2023.

– Det er personer som kjemper for mer rettferdighet. De er blant annet menneskerettighetsaktivister, tillitsvalgte, journalister og advokater. De blir drept på bestilling av en maktelite som ikke ønsker endring – i et land med enorme forskjeller på fattige og rike, sier Håverstad. 

Støtte og motivasjon

Mange av de som lever under konstant trussel, har Jernbaneforbundet et direkte samarbeid med gjennom Norsk Folkehjelp. Håverstad sier han tror og håper at bidrag fra forbundet gir en ekstra motivasjon i deres lange og vanskelige kamp. 

– Dette er vårt bidrag til solidaritet i praksis, sier Håverstad.

– En global landsby

Norsk Folkehjelp har vært engasjert i Colombia siden 2004. Det overordnede målet for programmet er at befolkningen skal få leve i et fredelig samfunn med rettferdig fordeling av makt og ressurser.

Generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen, mener det mer enn noen gang er viktig å se hva som skjer utenfor våre egne landegrenser. Han sier organisasjoner som Folkehjelpa har et ansvar å holde et fokus på den internasjonale situasjonen.

– Det som skjer utenfor Norge er livsviktig for oss. Ingenting er langt borte. Vi er i en global landsby, og er i ulik grad påvirket av det som skjer. Men at vi er påvirket er helt åpenbart, sier Johansen

Norsk Folkehjelp

Folkehjelpen er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Jobber med internasjonalt utviklingsarbeid, sanitet og redningstjeneste, humanitær mine- og eksplosivrydding og flyktning- og integreringsarbeid.

Norsk Folkehjelp har rundt 16.000 medlemmer i Norge, og om lag 3000 ansatte i 30 land. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse