Fiskeindustrien
Forbanna på Rødt: – Våre tillitsvalgte løper ikke milliardærenes ærend
Rødt-politiker Geir Jørgensen mener tillitsvalgte i fiskeindustrien løper milliardærenes ærend. Det får forbundssekretær Yngve Hansen til å se rødt.
Forbundssekretær Yngve Hansen i NNN blir forbanna når Rødt mener forbundets tillitsvalgte løper milliardærenes ærend.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
«Jeg syns det er beklagelig at konserntillitsvalgt velger å være løpegutt for milliardærene på Austevoll framfor å stå opp for arbeidsfolkene langs kysten» uttalte Rødt-politiker Geir Jørgensen til Bladet Vesterålen nylig
Anklagen får forbundssekretær Yngve Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til å se rødt:
– Det er grunn til å reagere når det kommer sånt fra en stortingsrepresentant. Jeg har til gode å møte arbeidsfolk i næringa, enten det er på havet eller på land, som er enige med Jørgensen. Det er helt opp til ham og Rødt å ha sine meninger om fiskeripolitikk, men når de påstår at de som mener noe annet springer ærend for milliardærer, går det for langt, sier Hansen til Bladet Vesterålen.
Jørgensen: Usaklig
Rødt-politiker Jørgensen mener kritikken fra Hansen er usaklig. Det var tillitsvalgt Bjarne Kristiansen som svingte det første slaget, påpeker Jørgensen.
Geir Jørgensen, fiskeripolitisk talsperson og stortingsrepresentant i Rødt.
Rødt
– Da jeg sa dette om løpegutt, så var det på grunn av en stygg stråmannsargumentasjon om at vi vil legge ned 120 industriarbeidsplasser på Melbu. Det er ikke sant. Vi har aldri snakket om den fisken som faktisk blir levert i Melbu og Norge. Vi skal ha mer råstoff til fiskeindustrien, for å styrke arbeidsplassene her. Men Lerøy tåler ikke at vi i Rødt er så frekke å pirke bort i pliktkvotene. De kjører et løp mot oss fordi de er redd for å miste kvotene sine, sier Jørgensen til NNN-arbeideren.
Uenige om fiskekvoter
Bakgrunnen for krangelen er uenighet om hvordan kvotene skal fordeles mellom fiskerne. Kort oppsummert vil Rødt at mer av fisken skal tas opp av mer lokalbaserte, mindre fiskebåter – kystfiskeflåten.
I NNN vil man ha et fiske som sikrer helårlige arbeidsplasser i fiskeindustrien, og dermed er LO-forbundet opptatt av at det leveres fisk til industrien året rundt. Her spiller havfiskeflåten, de store trålerbåtene, en viktig rolle.
Nylig la regjeringen fram en etterlengtet kvotemelding for fiskerne. NNN var skuffet over at meldingen inneholdt lite om fiskeindustrien, men var glad for at det ikke ble for store endringer innad i kvotefordelingen.
For Rødts «sjarkromantikk» kan føre til at fiskeindustrien står igjen som tapere, frykter Bjarne Kristiansen.
Han er konserntillitsvalgt i Lerøy, som har en stor del av kvotene knyttet til trålerne. Disse leverer en del av fisken til egne Lerøy-anlegg, inkludert det på Melbu. Der kan 120 arbeidsplasser i verste fall forsvinne om Rødt får viljen sin, mener Kristiansen.
– Bruker hersketeknikk
Kristiansen har lang erfaring som tillitsvalgt i fiskeindustrien. Han mener Jørgensen driver med «en gammel og ekkel hersketeknikk i et forsøk på å kneble sterke stemmer fra fagbevegelsen», som han skriver i et debattinnlegg i Bladet Vesterålen.
Det var et felles utspill med myndighetskontakt Stig Nilsen (i bakgrunnen) som gjorde at Bjarne Kristiansen ble beskyldt for å løpe milliardærenes ærend av Rødt.
Erlend Angelo
– Når arbeidstaker og arbeidsgiver har sammenfallende interesser så samarbeider man selvsagt. Det er slik den norske modellen fungerer, Jørgensen, men det liker tydeligvis ikke partiet Rødt, sier Kristiansen i innlegget.
Yngve Hansen i NNN reagerer på at Rødt-politiker Jørgensen påberoper seg moderne industripolitikk når de ønsker å flytte fiskekvoter fra trålerne til kystfiskerne.
– Løsningen de foreslår vil føre til ei utvikling som går enda lenger med midlertidige og sesongbaserte arbeidsplasser og gir dårligere grunnlag for å etablere seg i distriktene, mener Hansen overfor Bladet Vesterålen.
– Gufs fra fortida
Jørgensen fastholder derimot sin kritikk av både Kristiansen og NNN. Han mener Rødt fortsatt er fagbevegelsens parti – og at «folkekravet» denne gangen ligger på utsiden av fagbevegelsen.
– Jeg ser gufs fra ei lite ærerik fortid i NNN og LO. Den største industridøden langs kysten hadde vi da Kjell Inge Røkke klarte å sikre seg rettigheten til norsk fiskeri. Det var LO som var tungen på vektskålen den gangen. Argumentasjonen i dag synes jeg er en videreføring fra den gangen, sier Jørgensen til NNN-arbeideren.
Fiskeindustri med helårs arbeidsplasser på Melbu i Vesterålen.
Erlend Angelo
Lerøy har i dag rundt ti prosent av torskekvoten. De milliardverdiene forvalter de ikke godt nok, mener Jørgensen.
Han vil flytte mer av kvotene som ikke leveres i Norge over til kystfiskerne. Moderne kystfiskebåter tåler mer vær og vind, og kan bidra til stabil leveranse av fisk og dermed også stabilt arbeid for fiskeindustrien, mener Jørgensen.
– Lerøy får større profitt av å selge fisken ubearbeidet ut av landet enn å foredle den i Norge. Vi ønsker å snu dette og gjenetablere fiskeindustri flere steder i Norge. Vi blør arbeidsplasser til Danmark og Polen. Trålerflåten løser ikke samfunnsoppdraget, sier Jørgensen.
Realiteter framfor ideologi
Forbundssekretær Yngve Hansen er forelagt kritikken fra Jørgensen. Han mener Rødt-politikeren tolker historien på sin egen måte.
– På denne tiden var det ett ras av konkurser blant de tradisjonelle fryseriene langs hele kysten. Flere av disse er forsvunnet for godt, og trålerrettigheter er solgt ut av kommuner med lokalpolitikernes velsignelse. Blant de få unntakene er nettopp de anleggene som Røkke overtok. Flere av disse har i dag helårlig drift med faste stabile arbeidsplasser, sier Hansen til NNN-arbeideren.
Nei, alt var ikke rosenrødt under Røkke, påpeker Hansen. Men fasiten i dag er at arbeidsplassen i Lerøy Norway Seafood er blant de mest stabile i fiskeindustrien – og ikke minst helårlige.
– Det er bemerkelsesverdig at verken Jørgensen eller andre sjarkromantikere blir konfrontert med påstanden om at mer fisk gir flere arbeidsplasser og bosetting i distriktene. Hva er faktagrunnlaget for å hevde det? spør Hansen.
Les også: Frustrasjonen vokser i fiskeindustrien: – Regjeringen svikter arbeiderne
Han mener all statistikk viser at landingene fra kystflåten fortsatt er sterkt sesongbetont. Noe som igjen gir midlertidige arbeidsplasser. Det gir ikke grunnlag for bosetting i kommunene, understreker Hansen.
– Det hjelper verken kystsamfunn eller industriarbeid at politisk ideologi, og ikke realiteter, skal styre fiskeripolitikken, sier forbundssekretæren.