JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Ingen matkrise ennå, men importen kan plutselig stoppe opp, advarer forbundsleder

Matforsyningen er foreløpig tilstrekkelig i Norge. Men ved en langvarig krise kan import av råvarer bli et stort problem.
Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN, er bekymret for forsyningssikkerheten og avhengigheten av utenlandske råvarer.

Anne Berit Aker Hansen, forbundsleder i NNN, er bekymret for forsyningssikkerheten og avhengigheten av utenlandske råvarer.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Anne Berit Aker Hansen er forbundsleder i Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Hun opplever som alle andre en surrealistisk tid, med store kontraster også i eget forbund.

To bransjer sliter veldig: De som leverer mat og drikke til utelivet og storhusholdningene.

Blant annet har Ringnes, Hansa og Aass permittert ansatte.

Samtidig går produsentene som leverer til dagligvarebransjen for fulle mugger.

Les også debattinnlegget til Aker Hansen: «Mange flere i Norge må velge matproduksjon som yrkesvei»

Kan bli krise

Foreløpig er det ingen krise med hensyn til forsyningssituasjonen i Norge.

Men hvis koronakrisen skulle vedvare, mener Aker Hansen det trolig vil bli vanskelig å framstille enkelte mat- og drikkevarer som baserer seg helt eller delvis på importerte råvarer og tilsetningsstoffer.

– Og uten ekstra arbeidskraft i våronna risikerer vi at produksjonen av landbruksråvarer også blir redusert. Det gjelder innenfor områder med mye manuelt og sesongpreget arbeid i landbruket, i fiskeindustrien og andre deler av matindustrien. Når det innføres restriksjoner og forbud mot reising mellom land, blir det raskt mangel på folk både på jordene og i fabrikkene, sier Anne Berit Aker Hansen til FriFagbevegelse.

Egenproduksjon

NNN-lederen mener svaret på dette er at norske bønder må få økte muligheter til å produsere mer, slik at næringsmiddelindustrien sikres større mengder med norske råvarer til å lage mat- og drikkevarer av.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er en utfordring å holde hjulene i gang. Mange er ute i karantene, eller er hjemme på grunn av sykdom.

Bemanningssituasjonen kan derfor også bli krevende hvis situasjonen eskalerer. Hun er også redd for at trykket på arbeidskraften blir større med både karantener og sykdom.

– Mange av disse jobbene krever både kompetanse og erfaring. Det er et paradoks at mens mange blir permittert, er det ikke bare å flytte folk fra den ene til den andre oppgaven. Blant annet mangler det folk i kjøttindustrien. Men det er ikke gitt at du har mange ledige kjøttskjærere ledige. De har en utdanning som varer i fire år, påpeker Hansen.

Hun er oppriktig bekymret for forsyningssikkerheten og avhengigheten av utenlandske råvarer.

– Når grensene stenger, transporten går tregere og det kommer sand i maskineriet, blir det problematisk. Blant annet i forhold til import av emballasje, soya og kraftfor.

Hamstringen et bevis

Da de inngripende tiltakene ble vedtatt og iverksatt den 12. mars, strømmet det norske folk til dagligvarebutikkene. Det ble hamstret matvarer med lang holdbarhet, mel, gjær, hermetikk og dopapir i store mengder.

– Dagen etter var det bilder av tomme butikkhyller i media. Heldigvis ble de fleste hyllene fort fylt opp igjen, sier NNN-lederen.

p

Hun tror hamstringen nettopp skyldes frykten for at norsk forsyningssikkerhet ikke er god nok.

– Folk hadde sett tv-bilder fra andre land hvor mennesker sto i lange matkøer. Atter andre har opplevd kriser og krig og vet at det er fornuftig å ha noen ekstra forsyninger i matskapet, mener Anne Berit Aker Hansen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse