JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Little Steven: Denne bluesfestivalen er til takket være fagbevegelsen

Kongen av Notodden Blues Festival har selv en fortid som fagforeningsmann.
THE KING: Kongen av Notodden Blues Festival heter utvilsomt Steven van Zandt (Little Steven).

THE KING: Kongen av Notodden Blues Festival heter utvilsomt Steven van Zandt (Little Steven).

Jan-Erik Østlie

jan.erik.ostlie@lomedia.no

«Musikk skal bygges ut av glede» –vi er flere enn LOs andre nestleder Roger Haga Heimli som har hørt Lill Lindfors synge det.

– Bluesen er folkets musikk, de undertryktes musikk, sa nestlederen da den lokale LO-foreningen spanderte frokost på tillitsvalgte og venner av fagbevegelsen på Notodden bluesfestival.

Og jammen dukket ikke Steven van Zandt opp også, kongen av bluesen på Notodden.

– Av om lag 500 bluesfestivaler i verden i dag er dette en av de mest respekterte nå. Og den er til takket være dere. Fagbevegelsen. Vi prøver å få andre festivaler til å kopiere denne festivalen, til å satse på utdanning og opplæring av nye, unge musikere. Og dere veit jo at jeg var en fagforeningsmann jeg også. Back in the seventies, sier Little Steven.

Bluestown

Notodden kalles gjerne blant utenlandske artister for Bluestown. I løpet av neste år kommer det en film om byen og bluesen. Om alt går bra og produsentene får inn den millionen de mangler. En film om blues og industri. De som har sett den halvtimen som allerede er produsert, mener det er grunn til å glede seg til ferdig produkt.

Da får vi også vite hvorfor jernbaneingeniøren Sam Eyde slo seg sammen med kjemikeren Kristian Birkeland og den pengesterke Marcus Wallenberg og skapte Notodden på begynnelsen av 1900-tallet – hvordan den arbeidervennlige og smarte generaldirektøren av Norsk Hydro la grunnlaget for at byen nettopp ble Bluestown mange år seinere.

Eydes tanke om å lage gjødsel av luft fordi verden trengte mer mat – og norsk industri og Norsk Hydro kunne tenke seg å drive business – ble starten på hele eventyret. Eyde fikk til og med hjelp fra eventyrtegneren Theodor Kittelsen.

HMS-arbeid – et nytt prosjekt

I etterkant av fjorårets bluesfestival ble det rapportert om en episode der en frivillig usikret jobbet med å rigge sceneutstyr. Altså elendig HMS. LOs samarbeids- og solidaritetsprosjekt med festivalen «Somliga går med trasiga skor» fikk høre om saken og tok umiddelbart affære.

Det ble møte med festivalsjef Jostein Forsberg. Fellesforbundets Per Skau, som er med i ledergruppa til Somliga, fikk ansvaret, siden han og forbundet hans har kompetanse på området. Blant de 450 frivillige som gjør festivalen mulig, valgte de fire verneombud. Arne Bernhardsen, som er ekspert på HMS og vernearbeid i arbeidslivet, ble koblet på. Han er også tidligere tillitsvalgt i NNN.

– Festivalledelsen ønsker at denne bluesfestivalen skal være den beste. Da må vi også få skikk på HMS-arbeidet. Det har vært min oppgave, sier Bernhardsen.

Og det var mye å gripe fatt i. Her er det rigging av bannere, mye truckkjøring – og åtte timers skift med folk stående på bare betongen. Når det gjaldt sistnevnte, ble det raskt skaffet matter å stå på. Dessuten var det altfor få håndtraller sånn at det ble mye bæring av øl og brus.

– Vi løftet HMS-arbeidet på festivalen fra ingenting til at vi fikk varslet om vanskelige saker. Og det var mye bra kompetanse blant verneombudene. Og slett ikke vanskelige å velge dem ut, sier Arne Bernhardsen.

Dette arbeidet vil nå bli videreført til neste års festival. Takket være LO.

NNN var med

Via samarbeidsprosjektet «Somliga går med trasiga skor», ble det fra LO i år bevilget 800.000 kroner til festivalen. Det er rekord. Vanligvis gis støtten på forbundsnivå, men NNN har valgt å la avdeling Oslo og Akershus stå for bidraget på 5.000 kroner. Tone Nikolaysen og Bengt Mikael Persson (Peps) er to av dem som representerte avdelingen på festivalen, Nikolaysen for første gang, Peps er for veteran å regne.

– Vi er her primært for å hjelpe og støtte, men får jo mye igjen sjøl også, sier Peps.

Nikolaysen, som er tillitsvalgt på lageret til Vectura, er glad i blues og har i privat regi vært på festivalen 5-6 ganger tidligere.

– Denne gangen ønsket jeg å være med å bidra, bli kjent med folk og prøve noe helt nytt. Erfaringen er at dette var veldig givende. Bare hyggelig mennesker som kjøpte t-skjorter og ga fine tilbakemeldinger om at LO gjør jobben. Jeg blir gjerne med på dette om igjen, forteller hun.

– At LO er til stede her er så viktig. Dette er muligens den beste investeringen vi gjør på hele året. Og så møter vi tillitsvalgte fra andre LO-forbund og får utvidet vårt nettverk, det er viktig det også, sier Peps.

Saken fortsetter under bildet.

NNN-ERE PÅ FESTIVAL: Tone Nikolaysen fra Vectura og Bengt Mikael Persson (Peps) fra TINE Kalbakken.

NNN-ERE PÅ FESTIVAL: Tone Nikolaysen fra Vectura og Bengt Mikael Persson (Peps) fra TINE Kalbakken.

Jan-Erik Østlie

Gammelmannsblues

Lars Johnsen fra Fellesforbundet, som er fungerende leder av «Somliga går med trasiga skor», forteller at sett med hans øyne er årets festival «the best ever». Spesielt fornøyd er han med at det har vært fulle hus på «Barrikaden», LOs egen scene der alle konserter er gratis. Scenen har plass til maks 450.

– Hva sier du til de kritikerne som mener at dette bare er for gamlinger, at blues ikke er ungdommens musikk?

– Vi diskuterer dette i gruppa hele tida fordi vi vil at festivalen også skal fenge ungdommen. Det er en utfordring at vi ikke når ut til dem. I år er det imidlertid også flere band med unge mennesker som spiller med en enorm energi. Dessuten tror jeg det var et lurt grep av festivalledelsen å sette inn litt annen musikk en ren blues, som for eksempel Dum Dum Boys. På denne konserten dominerte ikke de gråhårete så tydelig.

– Og somliga kommer like sterkt tilbake neste år?

– Ja, vi tar ansvar. Det kommer nye folk inn, og de blir tatt godt imot av en sammensveiset gjeng. Her er vi likeverdige. Ingen er høye på seg sjøl. Det gir utrolig mye energi å jobbe med dette, det er en ren glede, sier Lars Johnsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse