JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen ber regjeringa satse på skogen

– Det er behov for å dytte regjeringa i handlekraftig retning, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
KRITISERER REGJERINGA: Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringa mangler handlekraft.

KRITISERER REGJERINGA: Hans-Christian Gabrielsen mener regjeringa mangler handlekraft.

Jan-Erik Østlie

jan.erik@lomedia.no

– Aktivt bruk av skogsbruk vil også reduser CO2-utslippene. Hvorfor har vi ikke allerede satt i gang? Spør LO-lederen på et godt besøkt frokostseminar i Oslo fredag morgen. Gabrielsen mener nemlig det ligger utrolige muligheter i skogs- og trenæringa – ifølge LO-lederen en av de få komplette næringer i Norge.

Et grantre kan gi ved verdt 360 kroner – norske industriarbeidere kan firedoble verdien

Mer enn olje

Det handlet nemlig om framtidas verdiskapning da Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Fellesforbundet, Norsk Skogeierforbund, Norges Bondelag og NHO Mat og Drikke arrangerte frokostseminaret «Grønn vekst i møte med EUs klimaregime» på Håndverkeren i Oslo fredag.

At oljen har dominert norsk økonomi i lang tid er ingen hemmelighet. I takt med sterkere miljøbevissthet blant norske beslutningstakere, er fokus i ferd med å snu.

– Nå må vi få opp verdiskapningen i fastlandsøkonomien også. For vi skal skape 20 000 nye jobber hvert år i 20 år. Det betyr et nytt Statoil hvert eneste år – en enorm oppgave, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Som arbeidsgiverdirektør i matbransjen var Brubakk sjølsagt mest opptatt av hvordan det grønne skiftet kan utvikles videre i nettopp denne industrien. For ifølge ham har vi her til lands både kultur, økonomi og kompetanse. Samtidig skal den globale middelklassen dobles de neste 20 årene. Skjønt, utfordringene er også store på nasjonal nivå.

– Norsk jordbruk er avgjørende for norsk matvareindustri. Derfor må vi jobbe sammen og utnytte våre store ressursen og kompetanse, sier han.

Langt bak Sverige og Finland

Gabrielsen underbygger sin misnøye over regjeringas manglende satsing på skogen med at Sverige og Finland har kommet mye lenger enn oss i utviklingen.

– Vi investerer mye i utlandet til tross for at vi har naturressursene her hjemme. Derfor trenger vi en mer aktiv næringspolitikk og må snart få fart på industrialiseringen. Når det gjelder skogbruket og eksporten til utlandet er vi nesten tilbake til 1800-tallet, sier han. Og understreker at en bærekraftig matvareproduksjon også er viktig.

Venstre enig

Politikerne var også invitert til frokostseminaret. Statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet representerte regjeringa. Han var helt enig i at skogen må tas i bruk og mener at Jeløyaplattformen slår fast nettopp dette. Men skogen må også tas vare på. Samtidig la han vekt på at EU ikke er noen trussel da unionen ikke legger seg opp i nasjonal skogpolitikk. At et grønt skifte skulle være noe nytt for hans parti, ironiserte han bare over.

– Venstre har for eksempel vært opptatt av biodrivstoff i mange, mange år. Dette vil også være et vesentlig element i vår miljø- og klimapolitikk framover, sier Atle Hamar.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ENGASJERT: Espen Barth Eide (Ap) snakker også varmt for skogen. Mens Kari Elisabeth Kaski (SV) lytter.

ENGASJERT: Espen Barth Eide (Ap) snakker også varmt for skogen. Mens Kari Elisabeth Kaski (SV) lytter.

Jan-Erik Østlie

Trevirke i regjeringsbyggene?

Opposisjonen stilte med SVs Kari Elisabeth Kaski og Espen Barth Eide fra Ap. Kaski understreker innledningsvis at den tilsynelatende store politiske enigheten på dette feltet – og som frokostseminaret kunne se ut til å være et godt eksempel på – etter hennes mening ikke er reell.

– Vi skal kutte utslipp, men også bygge opp grønne industrier. Og jobbe mye mer for å finne flere virkemidler for å få igangsatt en bioindustri i Norge, sier hun.

Barth Eide var også veldig enig i grunnpremisset: at det er et stort potensial i å utvikle norsk skogbruk.

– Ikke minst er det viktig å ta i bruke trevirke i byggene vår, for eksempel i regjeringens bygg, sier han.

– Å brenne tømmer er som å putte indrefilet i pølsa!

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse