Sund laks:
Norse-konkursen: Partene møttes, men det ble ikke forlik mellom 45 polske arbeidere og Sund laks
Forliksforhandling i konflikten etter Norse-konkursen falt i fisk.
Da Norse Production gikk konkurs fikk ingen som hadde streiket jobb i det nye selskapet Sund Laks. Retten slo fast at dette var diskriminering. Nå forhandler partene om forlik.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
I dag, tirsdag, møttes partene i Norse-konflikten til rettsmekling i Bergen. I juni ble Sund laks dømt til å betale 18,1 millioner kroner i erstatning til 45 polske arbeidere.
Partene møttes og snakket sammen i flere timer, men det ble ingen enighet.
– Nei dette gikk ikke veien i det hele tatt. Vi sto for langt fra hverandre, sier nestleder i NNN, Jarle Wilhelmsen til FriFagbevegelse. Han kan ikke gå mer inn på detaljene i drøftingene, siden slik rettsmekling er underlagt taushetsplikt.
Saken kommer nå opp til behandling i Gulating lagmannsrett 27. april til 20. mai.
p
Sund laks ble dømt fordi de ikke hadde tilbudt de ansatte fra Norse Production ny jobb da det ble startet opp ny virksomhet etter konkursen i Norse. I tillegg til erstatningen ble Sund laks dømt til å betale 2,1 millioner kroner i saksomkostninger.
Kostbar rettsrunde
Sund laks anket dommen. I et forsøk på å unngå en ny kostbar runde i retten har Sund laks ved advokat Dag Nøtvedt invitert motparten til rettsmekling. Formålet med meklingen er å inngå forlik slik at en sparer en ny rettsrunde. Tingrettens behandling varte fra 20. mai til 12. juni, 15 dager i retten.
Forhandlingene foregår i Gulating lagmannsrett i Bergen, og det er LO-advokatene Edvard Bakke og Fredrik Wildhagen som representerer arbeiderne som er organisert i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund NNN.
Striden som behandles i dag er et av de siste kapitlene om arbeidsforholdene på laksegiganten Sekkingstads fabrikk på Skaganeset.
Sekkingstad er kjent for å underbetale sine utenlandske arbeidere. Det hele kulminerte i en 34 dager lang streik høsten 2017 ved bedriften Norse Production med krav om at det skulle opprettes tariffavtale. Streiken endte med at de ansatte fikk tariffavtale.
Diskriminering av fagorganiserte
Etter et halvt år gikk bedriften konkurs, og etter noen dagers stopp, startet Sund Laks opp virksomheten i de samme lokalene, men ingen av de streikende som også var organisert i NNN ble tilbudt jobb.
Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien
Dette mente en enstemmig tingrett var diskriminering. Dommen slo fast at Sund laks valgte å gi 85 uorganiserte jobb, mens ingen av de fagorganiserte fikk tilbud om arbeid.
«Ut fra dette alene er det «grunn til å tro» at det har forekommet diskriminering», heter det i dommen.