JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norse-rettssaken: Ikke sikkert de polske arbeiderne får pengene sine om de vinner fram

Erstatningene er så store at bedriften kan bli slått konkurs.
1. nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jarle Wilhelmsen vitner i saken mot Sund laksepakkeri.

1. nestleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jarle Wilhelmsen vitner i saken mot Sund laksepakkeri.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Det er den fjortende rettsdagen i saken mot Sund Laksepakkeri. 46 polske arbeidere har gått til sak mot laksepakkeriet fordi de ikke fikk jobb da Sund Laksepakkeri startet opp etter konkursen i Norse production.

Hvis arbeiderne får medhold, kan Sund laksepakkeri måtte betale mellom 10 og 15 millioner kroner i tapt arbeidsfortjeneste, oppreisning og saksomkostninger. Dette utgjør rundt ti prosent av årsomsetningen i virksomheten.

p

Mulig konkurs

– Har dere vurdert muligheten for at Sund Laksepakkeri går konkurs hvis dere får medhold?

– Ja, vi frykter jo det, men det er opp til driverne av virksomheten å holde seg innenfor spillereglene i arbeidslivet, og ta konsekvensene hvis de bryter dem, sier 1. nestleder i Norges Nærings- og Nytelsesforbund (NNN), Jarle Wilhelmsen.

To av eierne, Kjersti Solberg og Eva Solhaug, ville ikke kommentere muligheten for konkurs hvis de taper.

– Vi kan ikke tape denne saken. Den er alt for viktig til det. Det vi ser er fagforeningsknusing av verste sort. Dette er så prinsipielt viktig at vi kommer til å anke hvis vi ikke får medhold, sier Wilhelmsen til FriFagbevegelse.

Faglig grunnkurs

Wilhelmsen tilbrakte nesten hele torsdagen som vitne i Bergen tingrett. Til tider artet utspørringen fra LO-advokat Edvard Bakke seg som et faglig grunnkurs. Formålet med utspørringen var dels å vise retten hva som er vanlig praksis og lover i norsk arbeidsliv, og dels hvordan virksomheten i Norse avvek fra dette.

De 46 som har saksøkt Sund mistet jobben da Norse Production gikk konkurs. Felles for dem var at de var fagorganiserte. Da Sund Laksepakkeri ble etablert, fikk ingen av de fagorganiserte tilbud om jobb.

Sju måneder tidligere hadde de polske arbeiderne gjennomført en fem ukers streik for å få opprettet en tariffavtale. Norse Production ga seg og det ble opprettet en tariffavtale.

p

Gjemt under teppe

De steile frontene i konflikten ble tydelig illustrert onsdag da arbeidsleder i Norse, Eva Solhaug, fortalte at hun under streiken hadde smuglet inn streikebrytere til fabrikken gjemt under et teppe i baksetet av bilen hennes.

– Streik er en form for krig, men vi brukte mye tid på å få til gode samarbeidsforhold på bedriften etter streiken, sa Wilhelmsen. Han innrømmet at noen av NNN-medlemmene var svært utålmodige for å løse alle problemer på bedriften i løpet av den første uka.

Sund Laksepakkeris advokat Dag Nødtvedt hevder at NNN-medlemmene var negative, konfliktskapende og lite samarbeidsorientert særlig det siste halvåret i Norse Production, etter inngåelse av tariffavtale.

To tariffavtaler

Et eksempel på den manglende samarbeidsviljen ble trukket fram av tidligere daglig leder i Norse Production, Tom Lerberg. Han ville at arbeidsuka skulle starte på lørdag. Da slapp han å betale tillegg for søndagene. Dette ville ikke de tillitsvalgte være med på. Lerberg mente at dette illustrerte at NNN-medlemmene var lite samarbeidsorientert.

I tariffavtalen som Tom Lerberg undertegnet står det at arbeidstiden fastsettes etter forhandlinger mellom bedriftens leder og de tillitsvalgte ved bedriften.

Hvis partene ikke blir enige «skal den daglige arbeidstid de 5 første dager i uken være 7,5 timer ekskl. spisepause og legges mellom kl. 06.00 og kl. 17.00. Dersom enighet ikke oppnås, kan bedriften fastsette arbeidstidens begynnelse innen forannevnte tidsramme».

Lerberg innførte en egen skiftordning, med ukestart på lørdag, for de uorganiserte. I realiteten opererte Norse med to tariffavtaler på bedriften.

Under Wilhelmsens vitnemål gjorde han nøye rede for det som på tariffspråket kalles «ufravikelighetsprinsippet».

Ufravikleighetsprinsippet

I FriFagbevegelses tariffleksikon er prinsippet forklart slik: «Ufravikelighetsprinsippet innebærer at arbeidsgiveren har plikt til å gi både uorganiserte og organiserte arbeidstakere de samme lønns- og arbeidsvilkår for det arbeidet som er regulert av tariffavtalen.

Bakgrunnen for prinsippet er at en forskjellsbehandling vil undergrave betydningen av tariffavtalen. Hvis det var adgang til å betale lavere lønninger til uorganiserte arbeidstakere, ville arbeidsgiveren kunne foretrekke å ansette disse framfor organiserte arbeidstakere.»

Dette prinsippet er også slått fast i arbeidstvistloven.

p

Streikebryternes tur

Rettsaken startet 20. mai, og skal avsluttes med prosedyrer 13. juni. Da har det gått med 19 rettsdager. Mye av tiden har gått med til vitnemål fra arbeiderne. De fleste vitnemålene ble overført fra Polen.

Fredag var det streikebryternes tur til å forklare seg om situasjonen ved Norse. De jobbet mens kollegaene var i streik. De fleste av dem er i dag ansatt på Sund laksepakkeri.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse