Rødt vil stoppe muligheten for fagforeningsknusing
I dag kan arbeidsgivere spekulere i konkurs for å kvitte seg med en tariffavtale. Det vil Rødt sette en stopper for.
Rødt stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes foreslår for Stortinget lovenedringer som vil gi arbeidstakere sterkere rettigheter ved en konkurs og gjøre fagforeningsknusing vanskeligere.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
I dag fremmer Rødt et forslag for å stoppe muligheten for arbeidsgivere i å spekulere i konkurser. Bakgrunnen er konkursen i Norse Production fra april i år. Det gikk bare noen få dager fra konkursen til ny virksomhet var opprettet i de samme lokalene, med samme råvareleverandør og samme kunde, men uten tariffavtale. Ingen av de fagorganiserte i Norse fikk jobb i den nye virksomheten, Sund laksepakkeri.
• Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing
Vil fjerne unntak
Nå fremmer Rødt et forslag som vil fjerne et unntak i arbeidsmiljøloven. I dag har arbeidstakere som arbeider i en bedrift som blir kjøpt opp, rett til å ansettelse i den nye virksomheten. De har også krav på å få med seg lønns- og arbeidsvilkår over i den nye virksomheten. Men arbeidsmiljøloven har et unntak. Dette gjelder ikke ved konkurs. Det er dette smutthullet Rødt vil tette.
– Vi vil tette dette hullet i loven som gjør det fritt fram for arbeidsgivere å kvitte seg med fagorganiserte og tariffavtale, og bruker Sekkingstad-manøveren for å få til dette, sier leder i Rødt Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Lavere lønn til polakkene
Når Moxnes viser til Sekkingstad-manøveren, så viser han til det som skjedde i Norse Production i april i år. Det er laksegiganten Sekkingstad som har regissert hele konkursen i Norse og opprettelsen av den nye virksomheten, Sund laksepakkeri.
Sekkingstad drev fiskeforedlingsbedrift med polakker som fikk lavere lønn enn de norske arbeiderne fram til 2012. Da vikarbyrådirektivet skulle innføres fra 1. januar 2013, forsøkte Sekkingstad å unngå konsekvensene av dette, ved å skille ut all virksomhet til det nye startete polske firmaet Norse Production. Samtidig ble han kvitt tariffavtalen ved bedriften.
Dramatisk å bli feid til side
Fagforbundet NNN arbeidet målbevisst for å rekruttere ansatte i Norse production. De ble flere og flere fagorganiserte ved Norse og våren 2017 krevde de tariffavtale. Etter en fire ukers lang streik måtte arbeidsgiveren gi seg og de fikk innfriff kravet. Da strammet Sekkingstad som leverer fisken, eier produksjonslokalene og er eneste kunde, inn vilkårene for Norse, slik at det gikk konkurs.
– Det er dramatisk for fagbevegelsen å bli feid til side slik en har sett hos Sekkingstad, sier Moxnes.
Rødt foreslår også at det opprettes et lovutvalg som skal kartlegge hvordan lovverk som tar sikte på å ivareta arbeidstakeres stilling, blir omgått. Partiet foreslår også at et slikt utvalg skal gjennomgå konkurslovgivningen slik at denne blir mer effektiv, for eksempel ved skjerping av strafferammer og konkurskarantene.
NNN støtter forslaget
Forbundsleder Jan-Egil Pedersen i NNN støtter forslaget fra Rødt.
– Problemet etter konkursen ved Norse var at ingen fagorganiserte fikk jobb i den nye virksomheten, Sund laksepakkeri. Hvis det nye forslaget innebærer at de ville ha jobb videre, så er dette et forslag vi støtter, sier forbundslederen.
Leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Erlend Wiborg, har ikke hørt om forslaget når vi ringer ham, så han vil ikke kommentere det. Men han ser noen problemer knyttet til forslaget all den stund virksomheten slutter å eksistere ved en konkurs.