JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solgte fagforeningshytta og sender pengene til Palestina

– Flere burde vise solidaritet, mener hytteselgerne. Pengene fra salget utløser åtte millioner kroner i støtte til palestinske bønder.
Salget av den tidligere fagforeningshytta Eimehaugen utløser åtte millioner kroner i støtte til palestinsk matproduksjon.

Salget av den tidligere fagforeningshytta Eimehaugen utløser åtte millioner kroner i støtte til palestinsk matproduksjon.

Douglas Ferguson

erlend@lomedia.no

– Vi skjønte at det kunne bli en diskusjon den dagen hytta skulle selges. Derfor la vi inn i vedtektene at pengene skulle tilfalle forbundets solidaritetsfond – og denne delen av vedtektene kunne aldri endres.

Det sier Douglas Ferguson til NNN-arbeideren.

Han er glad for at de var såpass forutseende i 2000, den gangen fagforeningshytta på Ustaoset ble overført til en venneforening.

Foreningen besto av tidligere medlemmer i avdeling 37 i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Vinmonopolets arbeiderforening i Bergen.

Støttet under streik

Fagforeninga har selv hatt glede av fellesskapet som finnes i solidariteten, gjennom to store streiker i Vinmonopolet i 1978 og 1982.

– Vi opplevde stor støtte og samhold i hele fagbevegelsen, og vi fikk kjenne på kroppen hvor viktig solidaritet er i praksis, minnes Ferguson.

For den samfunnsengasjerte fagforeninga var det derfor en selvfølge at gevinsten fra et hyttesalg skulle gå til et godt formål, framfor enkeltmedlemmers bankkontoer.

Og de aller, aller fleste var glade for at fortjenesten fra salget gikk tilbake til forbundet og dets solidaritetssatsing.

– Noe andre foreningshytteeiere kan lære av i framtida?

– Ja, jeg mener jo den måten vi gjorde det på var veldig fornuftig. Absolutt, svarer Ferguson.

Aktuelt: Bombingen av Gaza gjennomføres med norsk-utstyrte jagerfly

Å sikre vanntilførsel og dyrke jorda er en viktig måte å beholde palestinsk land.

Å sikre vanntilførsel og dyrke jorda er en viktig måte å beholde palestinsk land.

Hilda Klaveness/Norsk Folkehjelp

Palestinsk matproduksjon

NNN har fulgt opp den tidligere avdelingas ønsker. I samarbeid med Norsk Folkehjelp har de funnet et egnet prosjekt i Palestina, nemlig Palestinian Farmers' Union (PFU).

Organisasjonen kjemper for bønders rettigheter og palestinsk matproduksjon. Et arbeid som var viktig før krigen på Gaza – og som trolig blir enda viktigere når krigen en gang ender.

Israels militærstyrker er ikke ukjent med å benytte seg av den brente jords taktikk, der de bevisst ødelegger områder under okkupasjon og krigføring.

– Det er et evig sisyfos-arbeid, der jorda ødelegges og palestinerne bygger den opp igjen, gang etter gang, forklarer David Bergan.

Han har ansvaret for Norsk Folkehjelps arbeid i Palestina. Der er matsikkerhet et særdeles viktig stikkord. Samarbeidet med PFU har vart siden 2018. Grunnet krigen på Gaza vil pengene fra hyttesalget i første omgang gå til prosjekter på Vestbredden.

– Generelt er 60 prosent av palestinsk land jordbruksland. Også på Gaza er det overraskende mye land som brukes til matproduksjon. Men det ødelegges bevisst. Den israelske hæren kontroller mye av landområdene, sier Bergan.

Å få vanntilførsel inn til dyrkbar jord er en viktig jobb for å stoppe israelske «settlers», altså israelitter som slår seg ned på palestinsk område. Aktivt landbruk med vanntilførsel gjør det nemlig vanskeligere for israelske myndigheter å legge sitt beslag på området.

Glad for prosjekt-oppfølging

Støtten fra NNN vil gå til organisering av småbønder og sikker mattilgang. Det vil forhåpentligvis gi både mindre fattigdom, forbedret matsikkerhet og økt selvstendighet.

– PFU er en viktig aktør for dem som jobber med landbruk. Det bidrar til trygghet og styrke at de står sammen, sier Bergan.

Narima Zukar fikk et drivhus, tilgang til vann og frø til tomatplanter gjennom UAWC, en annen landbruksorganisasjon som Norsk Folkehjelp og Fagforbundet støtter.

Narima Zukar fikk et drivhus, tilgang til vann og frø til tomatplanter gjennom UAWC, en annen landbruksorganisasjon som Norsk Folkehjelp og Fagforbundet støtter.

Hilda Klaveness/Norsk Folkehjelp

Det er som musikk i ørene til Douglas Ferguson. Han er glad for at NNN har lyttet til den gamle foreningas ønske om å bruke pengene til et solidarisk prosjekt.

Rundt 3,1 millioner kroner settes inn på NNNs solidaritetsfond. Prosjektet i Palestina er tenkt over fire år i utgangspunktet, der det bevilges 200.000 kroner fra NNN årlig. Grunnet Norsk Folkehjelps rammeavtale utløser dette støtte fra Norad på 1,8 millioner kroner årlig.

Til sammen vil hyttepengene altså gi hele åtte millioner kroner til Norsk Folkehjelps samarbeid med PFU.

– Vi er veldig fornøyde med det pengene går til, og at NNN ikke bare lar det gå inn i det store sluket, sier Ferguson.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse