JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tilsyn avdekket grove brudd i kjøttbransjen: – Bransjen har problemer

A-krimsenteret i Oslo har i samarbeid med Mattilsynet avdekket arbeidslivskriminalitet og brudd på regelverket i kjøttbransjen.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo

Saken oppsummert

Kjøttbransjen utgjør en risiko for arbeidslivskriminalitet, skriver A-krimsenteret i en pressemelding.

– Vi har avdekket ulovlig arbeidskraft og sårbare personer som utnyttes og presses til å jobbe under dårlige arbeidsforhold. Vi ser også at det unndras skatter og avgifter, at det er betydelige HMS-brudd og at bransjen har problemer med å oppfylle kravene til matsikkerhet og hygiene, sier senterleder Gro Smogeli.

Stengte bedrift

Ved den siste kontrollen i oktober fattet Mattilsynet hastevedtak om stenging av en virksomhet og omsetningsforbud på grunn av svært dårlig renhold og manglende kompetanse. De varslet også destruksjon av cirka 200 kg kjøtt og kjøttprodukter som hadde blitt håndtert og lagret under uhygieniske forhold, og ved for høye temperaturer. Virksomheten ble gjenåpnet etter å ha etterkommet vedtak.

Ulovlig arbeidskraft

Ved samme kontroll anmeldte politiet en arbeidstaker for ulovlig arbeid, fordi personen var asylsøker uten arbeidstillatelse. Arbeidsgiveren ble anmeldt for bruk av ulovlig arbeidskraft for andre gang, forrige gang fikk han et forelegg på 95.000 kroner.

Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Nav avdekket også mangler under tilsynet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss