JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen:

Tove vil være synlig og sterk: – Det er vi som lager maten til hele Norge

Kroppen til Lerøy-tillitsvalgt Tove Olsen er i ferd med å bli en dagbok over livet.
Tove Olsen har tatovert forbundslogoen på neven.

Tove Olsen har tatovert forbundslogoen på neven.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

Hun har jobbet i fiskeindustrien i en kvinnealder. På den tida har hun opplevd mye rart. Da hun startet på lakseslakteriet i 1998, fikk alle beskjed om at et medlemskap i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) var sikreste veien til å få sparken.

Den holdningen varte lenge, både rundt omkring i fiskeindustrien, og i hennes egen bedrift Lerøy Fossen på Osterøy utenfor Bergen.

En sheriff

I dag er lakseindustrien i ferd med å bli voksen, og de aller fleste i produksjonen på Lerøy Fossen er organisert. Men det har vært mange cowboyer som har fått herje på veien.

Da trengs det en sheriff som tør å si fra. Og etter mange år klarte ikke Tove Olsen å holde kjeft. I 2014 organiserte hun seg.

Noen år senere var hun plutselig blitt hovedtillitsvalgt. Et verv hun virker å trives særdeles godt med. Selv om man som klubbleder er litt mellom barken og veden. Er ikke sjefen misfornøyd, så er gjerne noen av medlemmene i klubben det.

– Hver lille seier er et framskritt som gjør det verdt det. Men jeg er jo dritten i midten. Uansett hva. Det blir både utskjelling og misnøye, sier Olsen.

Det er sånn man blir herdet av. Hardhudet. Men det er ikke alle som takler vervet.

– Jeg er på min fjerde nest-tillitsvalgt. Det er mye press på rollen som tillitsvalgt, man må tåle å stå i det, sier hun til NNN-arbeideren.

Tove er langt fra den eneste i kategorien tatoverte tillitsvalgte: – Urettferdighet er det verste jeg vet.

Synlig og sterk

Men der andre rygger, trykker Olsen på gasspedalen. Klubblederen har valgt å omfavne tillitsvalgtrollen – og den omfavner henne:

Tidligere i år tatovere hun hele venstre neve med NNN-logoen. Kroppen hennes er i ferd med å bli en dagbok over livet, men hovedgrunnen til akkurat denne tatoveringen er synlighet.

– Vi må nå ut til flere. Alle bør vite hvem vi er. Det er vi som lager maten til hele Norge. Folk hadde ikke klart seg uten oss! Derfor diskuterer jeg med mange utenfor NNNs bransjer hva vi står for og hvem vi er, sier Olsen.

Tatoveringen blir gjerne en samtalestarter. Den har sågar gitt rabatt på en tariffert restaurant. Og temaet har også båret frukter rundt det hjemlige matbordet.

– Jeg snakker om fagforeninger og NNN rundt bordet hjemme hele tida. Du kan tro mor ble stolt da 24-åringen ble hovedtillitsvalgt i elektrikerbedriften han jobber i. Og datteren mi har vært medlem i NNN siden hun var 15!

Den ferkeste tatoveringen viser at Tove ikke lar seg herse med.

Den ferkeste tatoveringen viser at Tove ikke lar seg herse med.

Erlend Angelo

Flere må si fra

På høyrearmen har blekket knapt tørket på den ferskeste tatoveringen. Haien ved siden av navnet hennes handler om styrke.

Som tillitsvalgt skal du ikke la deg herse med, er budskapet. Her har hun noen oppdragende ord til sine kolleger:

– Det er for mange tillitsvalgte som lar seg manipulere. For eksempel på innleie. Jeg nekter å skrive under på det. Det er lett å ansette folk her i Norge – og det er lett å si dem opp hvis det er behov for det. Vi må bli tøffere og tørre å si nei!

På Lerøy Fossen er de aller fleste i produksjonen organisert, til tross for at det i all hovedsak er arbeidskraft som stammer fra andre land.

– Det er vanskelig med språket, men får du først snakket skikkelig med dem, så går det stort sett greit å organisere fra alle verdens land, mener Olsen.

Som også er bevisst synligheten på egen arbeidsplass. På et tidspunkt brukte hun av egne midler for å ordne diverse artikler profilert med NNN-logoen.

I dag er klubbkassa såpass romslig at det er rom for velkomstgaver, der det kommer synlig fram hvor man er medlem.

Det kommer flere

Men apropos logoer: De endrer seg jo i tid og utide. Er hun ikke bekymret for at NNN-logoen på neven snart er utdatert? Hva om 101-åringen NNN plutselig bytter navn?

– Det er uansett en del av historien, både NNN og tatoveringen på kroppen. Og da får jeg bare skaffe meg en ny en, da, smiler Olsen.

Som uansett tenker mer på de tatoveringene som skal komme. Hun har åtte – foreløpig, som hun sier.

Den andre underarmen er allerede forbeholdt «Yes We Can»-kvinnen med skautet på. Stadig vekk dukker det opp nye ideer til fremtidige kroppslig fargelegging.

Men helt grenseløs er klubblederen ikke:

– Det blir nok en god del flere tatoveringer. Men det blir ingen i pannen!

Tove Olsen er opptatt av synlighet. På reise er hun kledd i NNN-klær, alltid.

Tove Olsen er opptatt av synlighet. På reise er hun kledd i NNN-klær, alltid.

Erlend Angelo

Les også: Kan sjefen forby synlige tatoveringer på jobben?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse