Lov om god handelsskikk:
Tre kjeder dominerer matmarkedet totalt. Dette vil ministeren gjøre
Her er forslaget som kan endre norsk matvarehandel.
ENDELIG: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil med en lov om god handelsskikk blant annet redusere konfliktnivået i daglig- varebransjen.
Sissel M. Rasmussen
Saken oppsummert
jan.erik.ostlie@lomedia.no
Flere av aktørene i matvare- og næringsmiddelbransjen har lenge ønsket seg en lov om god handelsskikk. Nå er et nytt lovforslag ute på høring.
Regjeringen sendte i slutten av april ut en ny lov om god handelsskikk. Den forrige regjeringens lovforslag ble lagt i en skuff av solbergregjeringen. Etter hvert ble det politisk uholdbart. Regjeringen snudde.
p
– Målet med loven er ryddigere forhandlinger og mer forutsigbare avtaler. Vi ønsker bedre utvalg i dagligvarebutikkene og lavere priser til forbrukerne, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.
Lovforslaget er nå ute på høring med frist 7. juni. Både NNN og LO er høringsinstanser.
Slik er forslaget:
Loven krever at avtalene som inngås mellom dagligvarekjeder og deres leverandører er skriftlige og fullstendige. En av partene kan ikke gjøre ensidige endringer i en avtale.
Loven slår fast at partene i forhandlinger skal gi hverandre den informasjonen som kreves for å skjønne hva avtalen betyr for dem. Dette kan for eksempel være informasjon om grunnlaget for beregning av rabatter.
Forretningshemmeligheter som utveksles som ledd i et samarbeid, skal ikke kunne benyttes som springbrett for lansering av kopiprodukter:
Der en part har gjort en investering i tillit til et samarbeid, skal den andre parten opptre på en måte som ivaretar de berettigede forventingene som lå til grunn for investeringen.
Avtaler mellom dagligvarekjeder og leverandører skal inneholde regler om ansvar for håndtering av svinn og reklamasjoner, og om oppsigelser og fjerning av varer fra sortiment.
Det er forbudt å benytte forretningsmetoder som kan fremkalle alvorlig frykt, for eksempel trusler om utilbørlige represalier eller spredning av usann informasjon.
Vil redusere konfliktnivået
NNN har i lang tid pekt på mange utfordringer i matvare- og næringsmiddelbransjen. Ikke minst at det er tre kjeder som dominerer dagligvaremarkedet nesten hundre prosent (Coop, Rema, Norgesgruppen). Næringsdepartementet betegner dette som en «utfordrende konkurransesituasjon». Men peker også på forretningskulturen der «uklare kontrakter kan utnyttes til ensidige endringer av forpliktelser».
– Formålet med den nye loven er å redusere konfliktnivået i dagligvarebransjen. For å få det til, skal vi opprette et dagligvaretilsyn som skal håndheve loven. Løsningen må være billig for skattebetalerne, og gjøre det enkelt for bedriftene å følge den nye loven. Dette har vist seg å fungere for eksempel i Storbritannia, mener Røe Isaksen.
Næringsministeren mener også at en sånn lov ikke er ment å svekke dagligvarekjedenes forhandlingsmakt.
Storbritannia
Forslaget om et tilsyn har vært ønsket av flere, og er nytt i lovforslaget. Næringsdepartementet oppfordrer nå dagligvarebransjen til å komme med innspill til hvordan det nye tilsynet skal organiseres. Om det for eksempel kan samlokaliseres med Forbrukertilsynet, Konkurransetilsynet eller et annet statlig organ.
p
Og apropos den britiske ordningen sier Røe Isaksen følgende:
– I Storbritannia bruker de veiledning og dialog som sitt viktigste virkemiddel for å løse konflikter. Samtidig jobber de med å sikre at utøvelse av forhandlingsmakt skjer på en ryddig måte. Det er vi også veldig opptatt av ved innføring av lov om god handelsskikk i Norge.
Transparens
NNN koordinerer sitt høringssvar med LOs. Av innspillene NNN har gitt til LO mener NNN på et overordnet nivå følgende: «Utviklingen har dessverre gått i negativ retning. Det er ubalanse i maktforholdet mellom leverandørene og dagligvarekjedene, samt store skjevheter i fordelingen av verdiskapningen. Det er riktig å sette inn tiltak for å sikre et velfungerende dagligvaremarked.
Både for å sikre lønnsomhet i bransjen, ut fra et samfunnsmessig perspektiv og for å sikre at det er mulig å opprettholde gode trygge arbeidsplasser, hvor flest mulig ansatte har heltids faste stillinger. Vi er opptatte av at forholdet mellom leverandørene og dagligvarekjedene er transparente og baserer seg på god handelsskikk».
Lovens formål
På et mer konkret nivå mener NNN det er viktig at lovens formål også må dekke opp forhold som berører saker utover rene kontraktsforhold, forbrukervelferd og generelt «god handelsskikk» mellom aktørene. Formålet må inneholde et bredt samfunnsmessig perspektiv for å hindre unødig ressursbruk i verdikjeden.
p
Når det gjelder lovens virkeområde, mener NNN at det må gjøres tydelig at avtaler om leveranser av dagligvarer inneholder spørsmål om logistikk og distribusjon av varer. Logistikk-kostnader mener NNN er en stor del av varenes kostnad og er av stor betydning for dagligvareprodusentenes egen verdikjede idet råvarene er lett fordervelige og krever nøyaktig planlegging.
«Matprodusentene vil uten god kontroll av råvarelogistikken bli påført store kostnader, samt ekstra matsvinn», heter det i NNNs innspill til LO.


Nå: 0 stillingsannonser