Nord blir sør
Forsvarssjefen vil ha færre vernepliktige og flere profesjonelle soldater – og strippe Nord-Norge militært. Lykke til!
Forsvarssjef Harald Sunde delte for et par uker siden ut sitt høringsutkast til fagmilitære råd. Her skisserer han hvordan Forsvaret skal se ut om 10-15 år – til de som kan tenkes å ha meninger om dette i Forsvaret. Det er det mange som har. Så selv om det 58 sider lange dokumentet er unntatt offentligheten, har de som har ønsket det fått med seg innholdet.
De viktigste temaene som har lekket ut, bortsett fra at Forsvaret fortsatt må effektiviseres, er at Sunde ønsker at framtidens base for jagerfly skal ligge på Ørlandet. Og kun der. Han vil legge ned 2. infanteribataljon, som ligger på Skjold i indre Troms. Det var for øvrig en lekkasje Sunde selv, fra talerstolen på Heggelia i Bardufoss, sto for. Og han vil fjerne om lag 1 500 vernepliktige, og erstatte noen av disse med vervede, profesjonelle, soldater.
De to første punktene, i tillegg til at Sunde ønsker å redusere antallet Orion-fly på Andøya i Nordland – de flyene som overvåker Barentshavet, er i realiteten en militær nedstripping av Nord-Norge.
Er det noe den norske historien har lært oss, så er det at nedstripping av hvilket som helst område i Norge fører til opphetet lokaliseringsdebatt. Fjerning av offentlige arbeidsplasser i Nord-Norge er intet unntak. Når forsvarssjefens råd er ferdigdebattert i Forsvaret, og legges fram for offentligheten, vil den følges av en heftig lokaliseringsdebatt – både blant politiker, militære og sivile.
Vel så viktig er nordområdediskusjonen som vil komme. For det er bare drøyt fire år siden man på Stortinget ble enige om at man skulle satse på nordområdene militært. Det var en oppfølging av Regjeringens nordområdesatsing. En fornuftig strategi, hvis man mener de enorme rikdommene – naturresursene – som finnes nord for polarsirkelen påvirker vår sikkerhet.
Verdiene som oljen og fisken representerer, er det mange som vil ha. Nordområdesatsingen, med militær tilstedeværelse, er en måte å vise at Norge vil råde over sin egen grunn.
Forsvarssjefen vil ha færre folk og færre fly i Nord.
Han skal slite med å overbevise politikerne, i alle fall de fra nord, om at det er riktig strategi.
Reduksjon av antallet vernepliktige, og en mer profesjonalisert hær, er tankegods den nåværende forsvarssjefen har arvet fra sin forgjenger. Sverre Diesen, som var sterkt inspirert av det britiske forsvaret, foreslo dette i sin Forsvarsstudie 07. Han ble kraftig imøtegått av Stortinget.
Forsvarssjef Sundes tanke er i og for seg en fornuftig tanke. En profesjonell hær er bedre enn en hær bestående av gutter og jenter som knapt nok har avsluttet videregående skole. Man kan få gjort mer med færre folk.
Problemet med en profesjonell hær er rekrutteringsgrunnlaget. I Norge har man allerede i dag en profesjonell bataljon, Telemarksbataljonen. I dag henter den sine folk fra soldater som har avtjent verneplikten. Til tider har de problemer med å få nok folk. Å redusere antallet vernepliktige, samtidig med at antallet vervede øker, vil ikke gjøre det lettere å få tak i folk.
I England, som mange norske fagmilitære ser til, henter de sine vervede fra den tradisjonelle arbeiderklassen. Blant de som ikke har noen utdannelse og de som ikke har noen utsikt til annen jobb. Blant de som ser på Forsvaret som sin eneste karrierevei. Også i England sliter de med å rekruttere nok soldater. Så stort har problemet vært, at det britiske Forsvaret har sett seg nødt til å lempe på kravet om plettfri vandelsattest.
Hvordan skal det gå i Norge – som stort sett består av middelklasse, hvor arbeidsledigheten er lav, og hvor de aller fleste har minst én annen karrierevei å velge?
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie