JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge og EU i fiskediskusjon

Byttebalansen mellom Norge og EU har stått sentralt i denne ukas forhandlinger om en ny kyststatsavtale for 2010.

– Vi er der vi pleier å være etter den første uka i disse forhandlingene, så fortsetter vi i Brussel fra 1. desember, sier Norges forhandlingsleder, avdelingsdirektør Ann Kristin Westberg i Fiskeri- og kystdepartementet, til NTB.

Allerede kommende uke skal Norge, EU og Færøyene møtes for andre gang i et forsøk på å bli enige om neste års makrellkvote og fordelingen av denne. Det skjer i Edinburgh.

Byttebalansen

I Bergen har særlig byttebalansen mellom Norge og EU fått stor oppmerksomhet i plenumsmøtene.

I Norge er oppfatningen at EU har et strukturelt betalingsproblem som blir større og større. I EUs farvann er viktige fiskeslag, som kolmule, så hardt beskattet at det ikke lenger er så enkelt å bytte med for eksempel torsk i Barentshavet. Her betales det nemlig ikke for gjensidige kvotebytter med penger, men med fisk.

Byttebalansen er endret til Norges favør, ettersom Barentshav-torsken og flere andre fiskeslag i norsk sone er i fin forfatning. EU har rett og slett ikke «betalingsevne» til å sikre seg den retten de ellers kunne ha fått til å fiske torsk i Barentshavet.

Uregulert fiske

Begge parter er interessert i en ny kyststatsavtale. Et brudd vil åpne for et uregulert fiske i det felles havområdet, noe ingen er tjent med.

I tillegg til byttebalansen har spørsmål som gjensidig soneadgang, utkastproblematikken, rapportering av fangster og fastsettelse av totalkvoter (TAC) for bestandene i Nordsjøen stått på agendaen i Bergen.

Ingenting av dette er i mål, og konklusjonene kommer trolig tidligst fredag 4. desember i Brussel.

Westberg ønsker ikke å kommentere klimaet under forhandlingene. Det har i det siste vært et anstrengt forhold mellom Norge og EU, etter at EU brøt den gjeldende avtalen om soneadgang og jaget norske makrellfiskere ut av EU-sonen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse