Digitale kulturtilbud:
Koronakrisa tvinger bluesfestivalen til å digitalisere solidaritetskonsert: – Vi har offentlig støtte og det forplikter
Det blir ikke bluesfestival på Notodden i år, men solidaritetskonserten søndag 2. august arrangeres likevel. På internett.
GLEDER SEG: Trond Ytterbø fra Notodden Bluesband, festivalsjef Jostein Forsberg, Janne Hegna fra Creo og LOs koordinasjonskomité, festivalkoordinator Mari Beate Sannes og artist Rita Engedalen er glad det blir solidaritetskonsert også i koronakrisens år.
Håvard Sæbø
roy@lomedia.no
– Vi hang vel med hodet i omtrent én blueslåt, da vi skjønte at vi ikke kunne arrangere festivalen som vi pleier, sier Mari Beate Sannes, festivalkoordinator i Notodden Bluesfestival.
Det tok kun seks dager fra regjeringen stengte Norge, til den første streamede konserten ble sendt ut på verdensveven fra Bluesfestivalen. Til nå har de hatt 300.000 seere på disse konsertene, og årets Bluesfestival blir i stedet en digital fest, kalt Digifest 2020.
Fryktet for konserten
Digital blir også gratiskonserten som i år skulle avsluttet Bluesfestivalen for 11. gang på rad. «Somliga går med trasiga skor»-konserten har vært finansiert av LO, ulike landsdekkende og regionale fagforeninger og mindre fagforeningsklubber.
Janne Hegna fra Creo sitter i LOs arbeidsgruppe for festivalen. Hun innrømmer at hun var bekymret for hvordan det ville gå med årets konsert.
– Vi var redd for at det ikke ville komme inn penger slik at vi kunne arrangere konserten. Det er mange som er permitterte, men vi har fått inn over 800.000 kroner. Det er mer enn i fjor, selv om antall bidragsytere har gått ned fra 74 til 55, forteller hun.
Dermed blir det konsert 2. august klokka 18 og to timer fremover. Noe vil streames direkte fra Notodden Teater der konserten blir åpnet av blant annet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, mens noen av bidragene er innspilt på forhånd.
Følger vassdraget
Festivalsjef Jostein Forsberg kan ikke få skrytt nok av koordinasjonskomiteen.
– De har lagt ned en fantastisk innsats og skaffet penger som gjorde at vi kunne gå i gang med et veldig ambisiøst prosjekt, sier han.
Konserten vil følge vannveien fra fjell til fjord og være innom verdensarvstedene Rjukan og Notodden. Første stopp er hjemme på gården til Åsmund Nordstoga i Vinje, videre via Knut Buen og Sigmund Groven fra anlegget på Vemork. Linnea Dale fra Tinn er blitt filmet om bord på Storegut på Tinnsjøen, mens Gransherad er representert ved folkedanseren Vilde Westeng og hardingfelespilleren Tone Anne Tveiten. I Notodden blir det blues med både Notodden Bluesband, Kåre Virud, Rita Engedalen og Damer i Blues, før ferden går videre nedover vassdraget med bandet Ni liv, fengselsbandet Prison Maniacs fra fengselet i Skien og Norwegian Soul Band før det hele rundes av i Langesund med Vidar Busk.
– Jeg har lenge båret på en drøm om å gjøre dette. Når vi kom i denne situasjonen, ble det mulig å realisere drømmen. Dette gir oss mulighet til å skildre det musikalske livet som er en del av samfunnet og sjela vår langs vassdraget, men som ligger utenfor den kommersielle mainstream-musikken, sier Forsberg.
FRA FJELL TIL FJORD: Den tradisjonelle gratiskonserten på Notodden Bluesfestival, sponset av LO og fagbevegelsen, blir i år erstattet av en to timer lang streamet solidaritetskonsert fra Notodden. Festivalsjef Jostein Forsberg og Janne Hegna fra LOs arbeidsgruppe for festivalen, kan lokke med et vidt spenn av musikalske stilarter 2. august.
Håvard Sæbø
Håper på rekord
Samtlige artister og de som jobber med konserten vil få honorarer betalt av støtten som er kommet inn til konserten, mens inntektene fra T-skjortesalg og Vipps til 116476 går til et prosjekt i Libanon rettet mot palestinske og syriske flyktninger i regi av Norsk Folkehjelp.
Jostein Forsberg er glad det blir solidaritetskonsert og digital bluesfestival.
– Koronakrisa har vært med på å fornye Notodden Bluesfestival. Vi har fått inn frivillige med digital kompetanse som vi ikke hadde tidligere. Det har tatt festivalen inn i det 21. århundret. Vi er jo en festival og en institusjon som betyr mye for Norge. Vi har offentlig støtte og det føler vi forplikter. Da må vi levere for de pengene og den støtten vi får. Uansett hva som skjer, og gjennom streaming og sosiale medier har vi kunnet holde kontakt med publikummet vårt gjennom koronakrisen, sier han.
Janne Hegna håper det vil gi seg utslag i at årets «Somliga går med trasiga skor»-konsert kan sette publikumsrekord.
– Vi har hatt mellom 3000 og 4000 på konsertene tidligere. Nå kan vi nå enda flere, smiler hun.