JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Bedriftene har veltet økte kostnader over på forbrukerne, mener YS-lederen

Hovedorganisasjonen YS avviser moderasjon i årets lønnsoppgjør. De mener eierne har styrket sin posisjon i flere år.
YS er ikke klar for et moderat oppgjør i år: – Bedriftene har i stor grad klart å velte økte kostnader over på forbrukerne, og opprettholde fortjenesten, mener Hans-Erik Skjæggerud i YS.

YS er ikke klar for et moderat oppgjør i år: – Bedriftene har i stor grad klart å velte økte kostnader over på forbrukerne, og opprettholde fortjenesten, mener Hans-Erik Skjæggerud i YS.

Leif Martin Kirknes

Flere LO-topper har luftet tanken om staten bør komme på banen for å få lønnsoppgjøret i havn. Tanken er at politiske grep for å få ned strømpriser eller dempe prisveksten, kan gjøre at lønnstilleggene ikke trenger å være så høye.

Det bekymrer leder Hans-Erik Skjæggerud i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

– Jeg frykter ut fra diskusjonen i mediene at man legger opp til et moderat lønnsoppgjør. Det er vanskelig å se for seg at medlemmene aksepterer et tredje år med reallønnsnedgang. Spesielt hvis det faktisk er rom for å ta ut mer, sier han til Klassekampen.

Han sier at lønnsandelen i bedriftene - et mål på hvor stor del av verdiskapingen som går til de ansatte - har gått betydelig ned.

Skjæggerud viser til at gjennomsnittlig lønnsandel i perioden 2014–2021 var 84 prosent.

– I 2022 var den 78 prosent. Det forteller meg at eierne har sørget for å ta ut sin del av verdiskapingen, mens arbeidstakerne ikke har fått det, sier han.

– Bedriftene har i stor grad klart å velte økte kostnader over på forbrukerne, og opprettholde fortjenesten, mener Skjæggerud.

Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) har 230.000 medlemmer.

Warning
Annonse
Annonse