JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konsulentbruk i Forsvaret

Bruken av private IT-konsulenter i forsvarsprosjekt bekymrer tillitsvalgte

Forsvaret bruker millioner på konsulenter til IT-prosjektet Mast. Tillitsvalgte frykter privatisering fører til dårligere sikkerhet. De ansvarlige mener det er beste framgangsmåte.
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Stina Hassel, leder i NTL Forsvar

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Stina Hassel, leder i NTL Forsvar

Anders Hauge-Eltvik

I tre år har Forsvarsmateriell forsøkt å finne en strategisk partner – en privat aktør – til IT-prosjektet Mast, som står for «militær anvendelse av skytjenester». Prosjektet, med en verdi på 16 milliarder, har gjentatte ganger blitt utsatt.

Samtidig har Forsvarsmateriell hatt konsulentutgifter på 122,3 millioner kroner for prosjektet, som har et budsjett på 263 millioner kroner. 36,8 millioner kroner er brukt, eller planlagt brukt, på tjenester fra private. Det bekymrer tillitsvalgte, skriver Klassekampen.

– Hvis de privatiserer ikke bare utvikling og vedlikehold, men også drift av IKT-systemene, vil det si at operasjon og drift av norske våpensystemer vil være helt avhengig av private selskaper, sier Stina Hassel, leder i NTL Forsvar, til avisen.

Programansvarlig Cathrine Riddervold Devold i Mast forsvarer derimot konsulentbruken og bruken av det hun kaller en «konkurransepreget dialog».

– Med dagens teknologiske utvikling er det ikke realistisk at vi på egen hånd skal kunne bygge opp og beholde tilstrekkelig med kompetanse til å levere de løsningene sektoren trenger, skriver hun i en epost til Klassekampen og oppgir at de er innenfor kostnadsrammene som er satt.

Vil ha offentlige data vekk fra private skytjenester: – Høygradert informasjon kan komme på avveie

(©NTB)

daniel.lundby.olsen@ntb.no

Warning
Annonse
Annonse