JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Fryser strømregningen til britene i to år

Fra 1. oktober og fram to år skal en gjennomsnittsfamilie i Storbritannia betale maks 2.500 pund årlig for energi.
– Vi står overfor en global energikrise og det er ingen gratis løsninger. Dette kommer til å koste, sier den nye statsministeren. (Illustrasjonsfoto)

– Vi står overfor en global energikrise og det er ingen gratis løsninger. Dette kommer til å koste, sier den nye statsministeren. (Illustrasjonsfoto)

Wikimedia Commons

amalie.vadla@ntb.no

Det tilsvarer nær 29.000 kroner med dagens kurs.

En vanlig britisk familie vil med det spare 1.000 pund i året (rundt 11.500 kroner), sa statsminister Liz Truss da hun la frem energiplanen sin torsdag.

– Det kommer i tillegg til de 400 pundene som gis i støtte til å takle de høye energiregningene, la Truss til.

I tillegg varsler den nye statsministeren en seks måneders ordning for bedrifter og offentlige organisasjoner som vil gi tilsvarende støtte gjennom vinteren.

Den skal gi målrettet støtte til spesifikke bransjer.

Det er foreløpig ikke satt et tak på energikostnader for bedrifter, og et spesifikt tall på støtte er ikke gitt på grunn av forskjeller i hvordan energimarkedet fungerer.

Aktuelt: Nå koster strømregninga en månedslønn i 16 land i Europa

Superprofitt

Truss vil ikke innføre skatt på superprofitt for energiselskaper, som håver inn penger på de høye gass- og strømprisene. Det er hun blitt refset for av opposisjonen.

Også torsdag ble Truss møtt med høylytte krav fra opposisjonen om å ta av energiselskapenes superprofitt. Dette avviste hun.

– Vi skal ikke gi etter for opposisjonen som vil at dette skal finansieres med skatt på superprofitt, sa hun, og la til at vil undergrave nasjonale interesser.

Labour-leder Keir Starmer påpeker imidlertid at energiselskapene vil ha 170 milliarder pund i uventet superprofitt de neste årene.

– Oljeselskapene kaller denne krisen en pengemaskin. Det er derfor vi ber om skatt på superprofitten. Men statsministeren er imot dette. Hun vil la selskapene beholde disse overskuddene og konsekvensen er at regningen gis videre til vanlige folk, la han til.

Mye lest: Det kan hende du må legge ut 30.000 kroner for strøm i januar

Opphever oljeforbud

– Vi øker også tempoet i nasjonal energiproduksjon, sa Truss.

Statsministeren sa at regjeringen opphever forbudet på såkalt fracking, der olje og gass utvinnes fra skiferfelt. I tillegg godkjenner hun opptrapping av oljeleting.

Opptrapping i oljeleting skal øke energiforsyningen, ifølge Truss. Hun varsler også at det vil bli gitt mange nye lisenser for leting etter olje- og gass i Nordsjøen.

Hun har i tillegg varslet skattelettelser, noe hun mener vil skape flere arbeidsplasser og tiltrekke seg investeringer. Opposisjonen stiller imidlertid spørsmål ved hvordan hun skal få råd til både det og den enorme energiplanen.

Prisgarantien, som forventes å koste flere titalls milliarder, skal finansieres gjennom mer statlige låneopptak.

Debatt: «Kan nokon skru ned temperaturen i straumdebatten?»

Enorme kostnader

Det er ventet at pakken vil bli svært dyr. Truss har ikke gitt noe anslag på pakkens totale kostnad, men sa at det vil bli redegjort for seinere.

– Vi står overfor en global energikrise og det er ingen gratis løsninger. Dette kommer til å koste, sa Truss.

Hun gjorde det klart at det er Vladimir Putins «motbydelige krig i Ukraina» som har ført til energikrisen.

Samtidig sa hun at det er viktig å få fortgang i egen energiproduksjon for å løsrive seg fra det hun omtalte som diktator-regimer.

Warning
Annonse
Annonse