Frankrike
Massedemonstrasjonene mot Macrons pensjonsreform vedvarer
Uroen kan komme rivalen Marine Le Pen til gode, viser målinger.
Landets fagforeninger legger sterkt press på Macron-regjeringen, i håp om at den vil snu om den omstridte pensjonsreformen.
CC BY-NC 2.0 Jeso Carneiro
edvard.stenersen@ntb.no
Drivstoffleveranser, tog og fly ble påvirket for andre dag på rad. Også viktige havner ble blokkert, da havnearbeidere sluttet seg til streikene.
President Emmanuel Macrons regjering vil øke pensjonsalderen fra 62 til 64 år og innføre krav om 43 års arbeid for opptjening. Regjeringen sier det er nødvendig for å sikre bærekraftige pensjonsordninger.
De fleste av Frankrikes naboland har hevet pensjonsalderen til minst 65 år. I Norge er vanlig pensjonsalder 67 år.
Kvinner og ufaglærte
Reformen er blitt møtt med sterk motstand både i nasjonalforsamlingen og blant folket.
Opposisjonen og landets fagforeninger mener de foreslåtte endringene er urettferdige, særlig for kvinner og ufaglærte.
Fagforeningene ba tirsdag kveld om et hastemøte med Macron etter at landet ble lammet av streik og demonstrasjoner der minst 1,28 millioner deltok, ifølge regjeringens tall.
Onsdag hadde de ikke fått svar på forespørselen, men regjeringstalsmann Olivier Véran framhever at regjeringen ønsker dialog.
– Regjeringens dør er mer enn åpen, sa Véran til radiostasjonen RTL onsdag morgen. Han tilføyde imidlertid at «vi respekterer institusjonene».
– Regjeringen og statsministeren tar lovforslaget gjennom nasjonalforsamlingen, sa han.
Rammet transporten
Det er varslet nye demonstrasjoner lørdag, og flere sier de vil fortsette streikene.
Det statlige jernbaneselskapet SNCF opplyser at mer enn halvparten av høyhastighetstogene er avlyst, og at kun en tidel av togene som går mellom provinser, har vært i drift.
Også den internasjonale togtrafikken ble rammet onsdag; bare tre av fire Eurostar-tog gikk. Ett av fem Air France-fly tok ikke av, og det ventes mer forstyrrelser på franske flyplasser torsdag og fredag, da flyledere fortsetter sin streik.
Havnearbeidere har blokkert tilgangen til flere havner, blant dem de viktige havnene i Marseille ved Middelhavet og Le Havre ved Den engelske kanal, ifølge fagforeningen CGT.
Havneblokadene har forhindret nye leveranser av flytende naturgass (LNG), men Frankrike har likevel fått innført gass gjennom ledninger fra Norge og Spania.
I starten av februar: Arbeidere ga gratis strøm til franske skoler, sykehus og fattige hjem
Overveldende motstand
Forslaget er for tiden til debatt i nasjonalforsamlingen.
Det ventes at begge kamre holder avstemning om det innen midten et par uker, eller senest innen 26. mars.
Regjeringen håper å få presset gjennom lovforslaget med støtte fra høyresiden uten å måtte ty til en kontroversiell mekanisme som kan tas i bruk for å omgå nasjonalforsamlingen.
En fersk meningsmåling fra Elabe viser at nesten to av tre franske velgere er imot reformen og støtter protestene. Omtrent like mange venter at reformen blir innført.
Dytter velgere mot Le Pen
Regjeringens støttespillere har begynt å uroe seg for at pensjonsreformen og motstanden mot den kommer høyreorienterte Marine Le Pen og hennes parti Nasjonal samling (RN) til gode, skriver Reuters.
Le Pen, som har vært Macrons motkandidat de to siste presidentvalgene, planlegger angivelig å stille på nytt i 2027, da Macrons to tillatte perioder er omme.
Ifølge meningsmålingsinstituttet Cluster17 har sinnet mot pensjonsreformen gitt Le Pen vind i seilene blant de tradisjonelle høyrevelgerne på landsbygda, selv om hennes parti ikke har vært veldig tydelige i saken.
RN, som foreslår å beholde pensjonsalderen på 62 år etter 42 til 43 års arbeid og kutte den til 60 for dem som startet å jobbe før de fylte 20, har den mest populære pensjonspolitikken, ifølge en måling fra Cluster17.
På andreplass kommer venstreorienterte LFI. De foreslår at pensjonsalderen skal være 60 år etter 40 års arbeid.