Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Efta-domstolen:
Nav praktiserer nok en trygderegel feil
Overgangsstønaden for enslige forsørgere er en del av EØS-avtalen og skal gis uten begrensningene den norske staten praktiserer.
Efta-domstolens konklusjon innebærer etter alt å dømme at Norge har feilpraktisert denne regelen siden EØS-avtalen trådte i kraft i 1994, skriver Rett24.
Overgangsstønad er en økonomisk støtte til enslige mødre eller fedre med barn under åtte år.
Efta-domstolens oppfatning framkommer i en fersk rådgivende uttalelse i en sak fra Trygderetten om en svensk kvinnes krav på overgangsstønad. Hun flyttet til Norge, fikk barn her og ble senere enslig forsørger.
Kvinnen fikk avslag fordi folketrygdloven krevde tre års forutgående medlemskap i det norske trygdesystemet. Kvinnen hadde bare vært i Norge underkant av to år. Siden avslaget er kravet til medlemskap i folketrygden blitt økt til fem år.
Norsk oppfatning uten betydning
Selv anførte hun at hennes tid i Sverige burde telle med, ettersom dette var en del av EØS-området.
I uttalelsen fra Efta-domstolen får kvinnen fullt medhold: «Det er helt uten betydning» at den norske staten har ansett at ytelsen faller utenfor EØS-avtalens bestemmelser om koordinering av trygdeytelser «helt siden EØS-avtalen trådte i kraft», heter det i uttalelsen.
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen. Trygderetten har fulgt samme praksis.
Det var Trygdekoordineringsutvalget som reiste tvil om folketrygdens stønader til enslige forsørgere kunne holdes utenfor koordineringsbestemmelsene.
Mye delt: Etter at Nav sa unnskyld, kunne Geir legge striden bak seg: – Jeg har fått et nytt liv
Granskning etter Nav-skandalen
Utredningen fra Trygdekoordineringsutvalget ble bestilt i kjølvannet av trygdeskandalen i 2019.
Da ble det avdekket at Nav i en årrekke hadde feiltolket og feilpraktisert EUs trygdeforordning og på feil grunnlag hadde krevd trygdeytelser tilbakebetalt eller anmeldt folk for trygdesvindel.
I rapporten «Trygd over landegrensene» foreslår utvalget en rekke endringer i folketrygdloven for å sikre samsvar med internasjonale avtaler. Utvalget kartla alle internasjonale forpliktelser Norge er bundet av, både EØS-regler, nordiske avtaler og et stort antall bilaterale trygdeavtaler, og hvilken betydning disse har for norske trygdeytelser.
Regjeringen sa seg imidlertid uenig i oppfatningen av at også overgangsstønaden hører hjemme i EUs trygdeforordning og understreket dette synspunktet i høringsbrevet som fulgte opp utvalget.
Kommentar: «Det er smålig av staten å behandle Nav-ofrene på en slik uverdig måte»
Avventer rettssaken
Efta-domstolens forståelse innebærer er at enslige foreldre bosatt i EU-land, og som jobber i Norge, vil kunne få norsk overgangsstønad for barn som går i barnehage eller skole i hjemlandet.
Uttalelsen fra Efta-domstolen vil nå bli vurdert av Trygderetten under behandlingen av den konkrete ankesaken.
– Saken er fortsatt under behandling, og det enda ikke er klart hvordan Trygderetten vil forholde seg til denne uttalelsen. Av respekt for Trygderettens behandling, vil det ikke være riktig å kommentere uttalelsen ytterligere før den er behandlet der, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet i en kommentar til uttalelsen.
Mest lest
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Angrer på at jeg ikke gikk før
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Fellesforbundet fast
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Alkohol på jobb: – Dette med rus er fortsatt tabubelagt
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.
peopleimages/colourbox
Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv
Debatt
Alf Ragnar Olsen
Full støtte til kampen for tariffavtale på Tesla i Sverige
– Jeg haltet og hadde smerter hver gang jeg kom til fysioterapeuten. De nye skoene har hjulpet veldig, sier Ramin Tirna.
Jan-Erik Østlie