Nav
Psykisk sykdom og long covid gir fortsatt høyt sykefravær
Fire år etter pandemien er sykefraværet fortsatt høyt, viser en analyse fra Nav.
Sykefraværet er fortsatt høyt etter pandemien. Det skyldes blant annet etterdønninger av koronaviruset, men også psykisk sykdom.
Colourbox / Pressmaster
amalie.vadla@ntb.no
– Sykefraværet har ikke gått ned igjen som forventet etter pandemien, og det er alvorlig. Denne analysen viser at økningen har rammet bredt og at årsakene er svært sammensatte. Nå er utfordringen å finne gode løsninger og tiltak, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Fra 2019 til 2023 økte det legemeldte sykefraværet fra 4,8 til 5,6, en prosentvis vekst på 17 prosent, viser Nav-analysen i «Arbeid og Velferd». Ikke siden 2004 og 2009 har det vært tilsvarende høyt sykefravær.
Øker i alle grupper
Analysen viser at fraværet har økt i alle grupper, både når det gjelder kjønn, alder, næring og yrke.
Det er tre hovedårsaker til at sykefraværet har gått opp. Psykiske lidelser står for 43 prosent av økningen, mens luftveislidelser står for 33 prosent. I tillegg har sykefravær med diagnosen «trøtthet/slapphet» økt med 15 prosent. Dette er den vanligste av diagnosene som settes ved «long covid».
– Må sette inn tiltak
Denne utviklingen må snus, mener arbeids og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Hun påpeker at en tredel av sykefraværet skyldes forhold på jobben, og at samarbeid med partene i arbeidslivet er strengt nødvendig.
– Alle kan bli syke, men mange kan jobbe gjennom god tilrettelegging på arbeidsplassene. Vi må se på alle virkemidler for å få ned sykefraværet, beholde folk i jobb, og inkludere de som står utenfor, sier arbeidsministeren.