JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholders død i Spanias hete har skapt debatt om arbeidsvilkår og klimaendringer

En renholder døde mens han var på jobb på grunn av ekstremvarmen i Spania. Det har skapt debatt om behovet for å tilpasse arbeidsreglene til klimaendringene.
Bilde viser en bygningsarbeider som feier i Barcelonas gater i Spania. Flere vil at arbeidsregler tilpasses klimaendringene etter at en renholder døde mens han var på jobb i heten i Madrid lørdag.

Bilde viser en bygningsarbeider som feier i Barcelonas gater i Spania. Flere vil at arbeidsregler tilpasses klimaendringene etter at en renholder døde mens han var på jobb i heten i Madrid lørdag.

Emilio Morenatti / AP / NTB

60 år gamle José Antonio González fikk hjertestans mens han sopet gater i et arbeiderstrøk i den spanske hovedstaden Madrid lørdag. Det var om lag 40 grader ute, og få timer senere døde han på sykehuset.

González var far til to barn og hadde ikke råd til ikke å jobbe denne sommeren.

I kjølvannet av dødsfallet har debatten i Spania dreid seg om hvorvidt det er behov for å endre arbeidsregler slik at de tilpasses klimaendringene.

Sosiale ulikheter

Spania har i løpet av de siste månedene vært rammet av flere hetebølger som har sendt gradestokken opp til 40 grader, samt utløst flere store skogbranner.

Heten utgjør hovedsakelig størst fare for de fattigste og mest sårbare gruppene i samfunnet, som blant annet eldre og lavtlønnede bygningsarbeidere, budbilister eller renholdere.

– Det er åpenbart at sosiale ulikheter spiller en rolle i hvor mye folk lider under hetebølger, sier Júlio Díaz fra det spanske folkehelseinstituttet Spain’s Carlos III.

Maks 27 grader

Fagforeningen Unite presser på for at temperaturen på arbeidsplasser skal ligge på maks 27 grader for personer med anstrengende yrker og 30 grader for de med stillesittende yrker.

– Når klimaet er i endring, er det viktig at helse- og sikkerhetslovgivningen også endres i tråd med de alvorlige utfordringene dette gir for arbeidere, sier Rob Miguel som er rådgiver i forbundet.

Warning
Annonse
Annonse