Lærerstreiken
Utdanningsforbundet klager inn staten for bruken av tvungen lønnsnemnd
En trussel mot lærernes streikerett, mener forbundet. Nå går de til FN-organet ILO.
Lærerstreiken varte fra juni til september, og ble avgjort med tvungen lønnsnemnd. Flere hundre lærere var tilstede under Utdanningsforbundets markering foran Stortinget i Oslo før streiken ble avbrutt.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
kenneth.kandolf.haug@ntb.no
– Dersom staten fortsetter å gripe inn i lærerstreiker med tvungen lønnsnemnd, er det en fare for at KS kan unnlate å gå i reelle forhandlinger med Utdanningsforbundet, fordi de vet at streiken uansett vil bli stanset etter en viss periode, sier Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal i en pressemelding.
Det er den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) som onsdag mottar en klage fra Utdanningsforbundet.
Handal peker på at ILO flere ganger har kritisert den norske bruken av tvungen lønnsnemnd.
Lærerstreiken: Regjeringa stanset Norges lengste lærerstreik
Gikk utover psykisk helse
Klagen går ut på bruken av tvungen lønnsnemnd da lærerstreiken ble avsluttet etter 15 uker i september 2022. Den gangen pekte man blant annet på konsekvensene streiken fikk for elevenes psykiske helse.
– Jeg er spesielt bekymret for elevenes opplæring, utsatte barn og unge og deres psykiske helse, sa daværende arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap).
Hun pekte på at streikens negative konsekvenser ble forsterket ettersom den skjedde etter en pandemi som også rammet skoleelever særlig hardt.
Streik og lønnsoppgjør: Hva er egentlig «tvungen lønnsnemnd»?
Ikke lærernes ansvar
Utdanningsforbundet skriver i klagen at streiken ble stanset på grunn av «diffuse bekymringer» og «knyttet til en rekke problemer som ikke er lærernes ansvar.»
I tillegg hevder de at kommunene sparte store lønnsutgifter, men bare i begrenset grad brukte disse midlene til å dempe de negative effektene av streiken.
– Lærerstreiken i fjor høst ble stanset på et altfor svakt grunnlag og truer lærernes streikerett. Derfor klager vi staten inn til den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO, sier Handal.