JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgdagsmålinger i Tunisia viser flertall for ny grunnlov

Valgdagsmålinger i Tunisia viser at 92,3 prosent av dem som har stemt, sier ja til Tunisias nye grunnlov. Men valgdeltakelsen var lav.
President Kais Saied

President Kais Saied

NTB

anne.siri@lomedia.no

nina.hanssen@lomedia.no

Tunisierne stemte mandag over en ny grunnlov som gir president Kais Saied nærmest ubegrenset makt hvis den blir vedtatt. Folkeavstemningen er et viktig ledd i Saieds endring av det politiske systemet i landet og blir sett på som en trussel mot demokratiet.

Valgdagsmålinger utført av det tunisiske meningsmålingsinstituttet Sigma Conseil, skal ifølge statlig tunisisk TV, vise at 93,2 prosent av dem som har avgitt stemme ved valget har stemt for den nye grunnloven, melder Reuters.

Valglokalene stengte klokka 22 lokal tid, klokka 23 i Norge. Resultatet er ventet å være klart tirsdag kveld eller onsdag morgen.

– Møte med historien

I alt 7.500 velgere ble spurt på veien ut av stemmelokalene. I alt 9,3 millioner tunisiere hadde stemmerett ved mandagens folkeavstemning. Ifølge Sigma Conseils måling skal valgdeltakelsen bare ha vært på 25 prosent.

Tunisias valgkommisjon oppgir sent mandag kveld at valgdeltakelsen på 27,5 prosent.

– Tunisiske velgere har hatt et møte med historien, sa valgkommisjonens leder Farouk Bouaskar, som omtalte oppslutningen om valget som respektabel.

Heftig kritisert

Dersom den nye grunnloven endelig blir vedtatt, vil presidenten ha nærmest ubegrenset makt og kan utnevne regjeringer uten å bry seg om avstemninger i nasjonalforsamlingen.

Landets opposisjonspartier har boikottet folkeavstemningen.

Saieds rivaler, blant dem det islamistinspirert Ennahda-partiet som har dominert tunisisk politikk siden 2011, har anklaget ham for å gjeninnføre autoritært styre.

Prosessen som har ledet opp til folkeavstemningen, er også blitt kritisert.

Fallende deltakelse

Direktør Hassen Zargouni i Sigma Conseil sier til AFP at mange av dem som har stemt for å endre grunnloven, i stor grad har gjort det i håp om å få Tunisia «tilbake på skinnene». Valgdeltakelsen i landet har gradvis falt siden revolusjonen i 2011, da over 50 prosent deltok i valgene, til 32 prosent ved valget i 2019.

– Flesteparten av dem som har nå har stemt er fra middelklassen og fra velgere som føler seg bedratt økonomisk, politisk og sosialt, sier Zargouni.

Tunisisk LO protesterer

Før folkeavstemningen protesterte folk i gatene. Tunisisk «LO», Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT), har fordømt politivolden og krevd umiddelbar løslatelse av de som er arrestert. De holder presidenten ansvarlig for dette autoritære avviket.

UGTT representerer mer enn én million arbeidere og har styrket organisasjonen siden de begynte å samarbeide med Norsk LO for to tiår siden.

I 2015 mottok UGTT Nobels fredspris for sitt bidrag til en fredelig og demokratisk utvikling i Tunisia. Prisen delte de med resten av «Kvartetten for nasjonal dialog», en arbeidsgiverorganisasjon, en menneskerettsorganisasjon og den nasjonale advokatforeningen.

Sammen skapte de et politisk klima for samarbeid da landet i 2013 var på randen av borgerkrig.

Lært av norsk LO og NHO

Hussein al-Abbasi, leder for UGTT, besøkte Norge i forbindelse med at den tunisiske kvartetten ble tildelt Nobels fredspris i 2015.

Da sa Abassi at de hadde prøvd å ta med seg mange elementer fra norsk LO som menneskerettigheter, kvinners rettigheter, migrasjon og sosial dialog.

I tillegg til den norske samarbeidsmodellen som både arbeidstakerorganisasjoner og arbeidsgiverorganisasjoner i Tunisia hadde jobbet med etter støtte fra den norske regjering. Norsk LO var sterkt involvert i dette prosjektet.

UGTT har hele tiden vært opptatt av å finne økonomiske løsninger som kan fremme demokratisk overgang i Tunisia. Og i 2014 utarbeidet fagbevegelsen en økonomisk lov som ble forelagt parlamentet og godkjent i 2020. Loven skulle blant annet fremme sysselsetting.

Dette skulle i sin tur føre til en utvikling med mer sosial, rettferdighet og økonomisk vekst. I 2019 foreslo også UGTT et nasjonalt inkluderende dialog-initiativ, men vant ikke fram.

Den sittende presidenten Kais Saied var mer opptatt av å fremme sin posisjon og øke sin egen makt. Etter han suspenderte han hele parlamentet, til store protester i folket, ble det ikke lenger aktuelt for Tunisisk LO å støtte den nye prosessen initiert av presidenten.

Warning
Annonse
Annonse