LO-sekretær Are Tomasgard:
– Det ligger helsikes mange arbeidsplasser i gjenbruk
LO-sekretær Are Tomasgard er ikke redd for omstillinga til et samfunn der vi gjenbruker mer. Han er redd vi aldri kommer i gang.
KLIMADEBATT: LO-sekretær Are Tomasgard og NTL-nestleder Kjersti Barsok debattete klima på NTL Sentralforvaltningens representantskapsmøte onsdag.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
NTL Sentralforvaltningen startet sitt representantskapsmøte på Sørmarka med klimadebatt mellom LO-sekretær Are Tomasgard og NTL-nestleder Kjersti Barsok.
NTLs største landsforening skal behandle en klimauttalelse på møtet, som blant annet understreker behovet for en overgang fra fossile til fornybare energikilder, innenlands utslippskutt og varig vern av Lofoten, Vesterålen, Senja og andre særlig sårbare områder.
• LO vil passe på at Norges betingelser for Acer-ja blir overholdt
Fra fossilt til fornybart
Tomasgard deler forståelsen av at energikildene må bli fornybare.
– Det finnes bare ett svar langt fram: At alt som skal drive noe, må baseres på fornybar energi. Hvor raskt, hvordan og hva som skjer med menneskene, arbeidsplassene og livene vi lever, er spørsmål som er interessante, sa han.
Samtidig pekte han på behovet for råstoff i framstillinga av alle mulige slags produkt.
– Vi trenger metaller, også for å bygge elbiler, vindmøller og alle andre innsatsfaktorer for å omvende verdenssamfunnet. Det er ikke uten interesse hvilke materialer vi trekker med oss. Disse materialene må ha lave CO2-avtrykk fra utvinning til ferdig produkt, men det betyr også mye om disse materialene kan gjenbrukes. Der er aluminium fantastisk, men olje og gass er en stor del av dette, sier Tomasgard.
LO-sekretæren brukte anledningen til å utfordre de som sier vi må ha en «styrt avvikling av norsk oljeproduksjon».
– Hva ligger i dette? 20 prosent av olje- og gassproduksjonen går til vareproduksjon. Hvem skal produsere dette om vi avvikler vår utvinning? Saud-Arabia? Venezuela? Russland? Om vi avvikler, er det andre land som setter seg i førersetet, og jeg tror ikke det er disse regimene som løfter spørsmål som rettferdighet og HMS, sa han.
• Broen til framtiden: – Vi må slutte med flyreiser og gjøre grunnleggende endringer i vår livsstil
Vil ha sirkulær tankegang
Tomasgard er opptatt av at samfunnet må tenke mer gjenbruk, og hvilken levetid man skal forvente fra for eksempel husbygging.
– Jeg tror svaret er å gjenvinne alt vi kan, slik at vi slipper å bruke nye ressurser. Der ligger det helsikes mange arbeidsplasser og kompetanse for de kommende generasjonene. Jeg er ikke redd for denne utviklinga i det hele tatt. Jeg er redd vi aldri kommer i gang med den, avsluttet han.
– Vi ønsker en rettferdig omstilling
NTLs Kjersti Barsok og Tomasgard var skjønt enige om behovet for omstilling, og at denne skal skje på rettferdig vis.
– Vi ønsker en grønn og rettferdig omlegging. Fagbevegelsen skal gjøre det vi er gode på, nemlig å videreutvikle det vi holder på med og bruke kompetansen til arbeidstakerne. Vi skal definitivt videreutvikle, og i denne prosessen vil vi se at noen ting blir avvikla. Men vi er en solidarisk bevegelse, og sender ikke våre kamerater ut i arbeidsledighet. Vi skal trappe ned og bygge alternativer samtidig. Det er sånn vi trygger utviklingen og våre kamerater, sa Barsok.
Solidaritet i bunnen
Hun mener solidaritet er et grunnlag for NTLs klimaengasjement. Hun peker på solidaritet med land i sør, solidaritet med generasjonene som skal leve på jorda etter oss og solidaritet med andre arbeidstakere.
– De siste åra har mange mista jobben som en konsekvens av fallet i oljepris. Det skjedde ikke som en del av en skikkelig eller rettferdig omstilling til et grønnere samfunn. Dette var ikke omstillinga vi ba om. Vi ønsker en rettferdig omstilling, sa Barsok.
Hun minner om at staten har et stort potensiale for å tilrettelegge for omstilling på flere plan. Statens rolle som innkjøper kan også brukes mer aktivt, mener Barsok. Statsansatte har påvirkningsmuligheter innenfra.
– Staten kan legge til rette for at nye næringer har en reell mulighet, slik den har tilrettelagt for oljenæringa. Samtidig må staten velge å prioritere investeringer i forskning på områdene vi trenger for å få til en omstilling. Staten skal også være en trygghetsskaper. Skal omstillingene være rettferdige, må vi ha rammer for arbeidslivet som sikrer trygge og gode arbeidsforhold og forutsigbare rammer for omstilling.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.