JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– En demontering av tariffavtalen i staten

Akedemikernes krav til tariffoppgjøret representerer en radikal endring av lønnsfastsettelsen i staten, sier Fafo-forsker Kristine Nergaard.
OMVELTNING: Fafo-forsker Kristine Nergaard venter et krevende statsoppgjør.

OMVELTNING: Fafo-forsker Kristine Nergaard venter et krevende statsoppgjør.

Martin Guttormsen Slørdal

anders@lomedia.no

Akademikernes krav til statsoppgjøret bryter helt med kravene til de tre andre hovedsammenslutningene, LO Stat, Unio og YS Stat.

For det første skriver Akademikerne i sitt forslag til avtale, at avtalen er mellom staten og Akademikerne. Rammen for oppgjøret skal forhandles om sentralt, og så skal Kommunal- og moderniseringsdepartementet fordele pengene på de ulike arbeidssteder, slik Akademikerne ser for seg.

Så skal det forhandles lokalt om hvem som skal få hvor mye i lønnsøkning.

Om det ikke oppnås enighet lokalt, har Akademikerne et eget opplegg for tvister. Da skal det settes ned en lokal nemnd, bestående av én representant fra hver side, og en nøytral nemndleder. Disse skal så avgjøre.

SE OGSÅ: Akademikernes krav til staten (PDF)

Omlegging

Fafo-forsker Kristine Nergaard sier Akademikerne skisserer et system som ligner det Akademikerne har hatt i kommunesektoren siden 2002. Hun sier det representerer en stor omlegging.

– Om dette blir en realitet, betyr det en radikal endring av lønnsfastsettelsen i staten. Det vil være en stor endring i forhold til hvordan man har forhandlet lønn i staten i mange år, sier hun.

Mens dette systemet gjelder noen ganske få kommuneansatte, er det ikke begrenset til noen spesifikke grupper i kravet til Akademikerne. Nergaard tror det vil bli komplisert. En modell som har vært luftet tidligere, er at Akademikerne får gjennomslag for et nytt lønnssystem for sine medlemmer, mens de øvrige fortsetter innenfor dagens hovedtariffavtale.

– Utfordringa her er at plutselig sitter arbeidsgiver med to lønnssystemer, som er avhengige av hvor folk er organisert, sier hun.

Sentrale føringer, for eksempel på likelønn, vil bli vanskelig i et slikt system, tror Nergaard.

Tjener

Nergaard sier det er innlysende hvorfor Akademikerne ønsker et slikt system: de tror deres medlemmer, de med høyest utdanning, vil tjene på det sammenlignet med dagens system.

– De ser for seg at de kan argumentere for at deres medlemmer bidrar ekstra, eller er ekstra etterspurt i arbeidsmarkedet. Slik kravet som ligger der nå er, er det en demontering av Hovedtariffavtalen og forhandlingsmodellen, sier hun.

Opplegget for å løse tvister, betyr at det kun kan streikes på den sentralt fastlagte ramma.

– Med en slik lokal nemnd, vil de kun ha streikerett på den økonomiske ramme på hovedoppgjøret. Det er langt på vei modellen de har i kommunal sektor, sier hun.

Når det gjelder årets oppgjør, sier Nergaard det vil bli veldig spennende å følge. Hun tror det blir mindre diskusjon om hva frontfagsramma er – i betydningen om anslaget på lønnsglidningen i industrien er realistisk eller ikke – enn for to år siden.

– Jeg tror striden i større grad vil stå på om man skal ha kompensasjon for etterslepet staten har sammenlignet med frontfaget. Og i så fall hvor mye. Men spørsmålet om en desentralisering av lønnsdannelsen kan bli det vanskeligste temaet i forhandlingene. Akademikerne går helt klart offensivt ut, fordi de håper og tror de har politisk støtte for en vesentlig endring. Det vil skape veldig mye konflikt, også om det skulle komme opp at de får en egen hovedtariffavtale. Jeg tror vi står foran et krevende oppgjør i staten, fastslår hun.

Akademikerne mener likelønn sikres lokalt

ANDERS HAUGE-ELTVIK

anders@lomedia.no

Akademikernes forhandlingsleder Rikke C. Ringsrød er ikke bekymret over en omlegging av lønnssystemet:

– Vi har en lov som trer i kraft dersom det er lønnsmessige forskjeller kun grunnet kjønn. Akademikerne har stor tiltro til at lokale parter ivaretar likelønn. Idag er det ingen likelønnsforskjeller i samme stilling i staten. Derimot er det en utfordring å få flere kvinner i lederstillinger, men dette er og vil forbli et lokalt ansvar, svarer Ringsrød på epost.

I sitt krav, skriver Akademikerne at avtalen skal gjelde mellom dem og staten, og ikke som i dag mellom alle fire hovedsammenslutninger og staten. Ringsrød vil ha fire likelydende avtaler for alle fire, for å tydeliggjøre «hver hovedsammenslutnings selvstendige partsforhold».

Tvister på lønnsforhandlinger lokalt skal avgjøres av en nemnd, der begge parter og en nøytral leder skal avgjøre. Da har ikke fagforeningene maktmiddel å bruke. Ringsrød avviser at det å gi fra seg makt.

– Allerede i dag er det nemndsløsning både på sentrale justeringsforhandlinger og lokale forhandlinger. Nemndsløsning gjør at de lokale parter tar større ansvar for å komme til en løsning i forhandlingene, mener hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse