Valg 2023
– Hverdagen er for viktig til ikke å stemme, mener NTL-leder Barsok
Forbundsleder Kjersti Barsok håper valgdeltakelsen blir stor, men er bekymret for at folk ønsker seg mer privatisering.
SKAL STEMME: Forbundsleder Kjersti Barsok husker at hun synes det var skikkelig stas første gangen hun fikk lov til å stemme ved et valg. Nå gjør hun og samboeren det til en høytid i familien.
Ole Palmstrøm
guro@lomedia.no
– Ikke la andre bestemme for deg. DU må være med å bestemme hvilken retning lokalsamfunnet ditt skal ta. Hverdagen er for viktig til å ikke gjøre det.
Oppfordringen kommer fra leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Kjersti Barsok.
For selv om det er medlemmene i andre forbund som skal velge sine arbeidsgivere i kommunevalget, vil utfallet ha innvirkning for alle.
Dette er den siste uka du har mulighet til å forhåndsstemme før selve valgdagen mandag 11. september.
Jobber for å påvirke politikken
NTL har få medlemmer som jobber i kommunen, men forbundet er likevel opptatt av at så mange som mulig skal bruke stemmeretten sin og delta i lokaldemokratiet.
Det er fordi hvem som styrer ute i landet, påvirker mer enn bare arbeidshverdagen til kommunalt ansatte. I år er debatten om privatisering av kommunale tjenester veldig aktuell.
– De aller fleste har noen i nærmeste relasjon som enten går i barnehage, på skole eller bor på sykehjem. Vi vil at fellesskapets midler skal gå til tjenester av høy kvalitet og at de ansatte skal ha gode vilkår, ikke til profitt i private selskaper. Skal man sikre det, så må de være offentlig drevet, sier Barsok.
NTL er partipolitisk uavhengig, men jobber for å påvirke politikken i en retning som de mener er best for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.
Mye lest: På Oslos nye sykehjem jobber ingen ekstravakter eller deltid
For fellesskapet
Det er liten tvil om at forbundets prinsipp- og handlingsprogram ligger nærmest politikken som drives på rødgrønn side.
NTLs landsstyre har i år vedtatt en strategiplan som inkluderer et mål for kommunevalget 2023: Kommunevalget skal bidra til sterk offentlig velferd, bedre arbeidsliv og grønn omstilling.
– Med det i bakhodet prøver vi å synliggjøre at det er forskjeller mellom partiene, så her er vi opptatt av at folk skal tenke på hvilken retning de vil ha når de velger hvem de skal stemme på, sier NTL-lederen.
Kjersti Barsok håper det er partier som fører en politikk for fellesskapsløsninger som vinner valget.
– Det vil bekymre meg om det viser seg at det store flertallet ønsker mer privatisering og kommersialisering av tjenestene. Det beste utfallet er at partier som styrker den felles velferden vår og sikrer at norske kommuner drives på en sånn måte at fellesskapets midler går til tjenester for alle vinner, sier hun og fortsetter:
– Alle innbyggere bør bry seg om hvor skattepengene går.
Aktuelt: Hva får innbyggerne igjen for eiendomsskatten? Dette har de gjort i Oslo
I tråd med Oslomodellen
Selv skal Barsok stemme for en god, trygg og inkluderende by i Oslo. Der mener hun sittende byråd har gjort konkrete grep.
– Jeg mener at når vi går rundt i Oslo nå, så ser vi en forskjell. Det er en grønnere by med flere sykkelveier. Og så vet vi at den rekommunaliseringen som er gjort på blant annet sykehjem, har ført til bedre lønns- og arbeidsvilkår. Det betyr mye for de som jobber der, men også for beboerne og alle pårørende, mener hun.
Barsok trekker også Oslomodellen fram som et eksempel på hva byrådssamarbeidet mellom Arbeiderpartiet (Ap), Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Sosialistisk Venstreparti (SV) har fått til.
Hovedformålet med Oslomodellen er å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet, sosial dumping og korrupsjon, samt ivareta grunnleggende menneskerettigheter og internasjonal humanitærrett.
– Vi er også opptatt av arbeidet mot svart økonomi. Tiltak som dette, som understøtter seriøse aktører, støtter vi, sier hun.
Slutt på innleie: De to polske rørleggerne kunne starte et bedre liv da de fikk fast jobb
Gjør valget til en høytid
Med bare dager igjen med mulighet til å forhåndsstemme, har Kjersti Barsok til gode å legge stemmeseddelen i urnen.
Men det skal skje rimelig snart.
Det blir en høytidelig seanse sammen med samboeren og stesønnen på 12 år.
– Vi tar ham alltid med når vi skal stemme og gjør en høytid ut av det. Da pynter vi oss litt for å vise at det er stas å være en del av demokratiet, at det er hemmelig og at det er viktig å bruke stemmeretten sin.
NTL-lederen oppfordrer alle foreldre til å snakke med barna sine om valget og påvirke dem til å bruke stemmeretten sin, selv når barna har flyttet hjemmefra.
Mange andregangsvelgere, som gjerne er studenter som nettopp har flyttet ut fra mor og far, dropper å stemme. Derfor jobber både NTL Ung, de andre ungdomsorganisasjonene i LO, ungdomspartiene og flere med å nå ut til dem på studiestedene og andre arenaer der de er.
– Jeg håper at valgdeltakelsen blir høy og er veldig glad for at så mange mobiliserer for at folk skal bruke stemmeretten sin. De fortjener en stor takk, avslutter hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.