JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikkerhet og beredskap

– Krig er en reell mulighet. Forsvaret må styrkes nå, mener NOF-lederen

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund mener vi må være forberedt på det verste.
FORSVAR: Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund og brigader Lars Huse var blant deltagerne på møtet i fagligpolitisk samråd i forsvarssektoren, som diskuterte Norges sikkerhetspolitiske utsikter.

FORSVAR: Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund og brigader Lars Huse var blant deltagerne på møtet i fagligpolitisk samråd i forsvarssektoren, som diskuterte Norges sikkerhetspolitiske utsikter.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi er nå tilbake til en situasjon hvor må erkjenne at krig er en reell mulighet, fastslår offiserens forbundsleder.

Fagligpolitisk råd samlet torsdag politikere, fagfolk og tillitsvalgte til diskusjon om sikkerhetspolitiske utfordringer for Norge og hvordan vi kan forberede oss på en eventuell krig.

I møterommet var representanter fra flere LO-forbund, LO-sekretær Are Tomasgaard og regjeringspartienes utenriks- og forsvarsfraksjoner på Stortinget.

Alvorlig bakteppe

Ved flere anledninger har statsminister Jonas Gahr Støre selv sagt at helse og forsvaret skal prioriteres. Men aktørene i Forsvaret og også de faglige tillitsvalgte mener det er nok prat nå. Nå krever de mer penger og flere ressurser til Forsvaret.

Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norsk offisers- og spesialistforbund mener det haster med regjeringens arbeid med den nye Langtidsplanen og at vi erkjenner at det er en forverret sikkerhetspolitiske situasjon nå.

– Vi skal selvsagt håpe på det beste, men vi må være forberedt på det verste, sa han.  

DISKUSJON: Politikere, tillitsvalgte og familitære deltok på det fagligpolitiske samrådet, som ble ledet av LO-sekretær Are Tomasgard (t.v.)

DISKUSJON: Politikere, tillitsvalgte og familitære deltok på det fagligpolitiske samrådet, som ble ledet av LO-sekretær Are Tomasgard (t.v.)

Nina Hanssen

På tirsdag skal forsvarssjef Eirik Kristoffersen presentere Forsvarsanalysen 2024, der forskerne har lagt særlig vekt på forhold som kan påvirke den kommende langtidsplanen for Forsvaret.

Trygghet i usikre tider

Brigader Lars Huse fortalte at det er stor interesse for Forsvarssjefens fagmilitære råd, som kom i 2023, der hovedlinjene er at forsvarets volum må økes. Forsvarssjefen kom med konkrete råd om hva som må styrkes.

Rolf Tamnes i Forsvaret bekrefter at sikkerhetssituasjonen er tøffere nå.

Blant annet er Russland som den fremste trusselen, det er systematiske utfordringer med Kina og med anspent situasjon i Midtøsten og i USA foran valget.

I tillegg kommer demografisk eksplosjon, global oppvarming og teknologisk hamskifte er noen av trendene og truslene vi står ovenfor.

Bra med debatt

Nils-Ole Foshaug fra Arbeiderpartiets utenriks- og forsvarsfraksjon sa at han har et mandat fra sitt parti om at Forsvaret skal styrkes.

Han sier Forsvaret skal prioriteres, selv om det kan gå på bekostning av andre områder. Men mener det er viktig å ha samråd om hvordan dette skal prioriteres.  

– Særlig er det viktig for oss å lytte til fagfolk og dere i fagbevegelsen, sier han.

Foshaug har lagt merke til at mange sentrale politikere nå roper etter at vi må bruke mer av fellesskapets ressurser til å styrke Forsvaret.

– Jeg synes det er bra at alle partiene på Stortinget nå er med på å diskutere langtidsplanen. Men jeg tenker det er mulig å holde seg innenfor rammen til handlingsregelen. Men vi skal lytte til alle innspill, sier han.

For Foshaug tror ikke at verden vil endre seg de neste 10–15 årene. Det var forbundsleder Bongo enig i.

Han understreket at ressursene som nå skal vedtas nettopp handler om å forebygge og avverge fremtidige kriger.

– Bare det å spå hvilket Russland vi har om ett år, er vanskelig. Hvor vi har Kina om 10 og 20 år, er neppe lettere, sa han.

Han mener at også regjeringen må ta innover seg manglene i Forsvaret i dag.

– Blant annet har Forsvarskommisjonen i sin rapport sagt at vi mangler blant annet 30 milliarder kroner. I tillegg mangler vi reservedeler, uniformer, vedlikehold, eiendom, bygg og anlegg, personell, og mere til, sier han.

Han påpeker at utfordringene er godt dokumentert av Forsvarskommisjonen, av Fagmilitært råd, og av Regjeringen selv i sin Stortingsmelding 10.

MANGE AKTØRER: Dette var deltagerne på det fagligpolitiske samrådet.

MANGE AKTØRER: Dette var deltagerne på det fagligpolitiske samrådet.

Nina Hanssen

Tid for handling

– Nå er det på tide med handling og ikke flere ord, sa han.

Både Bongo og Tomasgaard fra LO understreket det tidløse ansvaret for å sikre nasjonens suverenitet og trygghet. De tillitsvalgte mener Norge trenger et balansert nasjonalt forsvar for å ivareta dette.

Det var også Fellesforbundets representant Dag Linna enig i.

Dag Linna, Fellesforbundet.

Dag Linna, Fellesforbundet.

Nina Hanssen

– Vi i Fellesforbundet er enig i alt i det fagmilitære rådet, og mener vi må fokusere på hva slags sluttresultat vi ønsker. Da tenker jeg det må handle om tilstrekkelig materiell og å sikre nasjonens kontroll på materiale mellom Forsvaret og industrien.

Han nevner som eksempel det tyngre vedlikeholdet av F35 ivaretas av italiensk industri. Det har man nå innsett nødvendigheten av å etablere deler av i Norge under norsk forsvarsindustri, sa Dag Linna. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse