JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Milliardkutt med ostehøvel gir oss dårligere og dyrere tjenester

– Regjeringen effektiviserer offentlig sektor uten plan og prioritering, sier LO Stats leder Egil Andre Aas. Han advarer mot flere ostehøvelkutt.
LO Stats leder Egil André Aas

LO Stats leder Egil André Aas

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no

Regjeringen introduserte sin avbyråkratiserings- og effektivseringsreform i 2015. Reformen, som egentlig ikke er en reform, men mange budsjettkutt, innebærer at alle offentlige virksomheter skulle få redusert sine budsjett med 0,5 prosent hvert år.

I budsjettforhandlingene har kuttene økt fra 0,5 til 0,8 prosent. LO Stat-lederen, som regner med at det kommer nye ostehøvel-kutt når neste års budsjett legges fram på torsdag, mener at regjeringen driver effektivisering uten plan og prioritering.

– For å kunne levere god velferd, også i ei framtid med fallende oljepris og flere eldre, må det tas noen vanskelige valg, sier Aas, som påpeker at det er politikernes jobb å prioritere.

Se alle sakene om Statsbudsjettet 2018

Investere for å effektivisere

Tankesmien Agenda har utarbeidet en rapport for LO Stat om effektivisering og digitalisering. Tillitsvalgte i etatene Agenda har snakket med, ønsker å være pådrivere for smartere organisering og bedre teknologi.

– Da må vi investere i, ikke forsinke, store digitaliseringsprosesser, sier Aas.

Han påpeker at veksten i sysselsettingen i offentlig sektor i dag i hovedsak skjer i direktoratene, og henger sammen med stadig økende krav til dokumentasjon og rapportering.

Aas mener at det går mye tid tapt i dagens mål- og resultatstyringssystem, uten at kvaliteten for brukerne blir bedre.

– Vi trenger politikere som tør å ta vanskelige valg, og vi trenger godt organiserte og forutsigbare omstillingsprosesser. I Norge har fagbevegelsen spilt en sentral rolle i slike omorganiseringer. Det kan vi få til i framtida også, men da trenger vi tydelige prioriteringer og beslutninger, ikke flate kutt som svekker alle tjenester like mye, sier Aas.

Tre ankepunkter mot regjeringens ostehøvelkutt i ny rapport

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse