22.juli 2011 var LO-dagen på Utøya
– Herregud, la ikke gjerningsmannen være en med innvandrerbakgrunn, tenkte jeg umiddelbart, sier tidligere organisasjonsrådgiver Onur Safak Johansen i LO.
Ttidligere organisasjonsrådgiver i LO, Onur Safak Johansen.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Johansen ble ansatt i LO i 2006 for å rekruttere etniske minoriteter og oppfordre folk med annerledes bakgrunn til å ta verv.
– Jeg hadde brukt mange år på å reise land og strand rundt og snakket om rasisme, fremmedfrykt og høyreekstreme og arrangerte konferansen om dette. Jeg holdt pusten da bomba gikk av den 22.juli 2011, forteller Johansen som nå jobber sentralt i Fellesforbundet.
Selv satt jeg hjemme etter at jeg hadde gjennomgått en hofteoperasjon da noen venner ringte fra Karl Johan og fortalte at de hadde hørt et buldrende smell.
– Jeg forsto med det samme at det var et terrorangrep og bad mine venner holde seg rolig så de ikke skulle løpe inn i et nytt smell, forteller hun. Hun gikk selv inn i et tankekaos og skummet alle medier for å finne ut mer om gjerningsmannen.
Mediene var for raske og unyanserte
– I begynnelsen skrev mediene om et angrep fra muslimer og jeg ble sinnsykt redd. Jeg hadde to barn og tenkte at da ville det norske samfunnet bli et helvete for oss med minoritetsbakgrunn etterpå, sier hun. Hun ble irritert på journalistene som skrev nesten som om dette stemte. Men var mest bekymret for alle hun kjente. Johansen ringte til sjefen Ståle Dokken for å sjekke hvor ungdommene fra sommerpatruljen sto. De pleide å stå rett ved resepsjonen i høyblokka, men heldigvis var de i trygghet. Da nyheten om at det var en norsk hvit mann som sto bak var dette nesten en liten lettelse oppi all kaos som oppsto. Selv hadde Johansen følt rasisme på kroppen da hun som 18-åring søkte sin første jobb med et tyrkisk navn.
– Jeg kom ikke igjennom nåløyet med et annerledes navn. Jeg har også opplevd selv at folk har ombestemt seg i telefonen når min bakgrunn kom fram. Det var nok derfor jeg var så bekymra for hvem gjerningsmannen var, sier hun. Da hun via Facebook så en oppdatering om at det meldes skyting på Utøya og at folk svømmer, forsto hun umiddelbart at de to hendelsene hang sammen.
Mye lest: Marte så trykkbølgen da bomben gikk av. Ti år etter er arbeidsplassen fortsatt et åpent sår
LO-dagen på Utøya
– Jeg hadde jobbet med høyreekstreme og rasisme i mange år og det var lett å se sammenheng. Jeg ble skikkelig bekymret fordi jeg visste at det var et terrorangrep og jeg visste at svært mange av våre unge tillitsvalgte var på Utøya, sier hun.
– Dette var jo selveste LO-dagen som ungdommene i LO, Ungdomsrådgiver og ungdomssekretær hadde planlagt lenge. De skulle vise seg fram, grille og snakke med ungdommene om hvorfor de burde melde seg inn i fagbevegelsen. LO hadde mange av sine ungdomssekretærer der, pluss forbundenes tillitsvalgte. Det skulle være grilling på LO toppen. To av LOs ungdomssekretærer reiste fra Utøya før skytingen. En var igjen, men overlevde. Det er med tungt hjerte hun minnes de to som var i LOs tjeneste som mistet livet, Snorre Haller fra Fellesforbundet og Sverre Flåte Bjørkavåg fra Fagforbundet.
Tøffe tak
Ståle Dokken og Jan Lajord som hadde ansvar for LO Favør bretta opp ermene og tok noen raske beslutninger fra organisasjonsavdelingen. LO Favør og Sparebank1 gjorde en stor jobb for å hjelpe de som ble rammet. Dessuten ringte vi rundt for å få noen til å ta imot de overlevende som satt med skikkelige traumer. Hans Christian Gabrielsen var rask med å åpne dørene i Fellesforbundet og LO stilte rommet Utsikten samt flere rom i andre etasjer, til disposisjon. Her var AUF ere, familiemedlemmer, tillitsvalgte i Arbeiderpartiet, samt helsepersonell samlet i mange dager etter 22. juli.
– Da AUFs generalsekretær Tonje Brenna kom til Utsikten for å si noe om hva vi kunne gjøre, lyttet vi. Brenna sa at ungdommene trengte noe annet å tenke på under rettsaken så jeg organiserte uformelle samlinger der vi hadde små tema om miljø, internasjonal politikk og økonomi. Vi kalte det Fagligpolitisk Torsdagsklubb, forteller hun.
Fått med deg denne? Bjørn Thomas ble med i Vigrid som 16-åring. Terrorangrepet 22. juli ble et vendepunkt
Dialog om høyreekstreme er viktig
Hun mener det er viktig med dialog og i 2015 arrangerte LO en dialogkonferanse med mål om å skape tillit og trygghet for de unge.
– Det var helt stappfullt lokale og Yousef Assidiq, Kjetil Lund, Hadia Tajik, Erna Solberg, Torbjørn Jagland og andre øste av sin kunnskap om høyreekstreme, rettssystemet og mangfold. Vi ønsket å sette inkludering på den politiske dagsordenen, sier hun. Johansen har selv vært på besøk på Utøya med ansatte og tillitsvalgte i forbindelse med kurs der høyreekstremisme og 22.juli var tema der overlevende fortalte sin egen historie. Nå gleder hun seg til å jobbe aktivt med disse temaene i Fellesforbundet som har laget en egen handlingsplan mot Høyreekstremisme.
Vervet flere LO-medlemmer
Hun er stolt over at LO tok ansvaret for felles spørsmål, som overordnet informasjon, forsikringsspørsmål og velferdspermisjoner opp mot arbeidsgiverorganisasjonen
SpareBank1 og forsikring. En av de gode resultatene var at en svært stor andel av AUF-ungdommene ble medlem i LO.
Da nyheten om at det var en norsk hvit mann som sto bak terroren 22.juli var dette nesten en liten lettelse oppi all kaos som oppsto.
Onur Safak Johansen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.