– Hadde det ikke vært for vennene mine som har hjulpet meg og støttet meg underveis, kunne jeg lett ha blitt en av Breiviks støttespillere, sier Bjørn Thomas Nilsen.
Sissel M. Rasmussen
Bjørn Thomas ble med i Vigrid som 16-åring. Terrorangrepet 22. juli ble et vendepunkt
Bjørn Thomas Nilsen (33) kunne vært en av Behring Breiviks støttespillere. Han takker vennene for at han ikke lenger er en del av det høyreekstreme miljøet.
sissel@lomedia.no
Allerede som 16-åring blir Bjørn Thomas døpt av Vigrids leder, Tore Tvedt, og Thorgrim O. Bredesen. Han skriver navnet sitt i den store brune skinninnbundne boka og bekjenner seg til åsatroa, med Tor og Odin.
Trøblete oppvekst
Han er enebarn, sønn av en enslig mor. De første leveårene er han ofte på besøk hos faren, farmor og farfar. Det er trygt og fint. Da han når femårsalderen, får mamma ny kjæreste og samboer. Bjørn Thomas spør om han kan kalle stefar for pappa. Han skulle vise seg å bli en streng oppdrager, forteller Bjørn Thomas.
På Cicignon barneskole i Fredrikstad er det heller ikke så enkelt å være. Gutten sliter med dysleksi og talevansker, samtidig som han ikke er kledd i helt siste mote. Småjentene er ikke nådige i sin karakteristikk av ham.
– Vi var ingen rik familie, og jeg gikk ofte i arveklær. Jeg opplevde at det ikke var akseptert på Cicignon, en skole hvor mange av elevene hadde pengesterke foreldre. Jentene var verst. De var ute etter meg hele tiden. Jeg ble usikker og engstelig, sier Bjørn Thomas.
Innsikt: Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
RØDT: Bjørn Thomas har gått fra høyreradikal til å bli aktiv i partiet Rødt i Fredrikstad.
Sissel M. Rasmussen
Fra vanskelig til tøft
BT, som blir kallenavnet hans, blir tøffere i kantene, men sårbarheten bærer han med seg. Han forteller at han fikk både kjeft og husarrest hjemme. Han er sammen med «feil jenter og gutter». Stefaren kjefter på moren også: «Nå må du få kontroll på den sønnen din!» Han må være punktlig. Ikke «tre minutter» for sent ute.
Etter å ha kommet i konflikt med en jevnaldrende kosovo-albaner, blir han truet med bank. En dag han er i parken, ser han denne gutten sammen med en gjeng kompiser. Plutselig kommer de mot ham. En av dem legger ham i bakken, mens resten står i ring rundt. BT trygler og ber om unnskyldning. De gir seg, men han er ydmyket og såret. Episoden fester seg i 12-åringen.
Mye lest: Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya
Ytre høyre fløy
Bjørn Thomas føler at han ikke blir sett eller forstått hjemme. I siste ungdomsskoleår skal klassen på fredsreise til Auschwitz. Elevene skal levere en oppgave om det nasjonalsosialistiske Tyskland før reisen. Han får en god karakter på den oppgaven, og god respons hjemme. Han er en ung gutt som er opptatt av politikk og søkende i hva som er riktig vei å gå. Hans politiske holdninger dreier nå til høyre.
– Samtidig får jeg kontakt med en yngre slektning som var med i Vigrid. Nå ville jeg også døpes inn i Vigrid, og derfor tok jeg kontakt med Tore Tvedt.
POLITISK INTERESSE: Bjørn Thomas Nilsen har alltid vært interessert i samfunnet.
Sissel M. Rasmussen
Dåpsritualet
Bjørn Thomas møter opp ved Torvbyen, kjøpesenteret i sentrum. Tore Tvedt og Thorgrim Bredesen plukker ham opp med bil. I baksetet sitter to ungdommer, en gutt og jente. De kjører utover mot Torsnes-slettene, et område Tvedt forteller har spor fra vikinggraver. I bilen har de med isblokker, fakler og sverd.
Steiner og isblokker plasseres annenhver i en stor sirkel, med brennende fakler imellom. Tvedt og Bredesen står inne i sirkelen, mens ungdommene holder hvert sitt sverd sammen til et kryss, der Bjørn Thomas går fram til de to lederne. Han må svare positivt på noen spørsmål, avskrive seg troen på kristendommen og godta sin nye tro – åsatroen.
Deretter skriver han høytidelig navnet sitt i den store lærinnbundne brune boka. Han oppfatter den nesten som en slags bibel. Så er hele seremonien over. Bjørn Thomas er 16 år.
Mye delt: Fagbevegelsen er for puslete i kampen mot rasisme, mener ungdomstillitsvalgt
Turbulens, håpløshet og håp
Neste trinn er videregående. Det begynner bra med elektrofag på Glemmen videregående. Konfliktene hjemme blir løst med at han får bo hos besteforeldrene. Det ender med at han dropper ut av skolen og blir kastet ut av besteforeldrene. Han tyr hjem til mor og stefar igjen, men det er mye bråk. En kveld får han nok og oppsøker barnevernsvakta og ber dem bli med hjem for å se selv. Da blir han hørt. Etter mye tumulter får han plass på barnevernsinstitusjonen C25. Der møter han Kristin fra Trøndelag, som er en god voksenkontakt. De jobber med å forberede ungdom til voksenlivet.
– Jeg bodde i en egen leilighet og kunne ha besøk der, bare vi ga beskjed. Det var døgnvakt, men ingen var nedlatende. Jeg begynte å blomstre for første gang.
Så kom 18-årsdagen, og han må flytte ut.
Denne skaper debatt: Rasismen finnes mest sannsynlig også på din arbeidsplass, tror Marita i Folkehjelpa
NorgesPatriotene
Den politiske interessen har vært der hele tiden. Han har vært innom AUF, FpU og Demokratene. Bjørn Thomas har stått på stand for Demokratene mens han gikk på videregående, men nå hardner det til. Alle innvandrere skal ut av Norge. De hører ikke til her. Det er nå han oppdager NorgesPatriotene. Vigrid har han ikke hørt noe særlig fra, men holdningene sine har han intakt. Bjørn Thomas møter opp på Norgespatriotenes årsmøte og tar på seg å være frivillig kontaktperson i Østfold. Det fører til at han blir oppført på hjemmesiden deres. Tida brukes mest på datamaskinen. Spille om natta, sove om dagen. Vennene fra videregående og Live-miljøet holder fast ved ham. De som driver med rollespill og dataspill.
– Det er Jonas, Ole og Tommy. De vet at jeg har holdninger de ikke er enige i. Jeg vet de snakker om det når jeg ikke er der. Men de slår ikke hånda av meg allikevel.
Bjørn Thomas har vanskelig for å huske når ting skjedde. Hendelsene flyter i hverandre. LO-Aktuelt har snakket med flere kilder som bekrefter Bjørn Thomas Nilsens historie. Journalisten har også lest Nilsens barnevernspapirer.
Fått med deg denne? Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
TILBAKEBLIKK: Det er slitsomt for Bjørn Thomas Nilsen å gå tilbake i gamle følelser og hendelser.
Sissel M. Rasmussen
På vei ut
Ytre venstre politiske fløy er ikke særlig nådige med nazistiske sympatisører.
– En privatperson lagde en video med bilder av folk fra NorgesPatriotene og spredte trusler ut på nettet: «Bare pass dere, vi skal ta dere!» Jeg kjente mye på dette og ble redd. Det føltes veldig truende. Jeg var fremdeles sjenert og en einstøing som befant seg mest i dataverdenen. Det var ingen som tok kontakt med meg for å bli med i NorgesPatriotene.
Bestevennen Jonas er også politisk interessert, men til venstre – i Rødt. De to har mange diskusjoner. Langsomt svekkes tiltrekningen til nasjonalsosialismen.
I 2011 er Bjørn Thomas Nilsen blitt 23 år. Han har gitt opp skolen og bor sammen med en kamerat i sentrum av Fredrikstad.
– Så skjer Breivik. Det er da det går opp for meg: Barn blir skutt og drept! De er samfunnsengasjerte barn! Det skapte et sinne og en forakt i meg. Enhver nazistisk eller nasjonalsosialistisk idé skal bort fra meg.
Venner i Rødt
Bjørn Thomas har brutt kontakten med alle fra barneskolen på grunn av mobbingen han opplevde i barndommen. Det er Jonas som introduserer ham for sitt parti.
– Jeg valgte å melde seg inn i Rødt på grunn av at de vil ivareta alle i samfunnet, uavhengig av hvem du er. Det er plass for alle. Nå er det bare sosialismen igjen av nasjonalsosialismen.
Han skammer seg litt over sine tidligere holdninger, og er redd noen skal finne ut av det. Hannah Berg, som nå er Rødts kommunestyrerepresentant i Fredrikstad, råder Bjørn Thomas til å være åpen om sin fortid.
– Hannah har betydd veldig mye for at jeg torde å være åpen. Noen er nok skeptiske, men jeg har fått tillit og har sittet i valgkomiteen i noen år. Jeg var med da Hannah Berg ble valgt inn, det er jeg stolt av.
Mye lest: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring
Sin egen base
Bjørn Thomas Nilsen bor nå i sin egen leilighet i Fredrikstad. Han har blitt ufør etter alt han har vært gjennom og har brutt kontakten med foreldrene. Han er mer optimistisk enn før.
– Min erfaring kan være viktig for andre. Viktig for å forstå at barnevernet trenger midler for å kunne gi barn den omsorgen de trenger. Etatene rundt barn må styrkes, slik at de ikke havner på utsiden, slik jeg opplevde.
– Men hadde det ikke vært for vennene mine som har hjulpet meg og støttet meg underveis, og den positive tida på C25, kunne jeg lett ha blitt en av Breiviks støttespillere, sier Bjørn Thomas Nilsen.
Etter dialog med Bjørn Thomas Nilsens familie har LO-Aktuelt gjort endringer i artikkelen siden den først sto på trykk i utgave 4 2021, som ble trykket 16. april. Vi beklager at familien da ikke fikk muligheten til å svare på påstandene knyttet opp mot dem i den første versjonen av artikkelen. Mor og stefar ønsker nå ikke å kommentere Nilsens historie offentlig.
Red.
Vigrid
• En rasistisk organisasjon basert på norrøn mytologi og raselære.
• Stiftet av Tore Tvedt i 1998.
Norgespatriotene
• En politisk organisasjon og politisk parti stiftet og ledet av Øyvind Heian i 2007.
• Opphørte i 2009.
• Deres viktigste kampsak var å stoppe innvandring fra ikke-vestlige land.
Nå er det bare sosialismen igjen av nasjonalsosialismen.