JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter terroren 22. juli

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Ti år etter terroren på Utøya lar Jannike Arnesen være å gå med Arbeiderparti t-skjorte på tur alene om kvelden.03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19

martin@lomedia.no

Det er snart ti år siden Jannike Arnesen overlevde terrorangrepet på Utøya, og til høsten er det ti år siden hun for alvor kom inn i lokalpolitikken i Kristiansand.

Arnesen sitter i bystyret for Arbeiderpartiet i hjembyen, og hun jobber i organisasjonsavdelingen på partikontoret i hovedstaden.

I forkant av kommunevalget i 2019 merket Arnesen at tonen i lokalpolitikken i hjembyen hardnet til. Mye av dette sto facebook-siden Sørlandsnyhetene bak, forteller hun. Der ble det ifølge Arnesen publisert anonyme innlegg, falske nyheter og stygge kommentarer, også direkte rettet mot henne.

På den nevnte facebook-siden har hun blitt anklaget for å være en del av en «korrupsjonsmenighet», at hun ikke er engasjert i politikk, men kun ønsker å mele sin egen kake, og at hun har millionlønning som folkevalgt, for å nevne noe.

De som prøvde å korrigere de falske løgnene og påstandene som ble spredd, ble blokkert og utestengt. Jeg vil ikke kalle dette for en politisk debatt. Det er en politisk skitkastemaskin, sier hun.

Les også: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Blir redd

Jannike Arnesen blir redd av noe av det hun leser i sosiale medier.

– Noe av det som ikke var lov å skrive på sosiale medier tidligere, skrives i dag ofte under fullt navn, sier hun.

Det likes, deles og spres.

Arbeiderpartipolitikeren sier hun vet hvor galt det kan gå når en person leser nok på forum om hvor «selvsentrerte, egoistiske, korrupte, landssvikere og jævlige» hun og hennes partifeller er.

Det er jo ikke slik at alle de som er aktive på disse forumene går til angrep på folk på gata. Men det trigger min underbevissthet. Jeg går ikke med Ap-t-skjorte på tur alene om kvelden, sier hun.

Ute blant folk i den virkelige verden er det annerledes. Når Arnesen står på stand for Arbeiderpartiet, blir hun oftere enn tidligere kontaktet av den vanlige mannen og kvinnen i gata. De uttrykker at de er glade for at hun orker å fortsette med politikk.

– Vennene og kollegene mine som ble drept 22. juli, gjør at jeg tenker at noen må fortsette det politiske engasjement for alle dem som ikke fikk muligheten. Jeg har ikke noe valg, sier hun.

Fikk du med deg denne? Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

Et oppgjør tar tid

Til sommeren er det ti år siden terrorhandlingene i regjeringskvartalet og mot AUFs sommerleir på Utøya. Hvordan disse forferdelige handlingene kunne skje, er det mange som har forsøkt å svare på.

Både Ap og AUF har etterlyst et oppgjør med tankegodset som førte til 22. juli-angrepene. AUF vil ha en ny 22. juli-kommisjon som kan kartlegge tankegodset som førte til massedrapene på Utøya.

Jannike Arnesen sier at tiårsmarkeringen er en vei inn til en ny runde og nytt oppgjør med 22. juli og hva som førte til handlingene. Hun mener at markeringene, debatter og bøker om 22. juli som gis ut av både Ap og AUF, er en del av dette oppgjøret.

Det er ikke slik at et «oppgjør» er noe som skjer med et smell, og så er vi ferdige med det. Folk vil ikke slutte å skrive rasistiske kommentarer i sosiale medier, eller å komme med falske påstander over natta. Vi må imøtekomme påstandene og konfrontere dem. Jeg mener at alle har et ansvar her. Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over, sier hun.

Vil ha oppgjør: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

Det såreste punktet

Jannike Arnesen har tidligere sagt at hun lever med en skyldfølelse for at hun overlevde massakren på Utøya. Hun overlevde fordi hun kom seg om bord i båten «MS Torbjørn», sammen med blant annet daværende AUF-leder Eskild Pedersen.

Kritikken mot Eskild Pedersen raste i tiden etterpå. Han ble anklaget for å stikke av fra ansvaret.

Den samme kritikken fikk Jannike Arnesen. Hun var da leder for Kristiansand AUF og fikk kommentarer i sosiale medier om at hun skulle vært drept på Utøya.

Det at noen setter spørsmålstegn ved om jeg er en som overlevde Utøya, det er helt jævlig å høre, sier hun.

For Jannike Arnesen er opplevelsene og minnene fra Utøya sommeren 2011 de såreste hun har i livet. På facebook-siden Sørlandsnyhetene har hun blitt anklaget for å være «en massiv sperreballong for de virkelige ofrene». Jannike Arnesen sier at motivene hennes for hvorfor hun snakker om 22. juli og om hvordan hun kom seg bort fra Utøya blir trukket i tvil.

– Jeg kan ikke legge meg ned i fosterstilling hver gang det kommer dritt om 22. juli min vei. Det kan jeg ikke tillate meg. Og jeg vet at den kloakken ikke er majoritetens syn. Det er en bitte liten stemme, sier hun.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

Høy oppslutning for Demokratene

Partiet Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen, har fått høy oppslutning i Kristiansand. Partiet har større fotfeste der enn i andre byer i Norge. I en meningsmåling gjennomført av Respons fikk partiet 12 prosent i mars i år.

Jannike Arnesen tror ikke alle som gir partiet sin stemme, har lest prinsipprogrammet deres. Der står det blant annet at de: «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati.»

Arnesens analyse er at partiet vokser på lokale saker, ikke på at de er et parti med et nasjonalistisk partiprogram.

– Det er en protestbevegelse som setter folk opp mot hverandre. En grumsete ideologi kan du fint fordekke med retorikk, sier Arnesen.

Hun mener at det skjedde noe med anstendigheten i den politiske debatten i Kristiansand ved forrige kommunevalg.

I en politisk debatt må du ha respekt og anstendighet. Hvis du visker ut det politisk korrekte, skjer det noe med debatten. Jeg tror at sider som Sørlandsnyhetene er på retur. Folk ser at det er for vilt, allmennheten ser at dette ikke er til å stole på, sier hun.

Tok gatene tilbake

I 2017 marsjerte nynazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen gjennom Kristiansands gater. De delte ut løpesedler der det blant annet sto «Knus homolobbyen». En måned senere gikk Pride av stabelen i byen. Jannike Arnesen har deltatt på Pride i Kristiansand i en årrekke. Første året var det 50 personer i toget, og deltagelsen har vært stigende siden oppstarten.

– I 2017 var oppmøtet massivt, og langt større enn tidligere år. Jeg blir helt rørt når jeg tenker på det. Vi tok gatene tilbake igjen, sier hun.

Arbeiderpartipolitikeren er utdannet sykepleier og medlem av Fagforbundet. Fram til januar i år jobbet hun på koronasentret i Kristiansand før hun fikk seg ny jobb på partikontoret i Oslo.

Hun gleder seg til å drive valgkamp for Arbeiderpartiet til høsten, og til fortsettelsen i lokalpolitikken i hjembyen. Og hun ser fram til det som skal skje i forbindelse med markeringene av 22. juli.

Et slikt oppgjør må ikke ende opp med en seminarrekke i Oslo-bobla, det tror jeg ikke er svaret på å komme videre. Det må skje noe inne i hver og en av oss. Vi må si ifra når vi oppdager grumsete tankegods. Jeg kan ikke gi opp politikken, det er det ingen gode grunner til, sier Arnesen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19Mest lest

Hanna Skotheim

Kaisa om å være fattig i Norge: – Vi må se på lønningene til folk

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Tre år er den vanlige maksperioden for arbeidsavklaringspenger den Høyre-ledede regjeringa innførte i 2018. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

Flere tusen kan miste AAP-støtten neste uke. Se hvem som rammes

 Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Vestøy Transport AS meldte nylig endring av forretningsadresse til denne privatboligen i Tana. Tidligere ble bedriften drevet gjennom en "virtuell adresse" hos regnskapsbyrået Norus Regnskap AS i Oslo.

Privat

Dette er basen til en «norsk» transportbedrift med 20 ansatte

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

LIKT FOR ALLE: Terje Olsson, styreleder i LOfavør, krever at Elkjøp behandler sine ansatte likt, uavhengig om de er omfattet av tariffavtale eller ei. HK-leder Christopher Beckham (t.h.) er glad for støtten fra LO.

Brian Cliff Olguin

LO sier opp avtale med Elkjøp verdt 30 millioner: – De må endre holdning og bonusordning

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

VURDERES: Jysk har plassert ut iPader i butikkene for at kundens skal evaluere de ansatte. (Illustrasjonsfoto)

pressefoto jysk

Jysk-ansatte føler seg presset til å skaffe kundevurderinger. Se hva ledelsen svarer

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Ansatte i pleie- og omsorgstjenesten har mer kvelds- og nattarbeid enn andre yrkesgrupper, ifølge arbeidslivsbarometeret til YS.

Tri Nguyen Dinh

Vi jobber mer kveld, natt og helg enn før. Disse bransjene skiller seg ut

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

BEMANNINGSBYRÅ: – Bemanningsbyrået har ødelagt livet mitt, sier Rafal Janeczeks om tiden som ansatt i Kranfører AS. Han håper arbeidsinnvandrere skal slippe å oppleve det samme som ham.

Håvard Sæbø

Kranfører Rafals historie ryster politikere. Dette vil de gjøre med bemanningsbyråene

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

SÅRBARHET: – Vi møter mennesker i en sårbar livssituasjon og gjør så godt vi kan innenfor regelverket som politikerne har bestemt, sier Elisabeth Steen.

Merete Jansen

Nav-drapet rystet tillitsvalgte Elisabeth: Her er hennes melding til engstelige ansatte

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Dabar galite skaityti „FriFagbevegelse“ straipsnius lietuvių, lenkų ir anglų kalbomis.

Martin Guttormsen Slørdal

Nuo šiol naujienas apie darbuotojų gyvenimą Norvegijoje galite skaityti ir lietuviškai

Kommentar

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Statsministerens kontor, med Erna Solberg i spissen, har et medansvar i Ropstad-saken, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Jan-Erik Østlie

«Det tar seg ikke pent ut når Erna Solberg toer sine hender i Ropstad-saken»

Kroppen og arbeidslivet:

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

PÅ TUPPA: Er det trangt om plassen, må Andreas Tharaldsen løfte brettet høyt – på fingertuppene.

Sissel M. Rasmussen

Andreas er redd for å bli bitter og angre på yrkesvalget

Kroppen og arbeidslivet:

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

TILBUDENE BORTE: Etter 2014 har de aller fleste programmene for innsatte blitt kuttet. Ole Martin Aanensen mener det er dårlig økonomisk prioritering. Innsatte trenger hjelp til endring.

Sissel M. Rasmussen

Ole Martin kan aldri ta fri på vakt i fengselet: – Det er den konstante årvåkenheten som sliter mest

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Stine Blegeberg ble utsatt for fem alvorlige episoder da hun jobbet på barnevernsinstitusjon. Nå har Trygderetten godkjent at disse har gitt henne Posttraumatisk stresslidelse

Anne Myklebust Odland

Stine ble psykisk syk etter vold på jobben. Nå har hun vunnet en viktig seier i Trygderetten

Debatt

Leif Martin Kirknes

«Ola Elvestuen konstruerer problemer som ikke fins», skriver Norsk Lokomotivmannsforbund

Kommentar

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Arkivfoto. Illustrasjonsfoto.

Tormod Ytrehus

«Ingen skal måtte tåle å frykte for livet mens de gjør jobben sin»

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

SKJEBNESTREIK: Etter årtier med dårlig lønnsutvikling, streiket de ansatte i utelivet og hotell og restaurant i 2016. De vant streiken, men har stort sett blitt avspist med nulloppgjør siden.

Håvard Sæbø

Hva betyr det at ansatte SKAL tjene mer enn minstelønn? Nå skal saken avgjøres i retten

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

MAGISK ETTER SEIER: Evelyn Brunvold, Ylva Leimane, Åse Silde og Vasso Nanopouloy på Kleppestø sykehjem.

Eivind Senneset

75 renholdere jagde anbudsspøkelset på dør for tredje gang: – Det var helt magisk

Kjersti Barsok er forbundsleder for Norsk Tjenestemannslag (NTL), som nå ber medlemmene om forslag til nytt navn.

Kjersti Barsok er forbundsleder for Norsk Tjenestemannslag (NTL), som nå ber medlemmene om forslag til nytt navn.

Ole Palmstrøm

Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil endre navn – tar medlemmene med på råd

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

GIR GJERNE REGJERINGSRÅD: – Den nye regjeringa har en alvorlig stor jobb å gjøre, men om de trenger tips og råd på veien, er det bare å ta kontakt, sier lastebilsjåfør Asgeir Ripe.

Sissel M. Rasmussen

Tillitsvalgte i transport har store forventninger og enda større krav til en ny regjering

Katrine Nordbø

Her er helseplagene vi får av jobben


Flere saker