JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter terroren 22. juli

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Ti år etter terroren på Utøya lar Jannike Arnesen være å gå med Arbeiderparti t-skjorte på tur alene om kvelden.03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19

martin@lomedia.no

Det er snart ti år siden Jannike Arnesen overlevde terrorangrepet på Utøya, og til høsten er det ti år siden hun for alvor kom inn i lokalpolitikken i Kristiansand.

Arnesen sitter i bystyret for Arbeiderpartiet i hjembyen, og hun jobber i organisasjonsavdelingen på partikontoret i hovedstaden.

I forkant av kommunevalget i 2019 merket Arnesen at tonen i lokalpolitikken i hjembyen hardnet til. Mye av dette sto facebook-siden Sørlandsnyhetene bak, forteller hun. Der ble det ifølge Arnesen publisert anonyme innlegg, falske nyheter og stygge kommentarer, også direkte rettet mot henne.

På den nevnte facebook-siden har hun blitt anklaget for å være en del av en «korrupsjonsmenighet», at hun ikke er engasjert i politikk, men kun ønsker å mele sin egen kake, og at hun har millionlønning som folkevalgt, for å nevne noe.

De som prøvde å korrigere de falske løgnene og påstandene som ble spredd, ble blokkert og utestengt. Jeg vil ikke kalle dette for en politisk debatt. Det er en politisk skitkastemaskin, sier hun.

Les også: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Blir redd

Jannike Arnesen blir redd av noe av det hun leser i sosiale medier.

– Noe av det som ikke var lov å skrive på sosiale medier tidligere, skrives i dag ofte under fullt navn, sier hun.

Det likes, deles og spres.

Arbeiderpartipolitikeren sier hun vet hvor galt det kan gå når en person leser nok på forum om hvor «selvsentrerte, egoistiske, korrupte, landssvikere og jævlige» hun og hennes partifeller er.

Det er jo ikke slik at alle de som er aktive på disse forumene går til angrep på folk på gata. Men det trigger min underbevissthet. Jeg går ikke med Ap-t-skjorte på tur alene om kvelden, sier hun.

Ute blant folk i den virkelige verden er det annerledes. Når Arnesen står på stand for Arbeiderpartiet, blir hun oftere enn tidligere kontaktet av den vanlige mannen og kvinnen i gata. De uttrykker at de er glade for at hun orker å fortsette med politikk.

– Vennene og kollegene mine som ble drept 22. juli, gjør at jeg tenker at noen må fortsette det politiske engasjement for alle dem som ikke fikk muligheten. Jeg har ikke noe valg, sier hun.

Fikk du med deg denne? Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

Et oppgjør tar tid

Til sommeren er det ti år siden terrorhandlingene i regjeringskvartalet og mot AUFs sommerleir på Utøya. Hvordan disse forferdelige handlingene kunne skje, er det mange som har forsøkt å svare på.

Både Ap og AUF har etterlyst et oppgjør med tankegodset som førte til 22. juli-angrepene. AUF vil ha en ny 22. juli-kommisjon som kan kartlegge tankegodset som førte til massedrapene på Utøya.

Jannike Arnesen sier at tiårsmarkeringen er en vei inn til en ny runde og nytt oppgjør med 22. juli og hva som førte til handlingene. Hun mener at markeringene, debatter og bøker om 22. juli som gis ut av både Ap og AUF, er en del av dette oppgjøret.

Det er ikke slik at et «oppgjør» er noe som skjer med et smell, og så er vi ferdige med det. Folk vil ikke slutte å skrive rasistiske kommentarer i sosiale medier, eller å komme med falske påstander over natta. Vi må imøtekomme påstandene og konfrontere dem. Jeg mener at alle har et ansvar her. Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over, sier hun.

Vil ha oppgjør: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

Det såreste punktet

Jannike Arnesen har tidligere sagt at hun lever med en skyldfølelse for at hun overlevde massakren på Utøya. Hun overlevde fordi hun kom seg om bord i båten «MS Torbjørn», sammen med blant annet daværende AUF-leder Eskild Pedersen.

Kritikken mot Eskild Pedersen raste i tiden etterpå. Han ble anklaget for å stikke av fra ansvaret.

Den samme kritikken fikk Jannike Arnesen. Hun var da leder for Kristiansand AUF og fikk kommentarer i sosiale medier om at hun skulle vært drept på Utøya.

Det at noen setter spørsmålstegn ved om jeg er en som overlevde Utøya, det er helt jævlig å høre, sier hun.

For Jannike Arnesen er opplevelsene og minnene fra Utøya sommeren 2011 de såreste hun har i livet. På facebook-siden Sørlandsnyhetene har hun blitt anklaget for å være «en massiv sperreballong for de virkelige ofrene». Jannike Arnesen sier at motivene hennes for hvorfor hun snakker om 22. juli og om hvordan hun kom seg bort fra Utøya blir trukket i tvil.

– Jeg kan ikke legge meg ned i fosterstilling hver gang det kommer dritt om 22. juli min vei. Det kan jeg ikke tillate meg. Og jeg vet at den kloakken ikke er majoritetens syn. Det er en bitte liten stemme, sier hun.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

Høy oppslutning for Demokratene

Partiet Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen, har fått høy oppslutning i Kristiansand. Partiet har større fotfeste der enn i andre byer i Norge. I en meningsmåling gjennomført av Respons fikk partiet 12 prosent i mars i år.

Jannike Arnesen tror ikke alle som gir partiet sin stemme, har lest prinsipprogrammet deres. Der står det blant annet at de: «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati.»

Arnesens analyse er at partiet vokser på lokale saker, ikke på at de er et parti med et nasjonalistisk partiprogram.

– Det er en protestbevegelse som setter folk opp mot hverandre. En grumsete ideologi kan du fint fordekke med retorikk, sier Arnesen.

Hun mener at det skjedde noe med anstendigheten i den politiske debatten i Kristiansand ved forrige kommunevalg.

I en politisk debatt må du ha respekt og anstendighet. Hvis du visker ut det politisk korrekte, skjer det noe med debatten. Jeg tror at sider som Sørlandsnyhetene er på retur. Folk ser at det er for vilt, allmennheten ser at dette ikke er til å stole på, sier hun.

Tok gatene tilbake

I 2017 marsjerte nynazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen gjennom Kristiansands gater. De delte ut løpesedler der det blant annet sto «Knus homolobbyen». En måned senere gikk Pride av stabelen i byen. Jannike Arnesen har deltatt på Pride i Kristiansand i en årrekke. Første året var det 50 personer i toget, og deltagelsen har vært stigende siden oppstarten.

– I 2017 var oppmøtet massivt, og langt større enn tidligere år. Jeg blir helt rørt når jeg tenker på det. Vi tok gatene tilbake igjen, sier hun.

Arbeiderpartipolitikeren er utdannet sykepleier og medlem av Fagforbundet. Fram til januar i år jobbet hun på koronasentret i Kristiansand før hun fikk seg ny jobb på partikontoret i Oslo.

Hun gleder seg til å drive valgkamp for Arbeiderpartiet til høsten, og til fortsettelsen i lokalpolitikken i hjembyen. Og hun ser fram til det som skal skje i forbindelse med markeringene av 22. juli.

Et slikt oppgjør må ikke ende opp med en seminarrekke i Oslo-bobla, det tror jeg ikke er svaret på å komme videre. Det må skje noe inne i hver og en av oss. Vi må si ifra når vi oppdager grumsete tankegods. Jeg kan ikke gi opp politikken, det er det ingen gode grunner til, sier Arnesen.

03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19Mest lest

colourbox.com

Her er de nye satsene for kjøregodtgjørelse

Arbeiderne i Peab Asfalt mister sin faste ansettelse og er usikre på framtida. 20. oktober fikk de varslet om oppsigelse av arbeidsgiveren.

Arbeiderne i Peab Asfalt mister sin faste ansettelse og er usikre på framtida. 20. oktober fikk de varslet om oppsigelse av arbeidsgiveren.

Alf Ragnar Olsen

Asfaltarbeiderne fikk sparken i oktober. Så lyste bedriften ut 49 nye stillinger

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

BØR LEGGE UT: Ann Kristin Sletvold meiner alle bedrifter bør legge ut for sjukepengane frå Nav.

Tormod Ytrehus

Ann Kristin må vente på sjukepengar frå Nav: – Eg har ikkje råd

Erlend Angelo

Vedum varsler endringer av lakseskatten

Arbeidsgivernes representant, NHOs Ole Erik Almlid tjener mer enn dobbelt så mye som LOs Peggy Hessen Følsvik

Arbeidsgivernes representant, NHOs Ole Erik Almlid tjener mer enn dobbelt så mye som LOs Peggy Hessen Følsvik

Jan-Erik Østlie

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Vigdis Førsund synes det har blitt dyrt å handle mat.

Sissel M. Rasmussen

Lønnsoppgjøret til Vigdis forsvant i en sky av økte priser

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

20 år gamle Rehana jobber deltid på Espresso House Oslo S ved siden av skolegangen.

Tormod Ytrehus

Rehana (20) jobber på landets travleste kaffebar. Nå har hun fått til noe ingen har klart

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

EFFEKTIVT: Jan Lange sørger for at de beholderne som skal fraktes fra søppelrommet til bilen på gateplan er fulle av sekker, for å unngå ekstra arbeid.

Håvard Sæbø

Jan vil helst bli kalt søppelmann

Ap har økt litt siden forrige bunnmåling. Fra 16,9 prosent i november til 18,1 prosent i desember.

Ap har økt litt siden forrige bunnmåling. Fra 16,9 prosent i november til 18,1 prosent i desember.

Beate Oma Dahle / NTB

Krisa fortsetter for Ap: Støre og regjeringa får ingen julegave av velgerne

– Pensjon er framtida vår. Det er veldig viktig at man har noe å leve for etter lang tjeneste i arbeidslivet, sier konserntillitsvalgt Camilla Hermansen i Kiwi.

– Pensjon er framtida vår. Det er veldig viktig at man har noe å leve for etter lang tjeneste i arbeidslivet, sier konserntillitsvalgt Camilla Hermansen i Kiwi.

Eva Ler Nilsen

14.000 Kiwi-ansatte får økt tjenestepensjon

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Przemek Dawiczewski er en av sju arbeidstakere i ulike yrker, som har blitt intervjuet om hvordan lønnsøkningen står seg i forhold til prisveksten.

Aslak Bodahl

Renholder Przemek må holde igjen på alt. Hvert kjøp blir nøye planlagt

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Bygningsarbeiderne har i mange år kjempet for å forby bemanningsnransjen. Nå vedtar Stortinget et forbud mot bemanningsbyråer i byggebransjen i Osloområdet. I tillegg kommer flere andre innstramminger for byråene som leier ut abeidskraft.

Håvard Sæbø

Nye innleieregler vedtas mandag. Her er en oppsummering

– Lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsrammen, mener forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby.

– Lønnsveksten i deler av privat sektor stikker fra, mens offentlig ansatte holdes stramt innenfor frontfagsrammen, mener forhandlingssjef i Unio, Klemet Rønning-Aaby.

Helene Moe Slinning/Pressebilde Unio

Vårens lønnsoppgjør kan føre til storkonflikt, mener Unio

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Fauzia Hussain-Wiik har vært medlem i Arbeiderpartiet siden hun var 25 år og ungdomstillitsvalgt i LO.

Eivind Senneset

Det er krise i Ap. Fauzia mener partiet trenger folk som henne nå

Kommentar

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Åpne skattelister er viktig for den gjensidige tilliten i samfunnet. I neste omgang bidrar dette til å styrke demokratiet, skriver Kjell Werner.

Berit Roald / NTB

«Vi må få mer åpne og lettere tilgjengelige skattelister»

Jula for et år siden var maten i gjennomsnitt 12,7 prosent billigere enn i år.

Jula for et år siden var maten i gjennomsnitt 12,7 prosent billigere enn i år.

Torgny Hasås

Prisene fortsetter å stige: Julematen koster mye mer enn i fjor

I 2018 kom nye og skjerpede krav til utdanning for vektere.

I 2018 kom nye og skjerpede krav til utdanning for vektere.

Ole Palmstrøm

Vektere kan stå uten jobb fra nyttår, grunnet regelendring i 2018

En av ti har opplevd eller kjenner noen som har blitt seksuelt trakassert på julebord med jobben.

En av ti har opplevd eller kjenner noen som har blitt seksuelt trakassert på julebord med jobben.

Colourbox

Seksuelt trakassering på julebord: Dette gjør du hvis det skjer

Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Åpenhet og tillit går hånd i hånd, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om bråket rundt kundelisten for Jonas Gahr Støres statssekretær.

Leif Martin Kirknes

LO-lederen om bråket rundt Støres nye rådgiver: – Åpenhet og tillit går hånd i hånd

Unio-leder Ragnhild Lied og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Unio-leder Ragnhild Lied og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Jan-Erik Østlie/Heiko Junge/NTB

Støre og LO fikk klar beskjed på Unio-konferansen


Flere saker