JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

HETS: Jannike Arnesen fikk høre at hun ikke skulle ha overlevd Utøya-massakren.

Martin Guttormsen Slørdal

Etter terroren 22. juli

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Ti år etter terroren på Utøya lar Jannike Arnesen være å gå med Arbeiderparti t-skjorte på tur alene om kvelden.


03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19

martin@lomedia.no

Det er snart ti år siden Jannike Arnesen overlevde terrorangrepet på Utøya, og til høsten er det ti år siden hun for alvor kom inn i lokalpolitikken i Kristiansand.

Arnesen sitter i bystyret for Arbeiderpartiet i hjembyen, og hun jobber i organisasjonsavdelingen på partikontoret i hovedstaden.

I forkant av kommunevalget i 2019 merket Arnesen at tonen i lokalpolitikken i hjembyen hardnet til. Mye av dette sto facebook-siden Sørlandsnyhetene bak, forteller hun. Der ble det ifølge Arnesen publisert anonyme innlegg, falske nyheter og stygge kommentarer, også direkte rettet mot henne.

På den nevnte facebook-siden har hun blitt anklaget for å være en del av en «korrupsjonsmenighet», at hun ikke er engasjert i politikk, men kun ønsker å mele sin egen kake, og at hun har millionlønning som folkevalgt, for å nevne noe.

De som prøvde å korrigere de falske løgnene og påstandene som ble spredd, ble blokkert og utestengt. Jeg vil ikke kalle dette for en politisk debatt. Det er en politisk skitkastemaskin, sier hun.

Les også: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Blir redd

Jannike Arnesen blir redd av noe av det hun leser i sosiale medier.

– Noe av det som ikke var lov å skrive på sosiale medier tidligere, skrives i dag ofte under fullt navn, sier hun.

Det likes, deles og spres.

Arbeiderpartipolitikeren sier hun vet hvor galt det kan gå når en person leser nok på forum om hvor «selvsentrerte, egoistiske, korrupte, landssvikere og jævlige» hun og hennes partifeller er.

Det er jo ikke slik at alle de som er aktive på disse forumene går til angrep på folk på gata. Men det trigger min underbevissthet. Jeg går ikke med Ap-t-skjorte på tur alene om kvelden, sier hun.

Ute blant folk i den virkelige verden er det annerledes. Når Arnesen står på stand for Arbeiderpartiet, blir hun oftere enn tidligere kontaktet av den vanlige mannen og kvinnen i gata. De uttrykker at de er glade for at hun orker å fortsette med politikk.

– Vennene og kollegene mine som ble drept 22. juli, gjør at jeg tenker at noen må fortsette det politiske engasjement for alle dem som ikke fikk muligheten. Jeg har ikke noe valg, sier hun.

Fikk du med deg denne? Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt

Et oppgjør tar tid

Til sommeren er det ti år siden terrorhandlingene i regjeringskvartalet og mot AUFs sommerleir på Utøya. Hvordan disse forferdelige handlingene kunne skje, er det mange som har forsøkt å svare på.

Både Ap og AUF har etterlyst et oppgjør med tankegodset som førte til 22. juli-angrepene. AUF vil ha en ny 22. juli-kommisjon som kan kartlegge tankegodset som førte til massedrapene på Utøya.

Jannike Arnesen sier at tiårsmarkeringen er en vei inn til en ny runde og nytt oppgjør med 22. juli og hva som førte til handlingene. Hun mener at markeringene, debatter og bøker om 22. juli som gis ut av både Ap og AUF, er en del av dette oppgjøret.

Det er ikke slik at et «oppgjør» er noe som skjer med et smell, og så er vi ferdige med det. Folk vil ikke slutte å skrive rasistiske kommentarer i sosiale medier, eller å komme med falske påstander over natta. Vi må imøtekomme påstandene og konfrontere dem. Jeg mener at alle har et ansvar her. Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over, sier hun.

Vil ha oppgjør: Hele arbeiderbevegelsen må ta et politisk oppgjør med høyreekstremismen, mener AUF-lederen

Det såreste punktet

Jannike Arnesen har tidligere sagt at hun lever med en skyldfølelse for at hun overlevde massakren på Utøya. Hun overlevde fordi hun kom seg om bord i båten «MS Torbjørn», sammen med blant annet daværende AUF-leder Eskild Pedersen.

Kritikken mot Eskild Pedersen raste i tiden etterpå. Han ble anklaget for å stikke av fra ansvaret.

Den samme kritikken fikk Jannike Arnesen. Hun var da leder for Kristiansand AUF og fikk kommentarer i sosiale medier om at hun skulle vært drept på Utøya.

Det at noen setter spørsmålstegn ved om jeg er en som overlevde Utøya, det er helt jævlig å høre, sier hun.

For Jannike Arnesen er opplevelsene og minnene fra Utøya sommeren 2011 de såreste hun har i livet. På facebook-siden Sørlandsnyhetene har hun blitt anklaget for å være «en massiv sperreballong for de virkelige ofrene». Jannike Arnesen sier at motivene hennes for hvorfor hun snakker om 22. juli og om hvordan hun kom seg bort fra Utøya blir trukket i tvil.

– Jeg kan ikke legge meg ned i fosterstilling hver gang det kommer dritt om 22. juli min vei. Det kan jeg ikke tillate meg. Og jeg vet at den kloakken ikke er majoritetens syn. Det er en bitte liten stemme, sier hun.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

SOSIALE MEDIER: Vi kan ikke bare overse det som skjer i kommentarfeltene og håpe at det går over. Vi har alle et ansvar, mener Jannike Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

Høy oppslutning for Demokratene

Partiet Demokratene, med Vidar Kleppe i spissen, har fått høy oppslutning i Kristiansand. Partiet har større fotfeste der enn i andre byer i Norge. I en meningsmåling gjennomført av Respons fikk partiet 12 prosent i mars i år.

Jannike Arnesen tror ikke alle som gir partiet sin stemme, har lest prinsipprogrammet deres. Der står det blant annet at de: «er det eneste partiet som går mot den liberalistiske globaliseringen som ødelegger vår norske kultur, våre verdier, vår frihet og demokrati.»

Arnesens analyse er at partiet vokser på lokale saker, ikke på at de er et parti med et nasjonalistisk partiprogram.

– Det er en protestbevegelse som setter folk opp mot hverandre. En grumsete ideologi kan du fint fordekke med retorikk, sier Arnesen.

Hun mener at det skjedde noe med anstendigheten i den politiske debatten i Kristiansand ved forrige kommunevalg.

I en politisk debatt må du ha respekt og anstendighet. Hvis du visker ut det politisk korrekte, skjer det noe med debatten. Jeg tror at sider som Sørlandsnyhetene er på retur. Folk ser at det er for vilt, allmennheten ser at dette ikke er til å stole på, sier hun.

Tok gatene tilbake

I 2017 marsjerte nynazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen gjennom Kristiansands gater. De delte ut løpesedler der det blant annet sto «Knus homolobbyen». En måned senere gikk Pride av stabelen i byen. Jannike Arnesen har deltatt på Pride i Kristiansand i en årrekke. Første året var det 50 personer i toget, og deltagelsen har vært stigende siden oppstarten.

– I 2017 var oppmøtet massivt, og langt større enn tidligere år. Jeg blir helt rørt når jeg tenker på det. Vi tok gatene tilbake igjen, sier hun.

Arbeiderpartipolitikeren er utdannet sykepleier og medlem av Fagforbundet. Fram til januar i år jobbet hun på koronasentret i Kristiansand før hun fikk seg ny jobb på partikontoret i Oslo.

Hun gleder seg til å drive valgkamp for Arbeiderpartiet til høsten, og til fortsettelsen i lokalpolitikken i hjembyen. Og hun ser fram til det som skal skje i forbindelse med markeringene av 22. juli.

Et slikt oppgjør må ikke ende opp med en seminarrekke i Oslo-bobla, det tror jeg ikke er svaret på å komme videre. Det må skje noe inne i hver og en av oss. Vi må si ifra når vi oppdager grumsete tankegods. Jeg kan ikke gi opp politikken, det er det ingen gode grunner til, sier Arnesen.

03.05.2021
10:37
05.07.2021 11:19



Mest lest

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Nav må omfordele en stadig større andel av skattepengene til sine brukere i framtida.

Colourbox

Titusener vil havne på uføretrygd med nye pensjonsregler

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

– Ikke LOs jobb å støtte en forverring av arbeidstakernes kår. Det provoserer meg skikkelig, sier Jan Lange.

Jan-Erik Østlie

Vil stanse ny pensjon: – Forkastelig at LO stiller seg bak et sånt forslag

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Grete Refslund Helleren (f.v.), Elise Randen og Celin Stordahl synes lønnsløftet er fortjent. Det kompenserer for mye ansvar og press på jobb, mener de.

Simen Aker Grimsrud

Her får ansatte lønnshopp på 100.000 kroner

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

– Jeg har gått i tre-fire år nå og vært nesten syk fordi jeg har vært usikker på hvordan det skulle bli med AFP. Jeg har tenkt så mye på det, forteller regnskapsfører Rita Kolstad. Hun hadde hele tida et håp om AFP-ordningen skulle endres. Det skjedde ikke.

Yngvil Mortensen

Samboerne Rita og Morten mister tilleggspensjonen AFP: – Dette er så bittert

LØFTER JERN:  Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

LØFTER JERN: Selv om de har verktøy og hjelpemidler som hjør arbeidshverdagen lettere, må Tom Karlsen (f.v.), Tom Rune Riis og Odd Vidar Tenold ved hjul og boggi-avdelingen på Grorud fortsatt løfte ofte og mye. I løpet av en dag blir mange deler, som denne foringen på 28 kilo, båret og flyttet på.

Morten Hansen

Her går nesten alle av med tidligpensjon: – Kroppen blir utslitt

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre har grunn til å være bekymret for partiets lave oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Ap nær historisk svakt resultat: – Det siste partiet trenger nå

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Fagkoordinator og vernepleier, Kine Holm Johnsen (i midten) og verneombud og vernepleier Silje Gjevestad (bakerst) synes arbeidshvedagen er helt annerledes nå enn for bare et år siden - og det til det positive. I front går avdelingsleder Anne Lene Halvorsli.

Hanna Skotheim

Her var alltid minst én ansatt syk. Fem grep tok knekken på sykefraværet

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

– Universitetet må tenke på hva studentene sitter igjen med og hvilken samfunnsnytte kunnskapen har. Hver person som ikke blir skadet, lemlestet eller dør på jobb er en stor gevinst i seg selv, sier Helge Rushfeldt.

Privat

Helge frykter liv vil gå tapt om faget han underviser i blir lagt ned

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Underverksmester Lene Brosché (36) og verksmester Vegard Stranden (46), Hustad fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Slik gikk Lene og Vegard opp til sammen 120.000 kroner i lønn

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

LO ønsker å gjøre tilpasninger i arbeidslivet før de nye pensjonsreglene trer i kraft.

Terje Pedersen / NTB

LO sier ikke ja til pensjonsalder på 70 år. Dette har de gått med på

Erlend Angelo

Hva betyr pensjonsforliket for deg? Her får du detaljene

Grethe Nygaard

Ektemannens lønn irriterer Hanne: – Jeg fortjener like mye

Kommentar

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Et nødvendig grep for å gjøre færre til minstepensjonister, er å øke innbetalingen til pensjonssparing fra arbeidsgiver. Minstekravet til tjenestepensjoner bør dobles, skriver Tore Ryssdalsnes, ansvarlig redaktør i FriFagbevegelse og LO-Aktuelt.

Anna Granqvist

Dette er et av de virkelige klasseskillene i pensjonssystemet

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

FANEMARKERING: Pensjonsforliket tar Norge i feil retning, var beskjeden fra nær 200 klubber og avdelinger i fagbevegelsen på dagens fanemarkering.

Jan-Erik Østlie

Pensjonsprotest: – Sju partier har valgt å kaste hele det arbeidende folk under bussen

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Purser Bente Arnesen er tillitsvalgt for et klassisk kvinnedominert lavtlønnsyrke: Kabinansatte i luftfarten. Hun mener det må en skikkelig opprydning til i flybransjen for å sikre de ansatte bedre lønn, bedre arbeidstid og bedre medvirkning.

Privat

På jobb i lufta: Trusler, vold og seksuell trakassering

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

Høyesterett har konkludert med at oljearbeideren ikke får rett til fritak fra nattarbeid. (Illustrasjonsfoto).

NTB

61-åring nektes fritak fra nattarbeid etter hjerteinfarkt

Kommentar

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Frp-ledelsen er ikke ferdig med Amundsen-saken. Det som har skjedd vil nå bli tema i partiets organisasjonskomité, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

Facebook, sprit og Frp er en dårlig miks

Kommentar

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Etter flere magre år, krever LO og Peggy Hessen Følsvik reallønnsøkning. Det er ikke sikkert norske bedrifter har råd, mener Ole Erik Almlid og NHO.

Tormod Ytrehus

Fyrverkeri for de rike og nulloppgjør for oss andre

Debatt

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

LO-sekretær Are Tomasgard (bildet) er «klin forbanna» og «i sjokk», men det er vanskelig å ta utspillene seriøst, skriver Morten Johansen.

Jan-Erik Østlie

LO-ledelsen er «klin forbanna», men det er vanskelig å ta seriøst

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Peggy Hessen Følsvik tar selvkritikk for hele LO-familien for valgkampen.

Jan-Erik Østlie

LO innrømmer: Vi bommet på sakene


Flere saker