Svart økonomi
250 kriminelle nettverk ble identifisert i norsk arbeidsliv i 2016. – Denne trusselen har ikke Norge klart å møte, sier forfatter Einar Haakas
Forfatter Einar Haakaas kan ikke advare sterkt nok om hvordan svart økonomi undergraver den norske modellen og norsk økonomi.
KRIMINALITET: Forfatter Einar Haakas mener politikerne må se på svart økonomi i arbeidslivet som alvorlig kriminalitet, og ikke bare sosial dumping.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
– Politikernes fokus på sosial dumping, i stedet for å snakke om kriminalititet i arbeidslivet, har vært et blindspor. Vi har ikke mindre, men kanskje mer og mer utspekulerte aktører som står bak i dag, sa Haakaas under en minikonferanse i LOs lokaler under Arendalsuka.
• Politiet henlegger over halvparten av anmeldte brudd på arbeidsmiljøloven
Stort problem
Det var stor interesse for seminaret arrangert av NTL og Fagforbundet. For hvordan skal man løse utfordringene med svart økonomi? Ifølge Haakas er dette utfordringer for hele det norske samfunnet.
– Vi har kriminelle som griper inn i den legale økonomien vår. De truer ikke bare velferdsstaten, men også økonmien, da de vasker penger hvite og reinvesterer i narkotika og annen kriminalitet. Dessuten er det slik at når man ser hvordan disse kriminelle nettverkene svindler med skatt og moms, så mister folk lysten til å betale skatt også, sier han.
Haakaas sier at de kriminelle også utnytter Nav og andre offentlige støtteordninger. Han synes det var svært bra at LO-forbundene satte problemet på agendaen og inviterte arbeidsministeren og flere andre politikere til å diskutere utfordringene.
– Risikobildet, slik jeg ser det, er at mafia er inne i arbeidslivet og særlig i byggebransjen. Denne trusselen har ikke Norge klart å møte. Kriminelle som nå bygger Norge, bryter ned landets viktigste verdier. Og de svarte pengene blir reinvestert i ny kriminell virksomhet, sier han.
• Sjekk om din kommune har en plan for å hindre at skattepenger går til sosial dumping og svart arbeid
Etterlyser straffeforfølgelse
Haakaas viser til regjeringens statsbudsjett for 2018, der regjeringen selv påpeker at det identifisert rundt 250 kriminelle nettverk i 2016. Men han etterlyser at man følger opp dette med dommer.
Selv er Hakaas i gang med en bok med nye avsløringer om hvordan disse nettverkene jobber.
– Jeg mener at Arbeidstilsynet står uten verktøykasse for å bekjempe disse hardbarka kriminelle og at det er helt feil innretning på hvordan man jobber med dette i dag. Arbeidstilsynet bør ikke ha overordnet ansvar for Akrimsentrene, men en spesialenhet i politiet bør settes inn, sier han.
Forfatteren, som i flere år etter at han sluttet som journalist i Aftenposten har snakket om dette, merker nå en ny interesse.
– Jeg blir lyttet til av private bedrifter, organisasjoner og politiet. Nå er det fint å høre at også kripossjefen tegnet nøyaktig samme bilde av situasjonen og sier klart at vi faktisk har en mafia i arbeidslivet som veksler mellom ulike type kriminalitet.
Ønsker sterke prioritering
Haakaas skulle ønske også at vi fikk en justisminister som så dette.
– Vi har nå hatt fire justisministere på rad nå som ikke evner å styre politiet i riktig retning for å få bukt med de kriminelle nettverkene. Da har vi et problem, sier han, og minner om at dette er langt mer omfattende enn et særnorsk problem:
– Bak denne kriminaliteten står det store organisasjoner og bakmenn som kanskje bor et helt annet sted i verden. Det er derfor vi trenger profesjonelle kompetente politianalytikere som kan jobbe systematisk, sier han.
I debatten om arbeidstilsynet deltok også Christin Thea Wathne fra AFI, LO-sekretær Trude Tinnlund og NTL-hovedtillitsvalgt Bengt Eriksson i Arbeidstilsynet. I den andre debatten under seminaret var det fokus på Oslomodellen. Raymond Johansen redegjorde for hvordan de har jobbet for å sikre et seriøst arbeidsliv og for å gjøre det mer attraktivt å være fagarbeider i hovedstaden. Men han innrømmet at også der sliter de med å ta de kriminelle.
– Skatteetaten vet hvem de kriminelle på byggeplassen er, men de kan ikke dele denne informasjonen med oss som skal kjøpe byggetjenester. Det er mildt sagt frustrerende, sa Johansen.
Seminaret ble avsluttet med en paneldebatt der Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie deltok.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.