LO Stats student- og ungdomskonferanse
Aasen deler sine beste tips for verving av nye medlemmer
HELL: – Stjel tid til verving, grav etter årsaker for at folk ikke er medlemmer og snakk med kollegaer i lunsjen eller rundt kaffemaskinen, er oppfordringen fra prosjektsekretær Geir Aasen (35) fra El og IT Forbundet til deltakerne på LO Stats ungdoms og studentkonferanse på Hell.
FÅR FORBUNDET TIL Å VOKSE: Siden Geir Aasen ble ansatt i EL og IT Forbundet, har forbundet vokst med 473 nye medlemmer
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Aasen er en av foredragsholderne som er leid inn for å inspirere de unge til å verve nye medlemmer til LO. Hans jobb i dag er å prøve å verve nye medlemmer fra IT-sektoren til EL og IT forbundet.
Ifølge deltakerne, er det mange utfordringer når de skal verve nye folk. Blant annet er det mange myter blant arbeidstakere om at de ikke kan bli medlem, dersom de ikke har fast stilling.
Noen av de unge er også redd for at de ikke har kompetanse nok og at vervingen kan oppfattes som plagsom.
– Av og til handler det bare om å prate med folk, sier Aasen.
• – LO kan lære av Bolleland på Espa
Vervesuksessen i Get
Selv har han vært hovedtillitsvalgt i Get og klarte i sin tid som tillitsvalgt å øke medlemsskapet fra 80 til 225 medlemmer blant Gets ca 600 ansatte.
– Vi gikk da fra et veldig lavt aktivitetsnivå i klubben til et jævla høyt aktivitetsnivå. Blant annet hadde vi mer aktive lønnsforhandlinger, vi stilte krav og rekrutterte mange medlemmer, forteller han.
Noe av det som virket best, var å legge frem bevis til folk om alt det positive som skjer når man har mange fagorganiserte på en arbeidsplass.
Blant annet er det bevist at lønna går opp 14-15 prosent, dersom halvparten på arbeidsplassen er fagorganisert.
– Argumenter for å melde seg inn, er at vi da får en tariffavtale, vi har muligheten til AFP, vi kan utfordre styringsretten til arbeidsgiver og lønna blir bedre, sier han.
Aasen minnet de unge deltakerne om at arbeiderbevegelsen brukte 27 år for å få igjennnom kravet på 1.mai i 1892 om 8-timers arbeidsdag.
– Vi fikk igjennom 4 ukers ferie i 1964 og loven om yrkesskadeforsikring ble innført i 1990.
– Vi gikk fra å være en enkel utfordring for ledelsen til å bli et helvete for ledelsen.
– Noe av de vi ble møtt med var trynetillegg som lønn og hvis vi klaget på dette fikk vi beskjed om at det var «frivillig» å jobbe i bedrifta, sier han og sukker tungt.
– Gjør det enkelt
Siden Geir Aasen ble ansatt i EL og IT Forbundet, har de via LOs serviceprosjekt vervet 473 nye medlemmer. Oppfordringen hans er klar:
– Gjør det enkelt: ta med en rollup med forbundslogoen på, still deg utenfor arbeidsplassene til folk og spør «er du medlem i fagforeninga?».
– Ingen ledere belønner tillitsvalgte med fri fra arbeidet for å kunne verve flere medlemmer til klubben din. Dette er et ansvar du må ta selv. Om en uorganisert kollega går for å ta seg en kaffe, grip sjansen og hent en ny kopp, selv om du har en fra før og snakk med vedkommende om medlemskap. Eller snakk om klubbarbeidet i lunsjpausen, men prøv å få det til på en positiv og naturlig måte, oppfordrer Aasen.
• På dette senteret har bare ni av 195 butikker tariffavtale. Men Kenneth har en plan...
Joseph: – Jobb aldri alene
Jeron Joseph, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Helse Bergen og representant i ungdomsutvalget i Fagforbundet Ung Hordaland, mener det ikke er noe vits i å bruke tiden din på verving, hvis du ikke vet hva du egentlig mener og hvorfor du selv har meldt deg inn i det forbundet som du er med i.
– Sett deg også inn i hva folk tenker om forbundet, fordommer. Kanskje dette er fordommer som ikke stemmer med realiteten? Man kan enklere motargumentere disse fordommene, når man allerede vet hva man skal svare på dette sier han.
Jeron Joseph, ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Helse Bergen og representant i ungdomsutvalget i Fagforbundet Ung Hordaland
Nina hanssen
Han tror også det er bra å holde seg oppdatert på medlemsfordelene som tilbys i LOFavør.
Ifølge Joseph, er dette dessverre en realitet blant unge tillitsvalgte i dag. Mange unge i dag sliter med å nå ut til sine medlemmer, spesielt hvis det er kun en eller to personer som er aktive i sine representative ungdomsutvalg.
I Hordaland har vi i Bergensregionen dannet et nettverksmiljø, der vi gir hverandre råd og planlegger medlemsmøter sammen.
– Inkluder tillitsvalgte i alle ledd. Medlemmer verdsetter alltid besøk fra hovedtillitsvalgt eller medlemmer i fra hovedstyret. Dette øker tilliten til at medlemmene blir sett og det kan skape en arena til å komme med tilbakemeldinger om hvordan tillitsvalgtapparatet fungerer i forbundet. En annen ting er å gjøre seg synlig.
Når du er ute og verver, så ha alltid på deg en uniform. Plagg som folk lett kan kjenne deg igjen i. Print ut plakater og heng det opp på oppslagsverk. Vær aktiv på sosiale medier på vegne av ditt ungdomsutvalg. Snakk om saker som forbundet brenner for, men også medlemstilbud som dere tilbyr til deres medlemmer sier han.
Rikkes tre beste vervetips
Rikke With Bergseth er studentmedlem i NTL Ung. Dette er hennes tre beste vervetips:
1. Bruk et personlig eksempel på når du har fått hjelp av fagforeningen som du tenker kan være relevant for den du snakker med.
2. Vis felleskapet som fagforeningen har. Fortell om ting lokallag eller grupper gjør og hva slags tilbud medlemmer kan få gjennom fagforeningen.
3. Vær synlig! Få melder seg inn i noe de aldri har hørt om.
Rikke With Bergset, studentmedlem i NTL Ung
Nina Hanssen
Tre råd fra Annica
Annica Johanson er medlem av fagforbundet. Her er hennes heteste vervetips:
1. snakke med folk
2. vær synlig på arbeidsplassen
3. gi god og tydelig info. om forbundet
Annica Johansson, Fagforbundet
Nina Hanssen