JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdernes sak i høyesterett

Advokatene er ferdige. Nå venter renholderne på dom fra Høyesterett

Var det mulig å sikre at renholderne som ble overført fra Forsvarsbygg til ISS fikk beholde retten til tidligpensjon? Det har vært et av de sentrale spørsmålene i Høyesterett denne uken.
VIDEMØTE: LO-advokatene Alexander Cascio (t.h.) og Edvard Bakke har ført saken på vegner av de 61 renholderne fra et møterom i Folkets hus.

VIDEMØTE: LO-advokatene Alexander Cascio (t.h.) og Edvard Bakke har ført saken på vegner av de 61 renholderne fra et møterom i Folkets hus.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

Flere av de 61 renholderne som når får saken sin behandlet i landets øverste domstol, har tapt godt over en million kroner i fremtidige pensjonsutbetalinger på grunn av virksomhetsoverdragelsen. De har i tillegg mistet muligheten for å gå av tidligere fordi de har det som i staten defineres som et spesielt slitsomt yrke, noe som gir rett til særalderspensjon.

I hvilken grad hadde dette vært mulig å unngå eller kompensere for, var et av spørsmålene LO-advokat Alexander Cascio var opptatt av å få belyst i løpet av tre dager i Høyesterett.

Han understreket der at det viktigste for renholderne ikke er å maksimere utbetalingene.

– Det de først og fremst trenger, er en ordning som gjør det mulig for dem å gå av før ordinær pensjonsalder, og det har de ikke i ISS, sa han.

For stor kostnad, mener NHO

Når det gjelder det økonomiske tapet, mener NHOs advokat Kurt Weltzien, som førte saken på vegne av ISS, at dette i teorien hadde vært mulig for bedriften å erstatte. Han argumenterte imidlertid med at det ville blitt en altfor stor kostnad. Ikke bare for ISS, men også for alle andre selskaper som eventuelt måtte vurdere å ta over oppgaver fra offentlig sektor.

– Hvilket selskap vil være villig til å ta en slik kostnad, spør han retorisk når FriFagbevegelse snakker med ham etter at siste dag av rettssaken er over.

Strid om hva som er individuelt

Noe av det viktigste for NHOs advokat i løpet av de tre dagene, har vært å avklare hva som er individuelle rettigheter i et ansettelsesforhold og som man dermed har krav på å ta med seg videre til neste arbeidsgiver.

– Her er vi og motparten grunnleggende uenige. Hvis noe skal være individuelt, holder det ikke at det er en del av en tariffavtale eller et lovverk som gjelder for store grupper av arbeidstakere.

Weltzien mener blant annet at renholderne selv kunne ha forhandlet fram andre betingelser på områder som lønn og feriedager, og ikke bare godtatt det som automatisk følger av lover og tariffavtaler. I så fall ville de hatt individuelle avtaler, og dermed et krav om å få med disse betingelsene i forbindelse med virksomhetsoverdragelsen fra Forsvarsbygg til ISS.

– Prisen ikke relevant

Slik reglene er tolket for renholdernes del, har det gitt alvorlige konsekvenser for den enkelte. Er dette forenelig med et regelsett som er ment å beskytte dem, var det viktigste spørsmålet å få avklart for LOs advokat Alexander Cascio.

– Er det faktisk mulig at reglene om virksomhetsoverdragelse tillater så dramatisk forverrede vilkår? sier han til FriFagbevegelse.

Svaret hans er et klart nei, med henvisning til både norsk rett og dommer i EU-domstolen.

Cascio er ikke fremmed for at det kunne blitt dyrt for ISS å kompensere for pensjonstapet de til nye medarbeiderne. Han mener imidlertid at dette ikke er relevant for dommernes behandling av spørsmålet.

– En ting er hva ISS gjør i denne konkrete saken, noe annet er hvordan staten som arbeidsgiver handler i tiden framover. Hvis de skal fortsette å konkurranseutsette oppgaver, kan de legge bedre til rette for de ansatte enn i dag. Så får de som deltar i konkurransen, se hen til disse kravene når de kommer med sitt tilbud.

Mener fortsatt medlemskap i SPK var mulig

Cascio mener videre at ISS kunne unngått å komme i en situasjon der ansatte taper pensjonsrettigheter av dette omfanget. De fem dommerne i Høyesterett fikk blant annet skissert en mulighet for for at ISS søker om medlemskap i Statens pensjonskasse (SPK). Alternativt, noe som er trolig er enklere å få gjennomslag for, at de søker om å få videreføre rettighetene i en lukket ordning for de 61 som er virksomhetsoverdratt. ISS måtte i så fall stått for betaling av innskudd.

– Men det enkleste og billigste er antakelig å ha dette som en bedriftsintern ordning for akkurat disse renholderne. At ISS betaler fra egen drift til de som fyller 62 år og normalt ville fylt kravene til førtidspensjonering i staten.

Når det gjelder forslaget om å søke SPK om å få danne en lukket gruppe for renholderne fra Forsvarsbygg, mener NHO-advokat Kurt Weltzien at det trolig ville blitt avslått av staten.

– Men ingen har søkt, så vi kan jo ikke si det helt sikkert.

Trolig dom før sommeren

Ingen dato er satt, men det har vært antydet at dom i saken trolig er klar før sommerferien. De fem dommerne stilte en god del spørsmål underveis i saken. Alexander Cascio mener dette viser at de var interessert i problemstillingen og hadde et genuint ønske om å forstå hva partene mente.

Retten har tre spørsmål å ta stilling til. I tingretten vippet resultatet tre mot en i favør av ISS, mens det i lagmannsretten ble seier på to av punktene for arbeidstakerne.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse