JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

John Leirvaag tar ikke gjenvalg som forbundsleder

«Alle» peker på Kjersti Barsok som ny NTL-leder etter John Leirvaag

Lederne for de fire store landsforeningene i Norsk Tjenestemannslag peker alle på Kjersti Barsok som en naturlig etterfølger til John Leirvaag.
OPPRYKK? Flere topptillitsvalgte i NTL peker på 1. nestleder Kjersti Barsok som en naturlig kandidat til å ta over ledervervet etter John Leirvaag.

OPPRYKK? Flere topptillitsvalgte i NTL peker på 1. nestleder Kjersti Barsok som en naturlig kandidat til å ta over ledervervet etter John Leirvaag.

Ole Palmstrøm

may.berg@lomedia.no / merete.jansen@lomedia.no

Nyheten om at John Leirvaag ikke vil ta gjenvalg som NTL-leder på landsmøtet i november blir møtt med overraskelse og respekt i de store NTL-foreningene i forbundet.

– En klok beslutning som han nok har tenkt nøye igjennom, sier Ingrid Sølberg, leder i NTL Skatt.

– Det står respekt av denne avgjørelsen. Leirvaag tar ansvar for å sikre fornyelse i ledelsen. Det virker klokt å starte utskiftningen nå, ettersom flere i ledelsen nærmer seg pensjonsalder, sier Ellen Dalen, leder i NTL Universitetet i Oslo.

Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen, verdsetter at Leirvaag setter forbundets interesser fremst.

– Å åpne for forandring og fornyelse er et klokt valg. Det viser at han er et organisasjonsmenneske.

Les hva Kjersti Barsok svarer nederst i saken!

John Leirvaag tar ikke gjenvalg som forbundsleder i NTL: – Dette er mitt bidrag til fornyelse

Mye taler for Barsok

Foreningene har frist på seg til i slutten av september med å melde inn sine kandidater til de vervene som skal fylles på landsmøtet.

Ingen av foreningene har så langt utpekt en lederkandidat til å etterfølge Leirvaag. Lederne i de største foreningene i NTL svarer for egen regning bekreftende på spørsmålet om de mener det er naturlig at første nestleder Kjersti Barsok «rykker opp»:

– Det er naturlig å peke i retning av 1. nestleder Kjersti Barsok, sier Elisabeth Steen, leder i NTL Nav.

Hun påpeker at det gir rik erfaring å ha sittet fire år som nestleder.

Samtidig mener hun at Barsok har en del av de egenskapene som en forbundsleder bør ha.

– Lederen bør være samlende og god på å markedsføre NTL. Det er ikke avgjørende, men ingen ulempe at den neste lederen blir er kvinne, ettersom NTL er et forbund med stor overvekt av kvinnelige medlemmer, sier Steen.

Tom-Rune Klemetsen, leder i NTL Forsvaret, mener personlig at Barsok peker seg ut som Leirvaags naturlige etterfølger.

– Kjersti er en særdeles god kandidat til å overta, hvis hun sjøl vil, sier Klemetsen, som ikke ser at andre kandidater peker seg ut umiddelbart.

Dette er 70 klimavennlige yrker

– Har bred tillit

Bjørn Halvorsen fra Barsoks egen landsforening, NTL Sentralforvaltningen, ser Barsok som en naturlig etterfølger og håper hun stiller seg til disposisjon:

– Det ligger i sakens natur at når du er valgt som første nestleder, er du beredt til å stille når ledervervet blir ledig. Kjersti har bred tillit i organisasjonen, også utover NTL Sentralforvaltningen. Vi trenger en leder som er klar og tydelig, har kunnskap både om stat og overenskomstområdet og evner å lede og skape forandring i organisasjonen når det kreves. Det som ble sagt på siste landsmøte om at hun er en stjerne, er sant. Hun har ikke skuffet i perioden.

Ingrid Sølberg, leder i landsforeningen til NTL Skatt, peker også på Barsok.

– Kjersti er absolutt et veldig godt navn. Hun er flink til å motivere og har godt tak om NTLs politikk og de politiske grepene som må gjøres i årene framover, sier Sølberg, som understreker at dette er hennes personlige mening.

Ellen Dalen har ikke lyst til å forskuttere utfallet av ledervalget, og synes det er for tidlig å peke ut en etterfølger samme dag som Leirvaag har bekjentgjort sin avgang.

– Vi skal bruke tida godt til slutten av september med å diskutere navn. At Kjersti rykker opp, er et ikke et usannsynlig scenario, men vi er nå i en situasjon der vi må finne noen nye til å gå inn i ledelsen, og her må vi bruke tiden fram til landsmøtet godt, sier Dalen.

Hun mener at den som skal tre inn i posisjonen, bør være en offensiv og tydelig stemme i de store og viktige sakene som NTL skal fronte i årene som kommer, som nedlegging og flytting av arbeidsplasser, omorganiseringer og markedsstyring.

Hun mener at den som skal tre inn i posisjonen bør være en offensiv og tydelig stemme i de store og viktige sakene som NTL skal fronte i årene som kommer, som nedlegging og flytting av arbeidsplasser, omorganiseringer og markedsstyring.

67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet. I dette student-kollektivet har alle ekstrajobb

Utelukker ikke å stille

Dalen tapte kampen om nestledervervet på landsmøtet for fire år siden. På spørsmål om hva som blir hennes svar om hun blir bedt om å stille som kandidat til ledelsen i november, svarer hun:

– Det er litt tidlig å svare på det spørsmålet samme dag som John har meldt fra at han ikke fortsetter.

Jørgen Mjelve, leder i NTL Universitetet i Bergen og Marit M. Dahle i NTL UiT Norges arktiske universitet vil diskutere lederspørsmålet internt i egen forening før de de går ut med en kandidat.

– Vi må ha klarhet rundt alternativene. Foreløpig er dette veldig nytt for meg, sier Mjelve.

Nyvalgt leder ved NTL-foreningen ved UiT Marit M. Dahle sier at Leirvaags avgjørelse kom overraskende på henne.

– Vi har ikke rukket å tenke på en etterfølger. Dette må vi diskutere i foreningen og med øvrige tillitsvalgte i universitets- og høyskolesektoren. Lederne og nestlederne i foreningene er samlet i dag, og dette blir nok et tema utover dagen og fram mot landsmøtet, sier Dahle.

• NTL-magasinet intervjuet Kjersti Barsok som nyslått 1. nestleder i 2015. Les intervjuet

INN I LEDELSEN: Kjersti Barsok ble valgt til 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag i 2015

INN I LEDELSEN: Kjersti Barsok ble valgt til 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag i 2015

Ole Palmstrøm

NTL-pensjonistene har gratis innboforsikring gjennom forbundet. Nå kan det bli slutt på ordningen

Klemetsen (48) og Godlien (48) er motkandidater til ledervervet i NTL Forsvaret. Men kampvotering vil de ikke ha

Kjersti Barsok ønsker å ta over som leder av NTL

NTLs 1. nestleder, Kjersti Barsok, setter stor pris på at hun er sterkt ønsket som leder av forbundet etter landsmøtet i høst.

Da det tirsdag ble kjent at John Leirvaag ikke stiller til gjenvalg som leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL), var mange raskt ute med å peke på 1. nestleder Kjersti Barsok som den som burde ta over det øverste vervet fra høsten av. Selv setter Barsok stor pris på den tydelige støtten:

– Jeg har lest det som skrives, og jeg skal ikke legge skjul på at det er utrolig hyggelig.

Barsok ble valgt som 1. nestleder på landsmøtet i 2014. Hun kom da fra vervet som sekretær i NTL Sentralforvaltningen og før det fra jobb i det daværende Kommunal- og regionaldepartementet.

Hun sier hun er topp motivert for å jobbe videre med å få gjennomslag for NTLs politikk og at hun derfor stiller seg til disposisjon. Samtidig er hun nøye med å føye til:

– Foreløpig valgkomité og deretter landsmøtets valgkomité har også en jobb de skal gjøre! Men hvis denne prosessen resulterer i at jeg landsmøtet gir meg tillit, skal jeg i hvert fall gjøre mitt ytterste for å vise at jeg er tilliten verdig.

Mye å jobbe med

Det var overraskende for mange at John Leirvaag valgte å ikke ta gjenvalg etter å ha sittet i toppledervervet i to perioder. I likhet med flere andre, sier Barsok at hun har respekt for den beslutningen.

– Som det allerede er påpekt, dette viser bare hvilket stort organisasjonsmenneske han er. Det viser han også ved å være svært raus med å dele på kunnskapen sin, sier Barsok.

Leirvaag har selv signalisert at han gjerne trer inn i en rolle som rådgiver fra landsmøtet er avsluttet og frem til han går av med pensjon. Det er trolig noe forbundet kan ha stor nytte av, for oppgavene står i kø.

– Det blir nok å gripe tak i fremover, sier Kjersti Barsok.

– Medbestemmelse, markedsstyring, omorganisering og flytting av oppgaver, for ikke å snakke om tariffspørsmål både i og utenfor staten, dette er bare noen få stikkord. Det kommer sikkert nye utfordringer også de neste årene. Vi må prioritere hardt for å oppnå det vi ønsker. Det er viktig at vi styrker NTLs organisasjon, er enda mer synlige og vokser i perioden som kommer, slår hun fast.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse