JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MIMRESTUND: Anita Solhaug og Torhill Jeremiassen lagde fiskepinner sammen på Findusanlegget i 1978. Torhill jobber fremdeles med fiskeforedling på Røkkes anlegg i Rypefjord.

MIMRESTUND: Anita Solhaug og Torhill Jeremiassen lagde fiskepinner sammen på Findusanlegget i 1978. Torhill jobber fremdeles med fiskeforedling på Røkkes anlegg i Rypefjord.

Siri Hardeland

Anita krysser sitt spor

For førti år siden var hun NKP'er og jobbet på «filéen» på Findus i Hammerfest. Denne uka går hun av som 1. nestleder på NTLs landsmøte.29.10.2014
12:00
03.11.2015 10:11

may.berg@lomedia.no

– Det er ganske vemodig å stå her, sier Anita Solhaug, og kikker ut av vinduet i kulturhuset i Hammerfest på den blankstille fjorden, over til Fuglenes på den andre siden av byen, der hun vokste opp. Til "Prærien" der hun bodde som skilt tobarnsmor med verv i NKP og fagbevegelsen.

Her vi står, lå en gang Findus, en av Nord-Europas største fiskeindustriarbeidsplasser. 1200 mennesker jobbet her på det meste.

Anita var tillitsvalgt på ettermiddagsskiftet på Findus, senere ble hun formann i NNN-foreningen.

– Det er et stykke herfra og til Universitetet i Oslo, legger hun til.

Takker av på landsmøtet

På NTLs landsmøte i november takker Anita av som første nestleder i forbundet, et verv hun har hatt i åtte år. Før den tid ledet hun Forening 90 Universitetet i Oslo i ti år. 64-åringen skal slå seg ned som pensjonist på Nesskogen i Grue kommune, der hun og samboeren Tore har pusset opp ei gammel skolestue.

– Jeg har fortsatt masse energi, men jeg tror ikke det skal bli noe problem å finne noe vettugt å engasjere meg i. Ungene sier jeg skal ta motorsagsertifikat nå som jeg blir pensjonist...

Hun har to timers pendlervei fra Nesskogen til forbundskontoret i Oslo, hvilket betyr at hun står opp halv seks om morgenen. Akkurat den delen er hun glad for å bli ferdig med.

Som første nestleder har en av Anitas viktigste oppgaver vært å lede sekretærkorpset for gruppe stat og organisasjonsavdelingen. Hun er stolt av dem og av NTLs tillitsvalgte i det store og hele.

– NTL-erne er ofte de beste representantene på talerstolen i LO sammenheng. Andre delegasjoner har gjerne en leder som er veldig flink. I NTL er det mange som kan. Når de tar ordet på for eksempel LO-kongressen, er det ingen happening. Det er gjennomført og gjennomarbeidet.

Anita mener hun har vært en bra leder for sine folk. De har lært å se igjennom hennes bryske ytre.

– Jeg har en kvass tone. Men jeg tåler også ganske mye fra andre. Jeg synes selv jeg er flink til å utvikle folk og gi dem sjanser. Jeg tror ikke noen føler utrygghet ved å jobbe under meg.

Etterfølgeren

Anita har selvfølgelig tenkt en del på hvem som skal fylle vervet etter henne. Hennes råd til landsmøtet er å velge en som har god og bred erfaring som tillitsvalgt, som har stått i praktisk tillitsvalgtarbeid på en stor arbeidsplass og som har ledererfaring. Hun mener at universitets- og høyskolesektoren bør være representert i ledelsen, tatt i betraktning at satsingsområdet i årene som kommer er unge, studenter og ansatte med høyere utdanning.

Om det skulle bli Ellen Dalen, hennes etterfølger i Forening 90, ville det være et godt valg, men vi har mange fra sektoren som kan fylle den rollen mener Anita.

Hun synes at NTL er i god utvikling, og at forbundsledelsen og sekretærkorpset utgjør et godt team.

– Spørsmålet man kan stille seg er om det er kraft og "drive" nok. Jeg mener nok at vi i ledelsen kunne vært klarere når det gjelder å vise vei og retning for hvor vi vil hen. Det er positivt at vi nå har rustet oss for å rekruttere studenter og ungdom. Da er det ikke lenger bare prat, sier hun.

Anita er overbevist om at det er et være eller ikke være for NTL – og for LO – å rekruttere utdanningsgruppene. Hun mener at NTL, som det eneste forbundet som organiserer ved universitet og høyskoler, må bistå LO i å utvikle politikk på dette området. Hun mener det vil være en katastrofe om LO nøyer seg med en slags teigdeling, og overlater utdanningsgruppene til andre organisasjoner. Det legger veien åpen for Akademikerne, et forbund som, ifølge Anita, " kun er fokusert på individet, med en leder som er en klakkør for høyresida".

– Vi må bli flinkere til å dokumentere og vise fram hva Akademikerne står for politisk. Hva de faktisk mener om tariff og arbeidsforhold, om partssamarbeid og den norske modellen.

Politikk og medlemspleie

Anita påpeker at et forbunds første og viktigste oppgave er å slåss for lønns- og arbeidsforholdene for medlemmene, ikke bare å være en arena for politisk interesserte mennesker.

– Noen ganger balanserer vi ganske hårfint, sier hun.

– Jeg stiller meg ofte spørsmålet når jeg kommer på landsstyremøter eller landsmøter, og hører på folk som har sterke politiske meninger: Er det meningene til medlemmene de representerer, eller er det deres egne meninger? Deet er farlig hvis du som tillitsvalgt ikke har legitimitet i medlemsmassen for det du mener.

– Er det engasjerte venstreradikalere i forbundet du sikter til?

– Det er ingen tvil om at vi har en stor representasjon av Rødt og SV i forbundet. De er valgt av sine, og er ofte de flinkeste tillitsvalgte. Jeg mener fra dypet av mitt hjerte, at det ikke er venstresida sitt problem at de er engasjert. Det er de mette sosialdemokratene som ikke gidder å engasjere seg som er problemet, sier Anita.

Vokste opp "på den andre sida"

Anita vokste opp på Fuglenes, blant "rampen". Det var to legeboliger og et sykehus i bydelen, ellers bare arbeidsfolk.

– Men vi hadde de peneste guttene. Derfor dristet noen av byfrøknene seg over til vår side, sier Anita.

Byen var under gjenoppbygging etter tyskernes brenning. Foreldrene til Anita bodde i brakke fram til hun var seks år, da de fikk tildelt hus. Faren var fisker og partiløs kommunist etter at han ble ekskludert fra NKP i en av de interne maktkampene i partiet. Findus var livsnerven i Hammerfest i disse årene. Til og med "de små søstrene" i Den katolske kirken i byen jobbet her. Findus trakk til seg arbeidskraft langveis fra i høysesongen. De fleste var kvinner, mange av dem fra Finland. Findus var en lukrativ arbeidsplass når det var høysesong, men også en lunefull inntektskilde. Var det ingen fisk, ble det også dårlig med betaling.

Røkke-eide Norway Seafoods overtok Findusanlegget ved årtusenskiftet, sammen med hele trålerflåten til fabrikken. Nå er den gamle fabrikken for lengst revet, og Arktisk kultursenter, byens kulturhus, er bygd på deler av tomten. Norway Seafood har et anlegg i Rypefjord, et par kilometer fra Hammerfest sentrum. Men også her synges det på siste verset.

– Kjenner du meg igjen?

– Ja, er det ikke søstera til Stein?

Vi er på jakt etter gamle kolleger fra Findus-årene, og tråkker i vann, blod og fiskeslo på Røkkes anlegg i Rypefjord. Anita, i hvit lagerfrakk og hårnett, har støtt på et par godt voksne karer. De gjenkjenner henne som søster til trålerskipper Stein, som leverer fisk til anlegget. Inne i produksjonshallen møter vi Torill Jeremiassen, kollega og gammel nabo fra "Prærien".

Nabo fra "Prærien"

Toril begynte på Findus i 1978 da hun var 22 år. Hun lagde fiskepinner på frityren. Anita betjente fileteringsmaskinen og var tillitsvalgt på ettermiddagsskiftet.

– Da møtte jeg deg første gangen. Du var steinhard. Vi fikk ikke gå på do, for da ødela vi bonusen for de andre, flirer Torill.

– Ja, bekrefter Anita, – vi hadde felles akkord. Femminuttet skulle brukes til å gå på do og ta seg en røyk, ikke noe annet. En av oppgavene mine som tillitsvalgt var å sørge for at alle ytte like mye, ellers gikk det ut over de andre. De som ikke var rask nok, prøvde vi å kvitte oss med. Det var hårde bud.

En håndfull kvinner renskjærer fiskefileter, som skal pakkes ned og og sendes ut av landet. Anlegget produserer bare ferskvarer. For 12 år siden var de 90 ansatte, nå er arbeidsstokken halvert og om et år er det helt slutt. Da flyttes produksjonen til et gammelt anlegg i Forsøl, ei annen bygd i nærheten av Hammerfest. Lokalbefolkningen har liten tro på at produksjonen der får lang levetid.

I vår gikk 600 hammerfestværinger i tog mot Røkke. De mener han forsøker å stjele fisken fra kystbefolkningen i Finnmark når han hevder at fiskekvotene følger trålerne, og ikke vil overholde leveringsplikten.

Anita er enig.

– Fisken tilhører kystbefolkningen, ikke Røkke. Han har kjøpt båtene, ikke fiskekvotene. Hva skal folk leve av her oppe i generasjonene etter oss om storkapitalen skal tilrane seg ressursene?

Det eneste som er igjen av Findus, er det enorme maleriet av Inger Sitter som henger i den folketomme kantina til Norway Seafoods. Anita husker godt da det ble montert.

– Det heter "Høst på vidda". Folk gikk bananas da de hørte hva det hadde kostet. Faren min sa: "Gutta, det er kunst. Vi venner oss til det".

Anita meldte seg inn i NKP etter at hun var blitt tillitsvalgt. Mens NKP stort sett var blitt et parti for spesielt interesserte på 70-tallet, var oppslutningen i Hammefest fortsatt stor. Byen var, og er, regjert av Arbeiderpartiet. De to partiene samarbeidet godt. NKP'erne var kjent som ryddige og dyktige fagforeningsfolk. Etter at hun flyttet sørover, fant hun seg ikke lenger til rette i partiet. I 1982 meldte hun seg ut.

NKP og Arbeiderpartiet

– Du meldte deg ut av NKP, men gikk aldri inn i et annet parti. Er sosialdemokratiet det beste av det mulige, når du ser deg tilbake?

– Det håper jeg virkelig inderlig ikke. Arbeiderpartiet kommer til å gå en trist tid i møte, hvis ikke SV klarer å komme seg på fote igjen. Sosialdemokratiet er totalt avhengig av ei sterk venstreside. Uten det går de seg bort. Samtidig må man være politisk blind hvis man ikke ser at det er ett politisk bærende parti på venstresida i dette landet, og det er Arbeiderpartiet.

Hun har ikke sans for den nye, politiske tenketanken på venstresida, Agenda fordi hun mener den vil trekke Arbeiderpartiet mot sentrum.

– Ingen skal forttelle meg at ikke Venstre og Senterpartiet er borgerlige partier. KrF er et fromt parti, og det bygger man ikke et land på.

Hvem: Anita Solhaug (64)

Hva: Første nestleder i Norsk
Tjenestemannslag (NTL).

Hvorfor: Går av med pensjon på ¿NTLs landsmøte i november.

CV

Utdanning

Anita Kristoffersen Solhaug, født 1950, i Hammerfest i Finnmark. Bor på
Nesskogen i Grue kommune med
samboeren Tore.

Utdanning:

Yrkeserfaring:

1968-1969: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1969-1972: Østfold Slakteri

1973-1975: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1977-1983: Findus

1984-juni 1985: Tannlegeassistent ved Odontologisk fakultet

1985-1987: Organisasjons- og personalkonsulent ved samme fakultet

Verv:

1978-1983: Avdelingstillitsvalgt på fileen

Styremedlem, studietillitsvalgt, nestleder og leder på Findus

1986: Tillitsvalgt på det Odontologisk fakultet

1996: Valgt til nestleder i NTL Universitetet i Oslo

1997: Leder av NTL Universitetet i Oslo

2006-d.d.: 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag

NTL-landsmøtet 2014:

3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo

Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet

En av oppgavene mine som tillitsvalgt var å sørge for at alle ytte like mye, ellers gikk det ut over de andre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.10.2014
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.

Håvard Sæbø

Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

Alf Ragnar Olsen

Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere

LO Media

Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Øyvind Aukrust

Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.

Erlend Angelo

Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO


Flere saker