JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MIMRESTUND: Anita Solhaug og Torhill Jeremiassen lagde fiskepinner sammen på Findusanlegget i 1978. Torhill jobber fremdeles med fiskeforedling på Røkkes anlegg i Rypefjord.

MIMRESTUND: Anita Solhaug og Torhill Jeremiassen lagde fiskepinner sammen på Findusanlegget i 1978. Torhill jobber fremdeles med fiskeforedling på Røkkes anlegg i Rypefjord.

Siri Hardeland

Anita krysser sitt spor

For førti år siden var hun NKP'er og jobbet på «filéen» på Findus i Hammerfest. Denne uka går hun av som 1. nestleder på NTLs landsmøte.


29.10.2014
12:00
21.08.2023 17:14

may.berg@lomedia.no

– Det er ganske vemodig å stå her, sier Anita Solhaug, og kikker ut av vinduet i kulturhuset i Hammerfest på den blankstille fjorden, over til Fuglenes på den andre siden av byen, der hun vokste opp. Til "Prærien" der hun bodde som skilt tobarnsmor med verv i NKP og fagbevegelsen.

Her vi står, lå en gang Findus, en av Nord-Europas største fiskeindustriarbeidsplasser. 1200 mennesker jobbet her på det meste.

Anita var tillitsvalgt på ettermiddagsskiftet på Findus, senere ble hun formann i NNN-foreningen.

– Det er et stykke herfra og til Universitetet i Oslo, legger hun til.

Takker av på landsmøtet

På NTLs landsmøte i november takker Anita av som første nestleder i forbundet, et verv hun har hatt i åtte år. Før den tid ledet hun Forening 90 Universitetet i Oslo i ti år. 64-åringen skal slå seg ned som pensjonist på Nesskogen i Grue kommune, der hun og samboeren Tore har pusset opp ei gammel skolestue.

– Jeg har fortsatt masse energi, men jeg tror ikke det skal bli noe problem å finne noe vettugt å engasjere meg i. Ungene sier jeg skal ta motorsagsertifikat nå som jeg blir pensjonist...

Hun har to timers pendlervei fra Nesskogen til forbundskontoret i Oslo, hvilket betyr at hun står opp halv seks om morgenen. Akkurat den delen er hun glad for å bli ferdig med.

Som første nestleder har en av Anitas viktigste oppgaver vært å lede sekretærkorpset for gruppe stat og organisasjonsavdelingen. Hun er stolt av dem og av NTLs tillitsvalgte i det store og hele.

– NTL-erne er ofte de beste representantene på talerstolen i LO sammenheng. Andre delegasjoner har gjerne en leder som er veldig flink. I NTL er det mange som kan. Når de tar ordet på for eksempel LO-kongressen, er det ingen happening. Det er gjennomført og gjennomarbeidet.

Anita mener hun har vært en bra leder for sine folk. De har lært å se igjennom hennes bryske ytre.

– Jeg har en kvass tone. Men jeg tåler også ganske mye fra andre. Jeg synes selv jeg er flink til å utvikle folk og gi dem sjanser. Jeg tror ikke noen føler utrygghet ved å jobbe under meg.

Etterfølgeren

Anita har selvfølgelig tenkt en del på hvem som skal fylle vervet etter henne. Hennes råd til landsmøtet er å velge en som har god og bred erfaring som tillitsvalgt, som har stått i praktisk tillitsvalgtarbeid på en stor arbeidsplass og som har ledererfaring. Hun mener at universitets- og høyskolesektoren bør være representert i ledelsen, tatt i betraktning at satsingsområdet i årene som kommer er unge, studenter og ansatte med høyere utdanning.

Om det skulle bli Ellen Dalen, hennes etterfølger i Forening 90, ville det være et godt valg, men vi har mange fra sektoren som kan fylle den rollen mener Anita.

Hun synes at NTL er i god utvikling, og at forbundsledelsen og sekretærkorpset utgjør et godt team.

– Spørsmålet man kan stille seg er om det er kraft og "drive" nok. Jeg mener nok at vi i ledelsen kunne vært klarere når det gjelder å vise vei og retning for hvor vi vil hen. Det er positivt at vi nå har rustet oss for å rekruttere studenter og ungdom. Da er det ikke lenger bare prat, sier hun.

Anita er overbevist om at det er et være eller ikke være for NTL – og for LO – å rekruttere utdanningsgruppene. Hun mener at NTL, som det eneste forbundet som organiserer ved universitet og høyskoler, må bistå LO i å utvikle politikk på dette området. Hun mener det vil være en katastrofe om LO nøyer seg med en slags teigdeling, og overlater utdanningsgruppene til andre organisasjoner. Det legger veien åpen for Akademikerne, et forbund som, ifølge Anita, " kun er fokusert på individet, med en leder som er en klakkør for høyresida".

– Vi må bli flinkere til å dokumentere og vise fram hva Akademikerne står for politisk. Hva de faktisk mener om tariff og arbeidsforhold, om partssamarbeid og den norske modellen.

Politikk og medlemspleie

Anita påpeker at et forbunds første og viktigste oppgave er å slåss for lønns- og arbeidsforholdene for medlemmene, ikke bare å være en arena for politisk interesserte mennesker.

– Noen ganger balanserer vi ganske hårfint, sier hun.

– Jeg stiller meg ofte spørsmålet når jeg kommer på landsstyremøter eller landsmøter, og hører på folk som har sterke politiske meninger: Er det meningene til medlemmene de representerer, eller er det deres egne meninger? Deet er farlig hvis du som tillitsvalgt ikke har legitimitet i medlemsmassen for det du mener.

– Er det engasjerte venstreradikalere i forbundet du sikter til?

– Det er ingen tvil om at vi har en stor representasjon av Rødt og SV i forbundet. De er valgt av sine, og er ofte de flinkeste tillitsvalgte. Jeg mener fra dypet av mitt hjerte, at det ikke er venstresida sitt problem at de er engasjert. Det er de mette sosialdemokratene som ikke gidder å engasjere seg som er problemet, sier Anita.

Vokste opp "på den andre sida"

Anita vokste opp på Fuglenes, blant "rampen". Det var to legeboliger og et sykehus i bydelen, ellers bare arbeidsfolk.

– Men vi hadde de peneste guttene. Derfor dristet noen av byfrøknene seg over til vår side, sier Anita.

Byen var under gjenoppbygging etter tyskernes brenning. Foreldrene til Anita bodde i brakke fram til hun var seks år, da de fikk tildelt hus. Faren var fisker og partiløs kommunist etter at han ble ekskludert fra NKP i en av de interne maktkampene i partiet. Findus var livsnerven i Hammerfest i disse årene. Til og med "de små søstrene" i Den katolske kirken i byen jobbet her. Findus trakk til seg arbeidskraft langveis fra i høysesongen. De fleste var kvinner, mange av dem fra Finland. Findus var en lukrativ arbeidsplass når det var høysesong, men også en lunefull inntektskilde. Var det ingen fisk, ble det også dårlig med betaling.

Røkke-eide Norway Seafoods overtok Findusanlegget ved årtusenskiftet, sammen med hele trålerflåten til fabrikken. Nå er den gamle fabrikken for lengst revet, og Arktisk kultursenter, byens kulturhus, er bygd på deler av tomten. Norway Seafood har et anlegg i Rypefjord, et par kilometer fra Hammerfest sentrum. Men også her synges det på siste verset.

– Kjenner du meg igjen?

– Ja, er det ikke søstera til Stein?

Vi er på jakt etter gamle kolleger fra Findus-årene, og tråkker i vann, blod og fiskeslo på Røkkes anlegg i Rypefjord. Anita, i hvit lagerfrakk og hårnett, har støtt på et par godt voksne karer. De gjenkjenner henne som søster til trålerskipper Stein, som leverer fisk til anlegget. Inne i produksjonshallen møter vi Torill Jeremiassen, kollega og gammel nabo fra "Prærien".

Nabo fra "Prærien"

Toril begynte på Findus i 1978 da hun var 22 år. Hun lagde fiskepinner på frityren. Anita betjente fileteringsmaskinen og var tillitsvalgt på ettermiddagsskiftet.

– Da møtte jeg deg første gangen. Du var steinhard. Vi fikk ikke gå på do, for da ødela vi bonusen for de andre, flirer Torill.

– Ja, bekrefter Anita, – vi hadde felles akkord. Femminuttet skulle brukes til å gå på do og ta seg en røyk, ikke noe annet. En av oppgavene mine som tillitsvalgt var å sørge for at alle ytte like mye, ellers gikk det ut over de andre. De som ikke var rask nok, prøvde vi å kvitte oss med. Det var hårde bud.

En håndfull kvinner renskjærer fiskefileter, som skal pakkes ned og og sendes ut av landet. Anlegget produserer bare ferskvarer. For 12 år siden var de 90 ansatte, nå er arbeidsstokken halvert og om et år er det helt slutt. Da flyttes produksjonen til et gammelt anlegg i Forsøl, ei annen bygd i nærheten av Hammerfest. Lokalbefolkningen har liten tro på at produksjonen der får lang levetid.

I vår gikk 600 hammerfestværinger i tog mot Røkke. De mener han forsøker å stjele fisken fra kystbefolkningen i Finnmark når han hevder at fiskekvotene følger trålerne, og ikke vil overholde leveringsplikten.

Anita er enig.

– Fisken tilhører kystbefolkningen, ikke Røkke. Han har kjøpt båtene, ikke fiskekvotene. Hva skal folk leve av her oppe i generasjonene etter oss om storkapitalen skal tilrane seg ressursene?

Det eneste som er igjen av Findus, er det enorme maleriet av Inger Sitter som henger i den folketomme kantina til Norway Seafoods. Anita husker godt da det ble montert.

– Det heter "Høst på vidda". Folk gikk bananas da de hørte hva det hadde kostet. Faren min sa: "Gutta, det er kunst. Vi venner oss til det".

Anita meldte seg inn i NKP etter at hun var blitt tillitsvalgt. Mens NKP stort sett var blitt et parti for spesielt interesserte på 70-tallet, var oppslutningen i Hammefest fortsatt stor. Byen var, og er, regjert av Arbeiderpartiet. De to partiene samarbeidet godt. NKP'erne var kjent som ryddige og dyktige fagforeningsfolk. Etter at hun flyttet sørover, fant hun seg ikke lenger til rette i partiet. I 1982 meldte hun seg ut.

NKP og Arbeiderpartiet

– Du meldte deg ut av NKP, men gikk aldri inn i et annet parti. Er sosialdemokratiet det beste av det mulige, når du ser deg tilbake?

– Det håper jeg virkelig inderlig ikke. Arbeiderpartiet kommer til å gå en trist tid i møte, hvis ikke SV klarer å komme seg på fote igjen. Sosialdemokratiet er totalt avhengig av ei sterk venstreside. Uten det går de seg bort. Samtidig må man være politisk blind hvis man ikke ser at det er ett politisk bærende parti på venstresida i dette landet, og det er Arbeiderpartiet.

Hun har ikke sans for den nye, politiske tenketanken på venstresida, Agenda fordi hun mener den vil trekke Arbeiderpartiet mot sentrum.

– Ingen skal forttelle meg at ikke Venstre og Senterpartiet er borgerlige partier. KrF er et fromt parti, og det bygger man ikke et land på.

Hvem: Anita Solhaug (64)

Hva: Første nestleder i Norsk
Tjenestemannslag (NTL).

Hvorfor: Går av med pensjon på ¿NTLs landsmøte i november.

CV

Utdanning

Anita Kristoffersen Solhaug, født 1950, i Hammerfest i Finnmark. Bor på
Nesskogen i Grue kommune med
samboeren Tore.

Utdanning:

Yrkeserfaring:

1968-1969: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1969-1972: Østfold Slakteri

1973-1975: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1977-1983: Findus

1984-juni 1985: Tannlegeassistent ved Odontologisk fakultet

1985-1987: Organisasjons- og personalkonsulent ved samme fakultet

Verv:

1978-1983: Avdelingstillitsvalgt på fileen

Styremedlem, studietillitsvalgt, nestleder og leder på Findus

1986: Tillitsvalgt på det Odontologisk fakultet

1996: Valgt til nestleder i NTL Universitetet i Oslo

1997: Leder av NTL Universitetet i Oslo

2006-d.d.: 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag

NTL-landsmøtet 2014:

3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo

Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet

En av oppgavene mine som tillitsvalgt var å sørge for at alle ytte like mye, ellers gikk det ut over de andre.

29.10.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Hvem: Anita Solhaug (64)

Hva: Første nestleder i Norsk
Tjenestemannslag (NTL).

Hvorfor: Går av med pensjon på ¿NTLs landsmøte i november.

CV

Utdanning

Anita Kristoffersen Solhaug, født 1950, i Hammerfest i Finnmark. Bor på
Nesskogen i Grue kommune med
samboeren Tore.

Utdanning:

Yrkeserfaring:

1968-1969: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1969-1972: Østfold Slakteri

1973-1975: M. Mathisen damekonfeksjon, ekspeditrise

1977-1983: Findus

1984-juni 1985: Tannlegeassistent ved Odontologisk fakultet

1985-1987: Organisasjons- og personalkonsulent ved samme fakultet

Verv:

1978-1983: Avdelingstillitsvalgt på fileen

Styremedlem, studietillitsvalgt, nestleder og leder på Findus

1986: Tillitsvalgt på det Odontologisk fakultet

1996: Valgt til nestleder i NTL Universitetet i Oslo

1997: Leder av NTL Universitetet i Oslo

2006-d.d.: 1. nestleder i Norsk Tjenestemannslag

NTL-landsmøtet 2014:

3. - 7. november 2014 på UBC på Ullevål Stadion i Oslo

Samleside: Alle sakene om NTL-landsmøtet




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker