Uten fagforeningene ville situasjonen vært langt verre på mange arbeidsplasser, sier NTL-leder Kjersti Barsok.
Ole Palmstrøm
Ny undersøkelse:
Arbeidslivsbarometeret er en marsjordre til politikere og arbeidsgivere om å skape trygge arbeidsplasser, sier NTL-lederen
Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL synes årets arbeidslivsbarometer er gledelig lesning. 3.000 arbeidstakere har svart på den årlige arbeidslivsundersøkelsen i regi av YS.
nina.hanssen@lomedia.no
– Her ser vi hvorfor fagforeningene spiller en viktig rolle – særlig for lønnsutvikling, jobbsikkerhet og inntektsfordeling. Det er gledelig at å lese at enda flere ser at fagforeningene er konstruktive bidragsytere, sier hun.
Kjersti Barsok sier at arbeidslivsbarometeret som ble presentert denne uka bekrefter det de i NTL også ser, at selv om det er til dels store ulikheter mellom grupper i arbeidslivet, har pandemien i stor grad påvirket arbeidssituasjonen til de aller fleste av oss.
– Det er ikke tvil om at pandemien påvirker livene våre og skaper stor usikkerhet både for helse, jobb og framtidig inntekt. Så det er dessverre ikke overraskende at barometeret også viser at flere har lavere tilfredshet med livet, sier hun.
Men det mest gledelige er at det er flere av de rundt 3000 som deltar i undersøkelsen nå anerkjenner fagbevegelsen og svarer at de også selv kunne tenke seg å melde seg inn i en fagforening.
Ny undersøkelse: Krisa har gitt fagforeningene økt anerkjennelse
Marsjordre til politikere
Barsok har sett nøye på arbeidsbarometeret og sier at det ser ut til å være størst blant kvinner og unge og utslagene viser at tilknytningen til arbeidsliv og arbeidsmarked betyr veldig mye for tilfredsheten.
– Dette er en marsjordre til både politikere og arbeidsgivere om å gjøre det de kan for å skape trygghet og sikkerhet både for de som er i arbeidslivet og de som skal inn på arbeidsmarkedet, sier hun.
Barsok mener at uten fagforeningenes samarbeid med ledelsen og deres politiske påvirkningsarbeid hadde situasjonen vært langt verre på mange arbeidsplasser.
– Og til alle våre tillitsvalgte vil jeg si: barometeret viser at folk er positive til å bli medlem i fagforening, det er vår jobb å invitere dem inn i vårt fellesskap, minner hun om. Hun synes det er bra å lese at langt flere nå ser den viktige rollen spiller i samfunnet.
– Det har vært en krevende vår både for medlemmer og tillitsvalgte og det er klart det er gledelig at å lese at enda flere ser at fagforeningene er konstruktive bidragsytere, sier hun. Barsok synes det er ekstra gledelig at undersøkelsen viser at flere unge uorganiserte nå er mer positive til fagforeningene.
Arbeidslivsbarometeret til YS
• YS Arbeidslivsbarometer er en uavhengig, forskningsbasert undersøkelse og analyse. Arbeidslivsbarometeret blir gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI - OsloMet) på oppdrag for Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).
• YS Arbeidslivsbarometer er den mest utførlige årlige datainnsamlingen og analysen av tilstanden og utviklingen på sentrale områder i norsk arbeidsliv. 3.000 arbeidstakere er omfattet av undersøkelsen.
• Gjennom å kombinere data fra en fersk spørreundersøkelse blant et representativt utvalg arbeidstakere, med data fra de siste årene og med nasjonal og internasjonal statistikk, får YS en unik plattform for å vurdere utviklingen i arbeidslivet.
• Undersøkelsene er gjennomført blant medlemmer i TNS Gallups panel med respondenter. Utvalget er gjort tilfeldig ut fra TNS Gallups base på 70.000 personer. Målgruppen for undersøkelsene er den yrkesaktive befolkningen i Norge i alderen 18 til 67 år. Deltakerne fikk undersøkelsen i mars og april 2020.
Mest lest
Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.
Privat
Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde
136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.
Hanna Skotheim
Tre viktige endringer i reglene for AAP
1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.
Tormod Ytrehus
1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet
Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.
Sissel M. Rasmussen
Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid
STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.
Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus
LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr
Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.
Erlend Angelo
Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?
Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.
colourbox.com
Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite
– Jeg forstår ikke hvordan Nav kan ansette leger med slike holdninger til mennesker som blir syke, sier stortingsrepresentant Seher Aydar (R).
André Kjernsli
Rødt raser etter avsløringen om at syke Ikea-ansatte tvinges på jobb
Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.
Privat
Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon
– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.
Ida Bing
Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn
Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.
Kai Hovden
Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen
– Målet fra ledelsen flyttet seg. Vi ble utsatt for et taktisk skittent spill uten at vi visste det, sier forbundsleder.
Jan-Erik Østlie
Pilotene mener de har blitt lurt av SAS-ledelsen: – Vi ble brukt i et skittent spill, sier Norsk Flygerforbund
Martin Guttormsen Slørdal
Tusenfryd underbetaler unge i sommerjobb, mener Norsk Arbeidsmandsforbund
Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.
Vidar Ruud / NTB
SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre
Ole Palmstrøm
Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår
Martin Guttormsen Slørdal
Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp
Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK.
Colourbox
NRK kan gå i svart fra midnatt
Hva skjer når et lønnsoppgjør går til tvungen lønnsnemd?
FriFagbevegelse/NTB
«Tvungen lønnsnemnd» har reddet ferien for mange, men hva er det?
Den varslede mulige pilotstreiken i SAS ble utsatt med 72 timer. Den nye fristen går ut ved midnatt fredag 1. juli.
Erlend Angelo