JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De rødgrønne er samstemte om at offentlig sektor må styres annerledes

De rødgrønne politikerne på NTL-konferansen lover ny kurs i offentlig sektor dersom de kommer til makta.
DEBATT: De rødgrønne partiene deltok i debatten på NTL-konferansen tirsdag, der forbundsleder Kjersti Barsok (t.v.) oppfordret Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp) forklare hva de vil endre med styringen av offentlig sektor dersom de kommer til makta.

DEBATT: De rødgrønne partiene deltok i debatten på NTL-konferansen tirsdag, der forbundsleder Kjersti Barsok (t.v.) oppfordret Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Per Olaf Lundteigen (Sp) forklare hva de vil endre med styringen av offentlig sektor dersom de kommer til makta.

Nina Hanssen

Saken oppsummert

nina.hanssen@lomedia.no

Det var god stemning, kampvilje og optimisme da Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken ankom NTL-konferansen på Sørmarka tirsdag.

– Dere kunne ikke valgt et mer aktuelt tema. Vi kommer rett fra stortingsdebatt om koronavirus. Nå trenger vi synlige og tydelige politikere som leder i samråd med våre dyktige fagfolk i offentlig sektor og har tillit i befolkningen, sa tidligere helseminister Støre.

Debatt om styring av staten

I en fullsatt sal med tillitsvalgte fra hele landet, var det en livlig debatt om tillit, konsekvensen av ABE-kutt og New Public Management for offentlig sektor mellom Støre, Lysbakken, Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og NTL-leder Kjersti Barsok.

Etter helseministerens redegjørelse i Stortinget tidligere på dagen, mener Støre at dagens regjering er altfor lite synlige og har overlatt mye av informasjonen til Folkehelseinstituttet som har jobbet under press lenge. Nå mener Støre det er på tide med en tydeligere, enhetlig politisk ledelse.

Den tidligere helseministeren i Stoltebergs regjering er også alvorlig bekymret for mangelen av test- og beskyttelsesutstyr i Norge. Men da han kom til Sørmarka sammen med Lysbakken og Lundteigen var han i godt humør og berømmet NTL for å ta debatten om en ny rødgrønn forvaltningspolitikk til beste for alle. Han mener det i likhet med de tillitsvalgte et stort behov for en tillitsreform og lovte at han i samråd med ansattes organisasjoner vil føre en helt ny politisk kurs etter stortingsvalget 2021.

Vil fjerne ostehøvelkutt og markedstenkning

Ifølge Barsok har NTL satt tillitsreformen på dagsorden nå fordi situasjonen er ekstremt vanskelig for mange offentlige ansatte. Regjeringens mangeårige ostehøvelkutt, sammen med mål- og resultatstyring som vrir aktiviteten mot det som er enklest å måle, og HR-ledelse pekes på som årsakene.

– Vi ønsker nå en ny politikk og det er derfor vi utfordrer dere på rødgrønn side å fortelle oss hva dere mener er en bedre vei for offentlig sektor, sa hun.

– Hvordan kan vi bedre ressurssituasjonen, og finnes det politikere som tør å ikke måle oss i hjel? Vi snakker kort og godt om en tillitsmodell for offentlig sektor, en tillitsmodell som understøtter samfunnsoppdraget virksomhetene er satt til å løse, som sikrer faglig styring og en bedre offentlig sektor både for innbyggerne og for alle de som jobber i offentlig sektor, sa hun.

Støre minnet om at han på LO Stats Kartellkonferanse tok til orde for en tillitsreform og bekreftet at han vil fortsette å jobbe for dette. Han viste til at de i Oslo kommune allerede har innført tillitsreform og at de også i Trondheim har testet dette med gode resultater.

– Jeg mener vi må gå i oss selv og tenke grundig igjennom hvordan vi ønsker at offentlig sektor skal fungere, få tilliten til de ansatte og jobbe imot det vi kaller «snikprivatisering», sa han.

Også Audun Lysbakken roste NTL for å sette tillitsreformen på dagsorden.

– Jeg mener dette handler om hva slags samfunn vi ønsker oss. Tillitsreform er meningsløs uten medbestemmelse. Det er viktig med tillitsreform men det er også viktig at vi blir enige om å forby profitt på grunnleggende velferdstjenester, sa han.

Også Lundteigen snakket varmt om de som jobber i førstelinjetjenesten i offentlig sektor og behovet for en tillitsreform. Han mener vi trenger en kraftig systemkritikk mot dagens regjering og oppfordret NTL til å være enda mer tydelig.

SAMSTEMTE: De rødgrønne partiene er tydelige på at de vil endre styringen av offentlig sektor dersom det blir regjeringsskifte.

SAMSTEMTE: De rødgrønne partiene er tydelige på at de vil endre styringen av offentlig sektor dersom det blir regjeringsskifte.

Nina Hanssen

Vil ha ny forvaltningspolitikk

Forbundsleder Barsok var glad for å høre holdningene fra de rødgrønne politikerne og har tro på en ny forvaltningspolitikk etter stortingsvalget 2021.

– Jeg gleder meg til at vi skal komme med konkrete innspill til dere om hva som kan gjøres i offentlig sektor etter stortingsvalget.

Hun mener at de i dag har en kommunalminister med arbeidsgiveransvaret i staten som virker å være mer opptatt av at færre og færre skal løse oppgavene enn hva slags kvalitet vi har på tjenestene.

– Vi teller antall oppdrag, ikke kvaliteten for samfunnet. Vi må ha styring med mål om kvalitet, ikke kvantitet, sa hun.

Og minnet om at NTLs landsmøte var krystallklar om at de skal stille krav til økt fokus på faglighet og kvalitet i utførelsen av samfunnsoppdraget. Hun er bekymret for at hvis dagens politikk fortsetter så vil det gå utover tilliten i enda større grad både for de ansatte men også for tilliten mellom folk flest.

Ta den norske modellen inn i forvaltninga

– Økt tillit og små forskjeller er bra for ansatte, bra for befolkningen og viktig for oppslutningen om offentlig sektor, sa hun.

Også Barsok etterlyste mer politisk styring, men ikke i form av detaljstyring av hva som skal prioriteres opp, mens det å løse kuttene som følge av lavere budsjetter delegeres til virksomhetene.

– Vi må ta den norske modellen inn i forvaltninga, for å si det enkelt. De ansatte må ha tid til kompetanseheving og tid til å bidra til utvikling av virksomhetene, sa hun.

Og da er det viktig at man også vet at politikerne tar hele samfunnsoppdraget alvorlig understreket hun før politikerne løp videre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss