De streikende ved Trøndelag Teater fikk støtte fra fagforeningskamerater
Streikeviljen er stor blant de streikende ved teateret, men de satte pris på støtte fra andre fagforeningskamerater.
SAMMEN: NTL, Fagforbundet og Creo står sammen i streiken mot dårlig pensjon, forklarer Line Åmli og Mikael Gullikstad utenfor Trøndelag Teater.
Bjørn Lønnum Andreassen
ntl-magasinet@lomedia.no
Over 20 fagforeninger markerte støtte til de streikende ved Trøndelag Teater. De trosset regn på en fredag ettermiddag og sang samstemt med de 15 som til nå er i streik.
Stig Garberg-Johnsen leder NTLs fylkesutvalg i Trøndelag og er klar i sine meninger om de streikende og markeringen.
– Markeringen ved Trøndelag Teater er kjempeviktig. Man må møte opp for å vise motstand mot det jeg kaller pensjons-overgrep. Jeg vet flere NTL-ere har møtt opp. Hårreisende er det eneste jeg kan si om at man driver å utestenger folk fra å få en livsvarig tjenestepensjon, slår han fast.
– Høyrepolitikk
Teaterfolk landet rundt gjør bragder hver dag, mener Garberg-Johnsen.
– Alle besøkende gleder seg over teaterets forestillinger, men det henger ikke på greip med dårlig pensjon. Kravet om hybridpensjon må gå igjennom. Dårligere pensjon er rein høyrepolitikk med kultur- og likestillingsminister Abid Raja i spissen. Politikerne springer fra løftene sine om pensjon og derfor må vi stå opp mot dette. NTL skal markere og gjerne streike med de ansatte ved teateret hvis streiken blir langvarig. Min tro er at rødgrønt flertall på Stortinget vil gripe inn og ta skikkelig fatt i pensjonssakene, sier han.
STØTTENDE: – Det er viktig at flest mulig støtter streiken forklarer Stig Garberg-Johnsen, leder i NTLs fylkesutvalg i Trøndelag.
Privat
Stor streikevilje
Line Åmli i Creo er godt fornøyd med at så mange møtte på markeringen.
– At så mange kommer er rørende, jeg telte 21 faner. Det er mektig å se og man blir litt rørt av enda mer støttet enn vi kunne tro vi hadde. Streikeviljen er stor for vi kan ikke skjønne hvorfor vi ikke får igjennom kravene. Vi kommer ikke til å gi oss. Alle i Creo står steilt og samlet. Vi håper jo streiken ikke blir langvarig fordi vi vil jo jobbe. Vi har lyst til å lage teater men vi må jo også få ordentlig pensjon som er lik for begge kjønn. Vi er i 2021 og det er utrolig at vi ikke har en kjønnsnøytral pensjonsordning, slår Åmli fast.
KRAV: Mikael Gullikstad og fagforeningene i Trondheim vil at ansatte ved Trøndelag Teater skal ha bedre pensjon.
Bjørn Lønnum Andreassen
– Langvarig
NTL, Creo og Fagforbundet ved teateret er sammen om alt i streiken. De mener streik ikke er en ønskesituasjon, og Fagforbundets Mikael Gullikstad sier støtten gjør godt.:
– Det føles veldig bra å få støtte fra heler LO-familien og de andre fagforbundene. Støtten er viktig for streiken kan bli langvarig. Vi blir ikke ferdige på null komma svisj, og det er ingen tvungen lønnsnemnd i kultursektoren. Derfor trenger vi støtten for å stå helt ut. Fagforbundet har 80 medlemmer på teateret og organisasjonsgraden er høy. Mange kan bli tatt ut etter hvert hvis streiken fortsetter over tid, bedyrer Gullikstad.
Han vil ikke si noe konkret hva som er planen for å ta ut flere ved en langvarig streik.
– Å være inne på arbeidsplassen å se hvor stille det er, oppleves pussig. Nærmest som et vakuum, men streikeviljen og entusiasmen er stor.
STILTE OPP: Over 20 fagforeninger støttet de streikende Trøndelag Teater i Trondheim fredag ettermiddag.
Bjørn Lønnum Andreassen
Streikebryteri?
Spekter og LO er altså fortsatt ikke enige om pensjonen. Dermed har LO tatt ut 15 ansatte ved Trøndelag Teater i streik fra og med 8. september. En konsekvens er en utsatt urpremiere. Ellers spilles foreløpig to teaterstykker som planlagt.
– Det er foreløpig ikke noe tegn på streikebryteri her. Spekter har en annen definisjon på handlingsrommet som arbeidsgiver har, enn det vi i LO-familien mener. Vi mener jo at om noen andre ansatte gjør annen manns jobb, er det streikebryteri. Men Spekter hevder det er innafor styringsretten å omdisponere ansatte til å gjøre annet arbeid. Skjer sånt streikebryteri her tar vi det ikke lokalt, men melder det opp i LO-systemet, avslutter fagforeningslederen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.