JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forslag i ny kriselov:

Det kan bli aktuelt å beordre statsansatte til å jobbe for Nav, sier arbeidsministeren. Dette sier NTL

– Vi må spille på lag med ansatte. Arbeidstakere som frivillig tar over nye oppgaver er alltid det beste grunnlaget for et godt resultat, sier Kjersti Barsok i NTL.
IMOT: – Dette er unødvendig bruk av regjerings nye fullmakter, sier NTL-leder Kjersti Barsok til forslaget om at statsansatte kan tvinges til å jobbe for Nav.

IMOT: – Dette er unødvendig bruk av regjerings nye fullmakter, sier NTL-leder Kjersti Barsok til forslaget om at statsansatte kan tvinges til å jobbe for Nav.

Ole Palmstrøm

katharina@lomedia.no

Regjeringen ønsker å vedta en ny kriselov som kan brukes til å beordre statsansatte til å jobbe for Nav. Hensikten er å få bukt med den massive søknadsmengden, skriver Dagens Næringsliv.

I løpet av den første uken med koronatiltak har 185.300 søkt Nav om dagpenger.

– Det er ikke mulig for Nav å håndtere dette på kort sikt. Nav gjør sitt ytterste, men de mangler personell, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

p

Den nye kriseloven åpner for at regjeringen kan innføre tiltak som til vanlig ville gått gjennom Stortinget. Dersom fullmaktsloven går gjennom, kan regjeringen beordre statsansatte fra andre virksomheter til Nav.

Kriseloven skal vedtas i nærmeste framtid.

NTL er imot regjeringens forslag

Kjersti Barsok i Norsk Tjenestemannslag (NTL) er imot at regjeringen vil bruke tvang for løse arbeidspresset i Nav.

– Vi registrerer at statsråd Torbjørn Røe Isaksen vil beordre ansatte fra en statsetat til en annen og at «koronaloven» også åpner for dette. Det er unødvendig bruk av regjerings nye fullmakter, sier forbundslederen i NTL.

Barsok mener dagens avtaleverk mellom arbeidsgiver og ansatte er fleksibelt nok til å møte utfordringene Nav står overfor. NTL-lederen foreslår at statsansatte kan hospitere eller midlertidig omstilles til å jobbe i Nav for en avgrenset periode.

p

– Da kan ansatte beholde arbeidskontrakten sin samtidig som de bistår Nav, sier hun.

NTL: – Vi må spille på lag med ansatte

NTL-lederen er enige i at det kan kreve drastiske tiltak å løse arbeidspresset. Hun viser til at partene i arbeidslivet har en lang tradisjon for å finne løsninger.

– Jeg er trygg på at det er mulig også i denne krevende situasjonen. Det er en langt bedre måte å sikre gode tiltak på, enn ved tvang, sier Barsok.

Hun understreker at ansatte i andre statsetater også løser samfunnsoppdrag som er viktige for befolkningen.

– Vi må spille på lag med ansatte. Arbeidstakere som frivillig tar over nye oppgaver er alltid det beste grunnlaget for et godt resultat, sier Barsok.

Folk fra lisenskontoret kan jobbe i Nav

Trine Steen, leder i NTL NRK, foreslår at ansatte ved NRKs lisenskontor i Mo i Rana kan bistå Nav.

– I stedet for å beordre statsansatte til å jobbe for Nav er det mange saksbehandlere på lisenskontoret som går uten arbeidsoppgaver i påvente av nedlegging og arbeidsledighet, sier Steen.

p

– Hvis det er saksbehandlere man trenger, så har regjeringen selv sørget for at det er arbeidsledighet blant saksbehandlere i Mo i Rana, sier hun

Navs førstelinje bør være «samfunnskritisk funksjon»

Fagforbundet og Fellesforbundet har en annen løsning på problemet. De mener, ifølge Dagsavisen, at Nav-ansatte i førstelinje må defineres som en «samfunnskritisk funksjon». Det vil blant annet medføre at ansatte får tilbud om skole- og barnehageplass.

De har sendt et brev til Arbeids- og sosialdepartementet og bedt om at «Navs førstelinje, innbefattet Nav-kontor, ytelseslinjen og kontaktsentrene, blir betraktet som kritiske samfunnsfunksjoner.»

Hittil har regjeringen bare definert nøkkelpersonell i Nav som en «samfunnskritisk funksjon».

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse