JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eksplosjonen i Beirut: Norsk Folkehjelp vil forsterke innsatsen i Libanon

Alle i Libanon blir berørt av eksplosjonen – som kom på toppen av mange andre kriser i landet, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. LOs humanitære hjelpeorganisasjon vil forsterke sin innsats i landet og vurderer pengeaksjon.
VURDERER PENGEINNSAMLING: Skadene etter eksplosjonen er enorme, forteller Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

VURDERER PENGEINNSAMLING: Skadene etter eksplosjonen er enorme, forteller Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Eirik Dahl Viggen

nina.hanssen@lomedia.no

Westhrin er like sjokkert som alle andre over eksplosjonen som har drept og skadet mange mennesker. Norsk Folkehjelp har i mange år jobbet med den humanitære krisen landet nå står i.

– Økonomisk kollaps, økt matmangel, flyktningkrise og Covid-19 utgjør en enorm utfordring for menneskene i Libanon. Eksplosjonen i Beirut kom på toppen av dette, sier hun. Og understreker at Norsk Folkehjelp samarbeider med partnere som gir matvarehjelp til de mest utsatte og behovet vil øke fremover.

– Libanon er et lite land, og alle er berørte og påvirket av eksplosjonen i går, sier hun til FriFagbevegelse.

Kaos og fortvilelse

Hun sier videre at situasjonen nå er preget av kaos og usikkerhet.

– Akkurat nå jobber vi på spreng med å skaffe oss overblikk over omfang, og behovene som må dekkes. Både de menneskelige og materielle skadene er enorme, de siste rapportene forteller om at over 200.000 mennesker er hjemløse. Disse behøver mat, vann og husly, sier hun. Generalsekretæren sier at de nå sr. på hva vi kan gjøre av rokeringer når det gjelder innsats og våre ansatte som er på plass i Libanon. Vi vurderer fortløpende om vi skal starte pengeinnsamling her i Norge, det er nok mange som ønsker å bidra nå, sier hun.

Se også: Her jobber Norsk Folkehjelp i Libanon med langsiktige prosjekte

Krise på krise på krise

Norsk folkehjelps landdirektør i Libanon, Gudrun Bertinussen, bekrefter at eksplosjonen har ført til en massiv ødeleggelse. Også kontoret til folkehjelpa i Beirut er berørt.

– At vi får en så stor eksplosjon midt i Beirut samme uka som smitten av Covid-19 eskalerer og økonomien er på randen av kollaps, rammer alle, sier Bertinussen.

Hun sier at det nå florerer av konspirasjonsteorier om hva som har skjedd og hvem som står bak. Eksplosjonen traff først og fremst elitenes nabolag i Beirut, så mange familier er rammet og ingen har tillit til myndighetene lenger.

Kan utløse massive demonstrasjoner

– Folk er nå først og fremst i sjokk. Dessuten frykter folk at myndighetene ikke vil gjøre noe, da man har mistet tilliten til de som sitter med makten. Etter hvert vil dette utløse sinne og jeg regner med at det blir massive demonstrasjoner, sier hun.

Bertinussen sier at den politiske situasjonen i Libanon har vært kritisk lenge og at styresettet er gjennomsyret av korrupsjon.

– Utfordringer med gjenoppbyggingen er hvem man skal stole på. Ingen har tillit til de som sitter med den politiske makten og da følger man heller ikke lover og regelverk, sier hun.

Jobber med de sårbare

Norsk folkehjelp har i mange år jobbet med de mest sårbare gruppene i samfunnet. Blant annet er det rundt en million syriske flyktninger og over 400.000 palestinske flyktninger i Libanon som lever under kritiske forhold.

– Vi har lokale samarbeidspartnere som vi stoler på og som vi nå er i dialog med for nødhjelp, men også langsiktig samarbeid om å bygge opp samfunnet. Vi samarbeider med dem som ønsker en mer rettferdig fordeling ressursene, kvinners og migranters rettigheter og som jobber for å styrke partene i arbeidslivet inkludert en uavhengig fagbevegelse, sier hun.

Gifttåke skremmer

I tillegg til at over 100 mennesker har dødd i eksplosjonen, er mange skadet og det er fortsatt masse gift i lufta samtidig som Covid-19 sprer seg raskt.

– Vi har bedt alle våre rundt 150 lokale ansatte å være ekstra forsiktige når de skal bevege seg ute, da det er fortsatt en overhengende fare for at folk blir påvirket av skyen med ammoniumnitrat som nå beveger seg rundt i landet som følge av at det var et lager brukt både i kunstig gjødsel og i sprengstoff som sprengtes midt i hovedstaden.

– Man dør visstnok ikke av denne giften, men kjemikaliene kan skade folk med kroniske sykdommer og med lungesyke, så det er fortsatt mye frykt, sier hun.

Hun tror folk som er rammet vil skylde på myndighetene som har hatt dårlig styring, lite HMS-arbeid på arbeidsplassene og i tillegg har det vært ekstremt mye korrupsjon.

– De som har sittet med makten har gitt seg selv frihet til ikke å følge lover og regler, så da smitter dette også over til befolkningen. Det er fortsatt mange som er savnet i Beirut etter eksplosjonen og situasjonen er svært kritisk, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse