KREVENDE: Etter å ha gjennomført sin tøffeste mekling noen gang, er LO Stat-leder Egil André Aas godt fornøyd med det de oppnådde.
Ole Palmstrøm
En utslitt og fornøyd LO Stat-leder: – En av de tøffeste forhandlingene jeg har vært med på
Egil André Aas er fornøyd med det generelle tillegget, likelønnsprofilen og det nye systemet for ansiennitetsopprykk.
alf@lomedia.no
Ved 18-tida tirsdag ettermiddag var det en fornøyd LO Stat-leder som gledet seg over at man hadde unngått streik, og oppnådd et bra resultat for de statsansatte. Fullt gjennomslag fikk man som ventelig ikke, men etter tøffe runder hos Riksmekleren var Aas fornøyd med forhandlingsresultatet.
Bakgrunn: Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte
– I en mekling er det alltid sånn at man må gi og ta. Årets oppgjør ble krevende. Det har vært en av de tøffeste rundene jeg har vært med på i min tid som tillitsvalgt. I en mekling får man det aldri helt nøyaktig slik man vil, men vi kom langt i denne runden og må si oss godt fornøyd med resultatet. Når vi kommer ut av en mekling med de fleste av våre hovedprioriteringer ivaretatt, så må vi være fornøyde, sier Aas til FriFagbevegelse.
Rammen for årets lønnsoppgjør i staten endte på 3,84 prosent, noe over frontfagsrammen på 3,7 prosent. Det er de samme rammene som i kommuneoppgjøret.
Økonomien var kjernen
Aas sier det var økonomien som gjorde dette oppgjøret ekstra krevende.
– I tillegg til de kalde tallene var fordelinga et nøkkelelement for oss. I åpningskravet til staten lå det et ønske om at mye av fordelinga skulle skje ute lokalt. Mens for LO Stat var det viktig å sikre at mest mulig kunne tas ut sentralt, sier Aas.
Han bekrefter at mye av fighten lå i å få snudd dette.
– For et lønnsoppgjør dreier seg ikke bare om størrelsen på lønnspotten, men like mye om hvordan midlene fordeles, sier Aas.
Han sier at årets oppgjør i hovedsak handlet om å ivareta alle LO Stats medlemmer i staten, også de mange langtidsutdannede, skulle få et lønnsløft.
– Det handler om å løfte hele laget i ei tid der økende levekostnader preger hverdagen til folk flest. Her føler jeg vi lyktes. Med en fordeling der sytti prosent av rammen skjer sentralt, og tretti prosent fordeles ute fikk vi godt gjennomslag her, sier Aas.
INGEN STREIK: Det ble ikke storstreik blant de ansatte i staten. Tirsdag kveld endte meklingen med enighet om et oppgjør med en ramme på 3,84 prosent. Fra venstre Guro Elisabeth Lind (Unio), Egil André Aas (LO Stat), statsråd Sigbjørn Gjelsvik og Kari Tønnessen Nordli (Akademikerne).
Alf Ragnar Olsen
Stiller krav til lokale forhandlinger
Samtidig påpeker LO Stat-lederen at han ikke er helt fornøyd på dette punktet, og forventer at partene er sitt ansvar bevisst.
– Vi er skuffet over at 30 prosent av de disponible midlene avsettes til lokale forhandlinger. Lokale forhandlinger svekker likelønn og bidrar ikke til å redusere forskjellene, sier han.
Aas presiserer at når det først er satt av midler til lokale forhandlinger, forutsetter LO Stat at de lokale partene er sitt ansvar bevisst og tar spesielt hensyn til eventuelt uheldige enkeltutslag av overgangen til nytt system. Dette er også omtalt i møteboka, understreker han.
– Det som også var veldig positivt, som har vært lite fokusert på, er at vi fikk en veldig god likelønnsprofil på det vi nå har fremforhandlet på vår avtale. Dette betyr i klartekst at vi går bort fra et system der automatiske lønnsopprykk særlig har gått til mannsdominerte grupper, og dermed har utgjort en stor likelønnsutfordring. Endringen innebærer at kvinnedominerte grupper framover vil dra nytte av ansiennitetsopprykkene på en rettferdig måte, sier Aas.
Viktig endring av lønnssystem
Aas trekker også fram endringene som er gjort for å sikre en god lønnsutvikling over tid.
– Vi har også fått landet et nytt lønns- eller nærmere bestemt et ansiennitetsopprykk-system som tar igjen og retter opp det som ikke fungerte i det forrige systemet, som arbeidsgiver ikke har villet være med på å vedlikeholde. Det er viktig for meg og LO Stat at vi får ut informasjon om hvordan dette fungerer.
Med det nye systemet mener LO Stat de har tatt ett langt skritt mot å kunne harmonisere de to ulike avtalene i staten.
– Vi ser dette som et stort bidrag fra vår side for å kunne nå målet om igjen å kunne få en likelydende hovedtariffavtale i staten, påpeker Aas.
Det er to nye lønnsstiger i staten. Den ene går over ti år og gir ansatte på denne stigen 1,1 prosent i lønnsøkning årlig. Den andre stigen går over 16 år, og stiger med 1,1 prosent i året de første ti årene, og 0,55 prosent de siste seks årene.
Lønnsplanheftet i staten avgjør hvilke stillinger som skal plasseres i lønnsstige. Lønnstilleggene som avtales i lønnsoppgjørene kommer i tillegg.
– Det nye systemet vil bidra til raskere lønnsutvikling enn de gamle rammene, noe som er fordelaktig for de ansatte både i et livslønns- og i et pensjonsperspektiv. Nå blir det en jobb for våre tillitsvalgte ute i virksomhetene å kjempe for våre medlemmer med utgangspunkt i vår tariffpolitikk. Jeg er sikker på at de vil gjøre det på en god måte, sier Aas.
Slik ble resultatet
Sentrale tillegg: utgjør 70 prosent av disponibel ramme
Lønnstrinn 19-64: 10.000 kroner
Lønnstrinn 65-107: 1,7 prosent
Ett ekstra lønnstrinn til alle i lønnsramme 1408, Førstekonsulent.
Lokal avsetning: utgjør 30 prosent av disponibel ramme
Oppgjøret har en ramme på 3,84 %
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim