Merete Jansen (tekst) " />

Permitteringer og lønnsstøtte

Endelig spiser studentene i kantina igjen: – Det har vært noen tøffe år

Rett før jul lå det an til en ny runde med permitteringer i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Redningen kom i form av lønns­støtteordningen. Og nå spiser studentene i kantinene igjen.
ÅPNER OPP: Det dufter godt i Fredrikke spiseri på Blindern. Personalet i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er klare til å ta imot horder av studenter. Lengst til høyre: Morten Korsnes, kjøkkensjef og tillitsvalgt NTL SiO Mat og Drikke. Ved siden av ham står kokk Even Rosted og en annen kollega fra kjøkkenet.

ÅPNER OPP: Det dufter godt i Fredrikke spiseri på Blindern. Personalet i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er klare til å ta imot horder av studenter. Lengst til høyre: Morten Korsnes, kjøkkensjef og tillitsvalgt NTL SiO Mat og Drikke. Ved siden av ham står kokk Even Rosted og en annen kollega fra kjøkkenet.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

ole.palmstrom@lomedia.no

– Du ønsker en dagens, ja?

– Gi meg en solid porsjon!

De står ikke akkurat i kø, studentene ved Universitetet i Oslo som har funnet veien til Fredrikke spiseri, men det blir flere for hver dag, forteller kjøkkensjef Morten Korsnes. Han er utdannet kokk og er også tillitsvalgt i NTL SiO Mat og Drikke.

Da Norge stengte ned for nesten to år siden, ble rundt 1200 ansatte ved studentsamskipnadene er permittert – mange fikk kun to dagers varsel før de måtte forlate arbeidsplassen.

Kjøkkensjef Korsnes var en av de som gikk ut i permisjon. Det samme var konen hans som jobber i restaurantbransjen. Sammen hadde de da to barn på ett og fem år. Det så ikke helt lyst ut.

Men etter to år med en god del fram og tilbake, konkluderer han med at det tross alt har gått ganske bra for hans del.

– Jeg er en av de heldige som har vært mer eller mindre i full jobb siden det smalt.

Samtidig understreker han at det er mange andre som har jobbet svært lite eller ingen ting, så det er store forskjeller internt i SiO.

– Det har vært tøft for noen, spesielt økonomisk. I starten var det flere som sluttet, de hadde rett og slett ikke råd til å være permittert, sier Korsnes.

Studentene gått glipp av venner og fellesskap: – Bare det å gå til lesesalen, har vært et savn

Jobb andre steder

Noen av kollegene hans fikk tilbud om jobb i andre yrker eller andre firmaer, hvor det var mer å gjøre under pandemien. En av sjåførene og noen ufaglærte kokker gikk til byggebransjen der man nærmest skrek etter folk. Noen av de faglærte kokkene forsvant også.

– Jeg mistet en del gode folk som jeg gjerne skulle beholdt. To kokkestillinger står fortsatt ubesatt.

– Betyr det at dere kan ta inn nye nå?

– Vi har prøvd. Men det var så mange som forsvant ut av landet da alt stengte ned, så nå kan de kokkene som trenger jobb, velge og vrake og kreve mye høyere lønn.

Selv var Korsnes bare ute i noen måneder før han begynte å jobbe halv tid – og deretter full tid. Kokkekollega Even Rosted har hatt det omtrent på samme måte. I likhet med Korsnes brukte han noe av tiden som permittert til å ta ekstra utdanning. Han jobbet også en periode i barnehage.

Som tillitsvalgt fikk Korsnes flere henvendelser fra medlemmer som følte seg usikker på dette med å søke jobb andre steder mens de var permittert.

– Det var vanskelig for dem å skjønne at de bare var midlertidig arbeidsledige og skulle tilbake til SiO. De var redde for å miste den faste, trygge jobben sin hvis de tok imot andre tilbud, slik Nav ba dem om.

Mørkt før jul

I desember i fjor så det mørkt ut for ansatte og tillitsvalgte. NTLs representanter møtte arbeidsgiver i et møte for å snakke om videre permitteringer.

– Heldigvis ønsket de ikke å sende ut varsel rett før jul, men ville vente til januar. Så kom lønnsstøtteordningen, og permitteringene ble lagt på is.

Dette skjedde på et tidspunkt med mye usikkerhet. I Mat og drikke hadde de ingen å servere. Når skulle studentene vende tilbake igjen?

Svaret har delvis kommet. Fra andre uken i februar var det fysisk undervisning, med obligatorisk oppmøte. Nå er salatbaren fylt opp, og det dufter godt av varme retter i et par disker.

– Vi ser at antall gjester øker på, og vi har grønnere tall enn tidligere, så vi har et håp om at vi snart er tilbake til normalen. Hva nå det vil si. Ingen har et klart bilde. Men jeg er forsiktig optimist, sier Korsnes før han serverer en ny kunde. Her må alle ta et tak når det trengs.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse