GLEDER SEG TIL NORMALE DAGER: To år med pandemi har kastet om på studiehverdagen for Helene Askeland Thuen og Jakob Kunze.
Ole Palmstrøm
Studenter etter pandemien
Studentene gått glipp av venner og fellesskap i to år: – Bare det å gå til lesesalen, har vært et savn
Studentene Jakob Kunze (21) og Helene Askeland Thuen (27) har kommet seg helskinnet gjennom pandemien, men tar det absolutt ikke for gitt.
guro@lomedia.no
ole@lomedia.no
– Jeg har nesten hatt litt skyldfølelse for at det har gått så greit med meg når jeg har sett hvor mye verre det har vært for mange andre. Jeg føler også på et sinne over hvordan mange har hatt det. Studentene har vært en utsatt gruppe under pandemien, sier Jakob Kunze.
21-åringen begynte på internasjonale studier på Universitetet i Oslo (UiO) høsten 2020. Han har ikke fått oppleve en normal studiehverdag.
Vil ikke klage
I to år har vi levd med råd og regler som har påvirket livene våre i større og mindre grad. Vi har mistet viktige sosiale møteplasser, og mange har følt seg mer ensomme.
Nye undersøkelser viser også at halvparten av norske studenter sliter med psykiske plager.
– Pandemien har avdekket noen hull i studentenes sikkerhetsnett. Både når det gjelder psykisk helse, men også økonomisk og i arbeidslivet. Jeg kjenner mange som ble permittert, og selv ga jeg nesten opp å prøve å få meg en jobb ved siden av studiene, sier 27 år gamle Helene Askeland Thuen.
Hun tar en master i organisasjon, ledelse og arbeid på UiO.
Heller ikke hun vil klage på tilværelsen, men innrømmer at det til tider har vært vanskelig.
– Jeg endte opp med å utsette bacheloren med ett år. Jeg hadde ikke overskudd til å studere og følte hodet jobbet på halv kapasitet. Men jeg har forsøkt å være tilgivende mot meg selv og ikke være så streng, sier hun.
Ble permittert: Endelig spiser studentene i kantina igjen: – Det har vært noen tøffe år
Savner et faglig nettverk
I motsetning til Jakob Kunze har hun studert også før pandemien. Studiehverdagen de to siste årene har bestått av å sitte alene og følge forelesningene digitalt.
Mer enn halvparten av studentene sier nettundervisning er mindre motiverende og at kvaliteten på utdanning har blitt dårligere. Det viser Studentbarometeret for 2021, en undersøkelse gjort av NOKUT.
– Jeg studerte mindre hjemmefra enn jeg ville gjort på skolen, for det er så mange andre ting som er fristende å gjøre hjemme. Og hvis man er så dum som meg og ligger i senga, så blir lesingen litt halvveis. Det har også vært vanskelig å definere hva som er fritid og hva som er tid for studier. Skillet mellom ukedag og helg har forsvunnet, sier Kunze.
Han hadde ikke en eneste fysisk forelesning det første året av studietiden sin. Det siste halvåret har han derimot fått være litt i forelesningssalen. Han synes det har blitt lettere å studere og gleder seg nå til å kunne få et større nettverk på skolen.
For selv om han hadde venner i byen fra tidligere, har han savnet noen å diskutere fag med.
– Jeg håper jeg får flere venner på studiet og at det blir mer enn bare å presse inn kunnskap, men føle at man er en del av et fellesskap, sier han – og får støtte fra Askeland Thuen.
– Bare det å gå til lesesalen, har vært et savn. Også har jeg savnet raspeballene i kantinen og å kunne spise lunsj med venner.
Korona knuste ingeniørdrømmen: Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
KUNNSKAPENS TRE: Helene Askeland Thuen og Jokob Kunze studerer begge på Bindern og engasjerer seg i studentarbeid. De er glade for at studentene nå kan få komme tilbake til lesesalen og ha fysiske forelesninger med medstudenter.
Ole Palmstrøm
Farvel gjennom vinduet
11. mars 2020 skulle Askeland Thuen besøke den syke mormoren sin på sykehjem hjemme i Bergen. Da innså hun plutselig alvoret av koronaviruset, som dagen etter skulle føre til en to år lang nedstengning av hele landet.
– Vi fikk omtrent ikke komme inn til mormor. Hun synes det var veldig kjedelig å være så isolert, og det var vondt å se på. Da hun kom på sykehus, campet vi utenfor vinduet hennes i en hel uke før hun døde.
Hun smiler mens hun forteller om mormoren og er glad for de fine stundene de fikk sammen.
– Hun lærte meg å strikke før hun døde, så jeg har fått en ny hobby. Det har blitt mange luer, ler hun.
Også Kunze mistet en besteforelder under pandemien og synes det har vært vondt å være pårørende uten å kunne komme nær.
Spekulativt leiemarked: Helene (27) om boligjakten i Oslo: – En kjip prosess
Lys i mørket
Men midt oppi alt vondt har det også vært noen lysglimt i løpet av de to siste årene. For selv om han har blitt snytt for mange studentfester, fikk han full uttelling på de få han fikk gå på.
– Jeg fikk kjæreste under pandemien, innrømmer han og smiler.
De kan begge fortelle om fine kvelder med gode venner, som de har kommet enda nærmere. Begge to har også fått jobb ved siden av studiene i løpet av pandemien.
– Jeg ble aktiv i NTL Ung både fordi pandemien og krisen på arbeidsmarkedet tydeliggjorde viktigheten av fagforeningsarbeid, men også fordi jeg hadde lyst til og behov for å jobbe med noe jeg synes var givende. Å fylle hverdagen med noe, har vært helt essensielt for at jeg har kommet meg gjennom pandemien, sier Jakob Kunze, som er studentsekretær i NTL Ung.
Helene Askeland Thuen har jobb som studentrådgiver på samfunnsfaglig fakultet på UiO. Hun er i tillegg medlem i arbeidsutvalget i NTL Ung.
– Alle fikk en liten påminnelse om at det er viktig å være fagorganisert under pandemien. Jeg er veldig glad for å jobbe i det offentlige der jeg ikke trenger å bekymre meg for å bli permittert, sier Askeland Thuen.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus