Guro Gulstuen Nordhagen (tekst) " />

Studenter etter pandemien

Studentene gått glipp av venner og fellesskap i to år: – Bare det å gå til lesesalen, har vært et savn

Studentene Jakob Kunze (21) og Helene Askeland Thuen (27) har kommet seg helskinnet gjennom pandemien, men tar det absolutt ikke for gitt.
GLEDER SEG TIL NORMALE DAGER: To år med pandemi har kastet om på studiehverdagen for Helene Askeland Thuen og Jakob Kunze.

GLEDER SEG TIL NORMALE DAGER: To år med pandemi har kastet om på studiehverdagen for Helene Askeland Thuen og Jakob Kunze.

Ole Palmstrøm

guro@lomedia.no

ole@lomedia.no

– Jeg har nesten hatt litt skyldfølelse for at det har gått så greit med meg når jeg har sett hvor mye verre det har vært for mange andre. Jeg føler også på et sinne over hvordan mange har hatt det. Studentene har vært en utsatt gruppe under pandemien, sier Jakob Kunze.

21-åringen begynte på internasjonale studier på Universitetet i Oslo (UiO) høsten 2020. Han har ikke fått oppleve en normal studiehverdag.

Vil ikke klage

I to år har vi levd med råd og regler som har påvirket livene våre i større og mindre grad. Vi har mistet viktige sosiale møteplasser, og mange har følt seg mer ensomme.

Nye undersøkelser viser også at halvparten av norske studenter sliter med psykiske plager.

– Pandemien har avdekket noen hull i studentenes sikkerhetsnett. Både når det gjelder psykisk helse, men også økonomisk og i arbeidslivet. Jeg kjenner mange som ble permittert, og selv ga jeg nesten opp å prøve å få meg en jobb ved siden av studiene, sier 27 år gamle Helene Askeland Thuen.

Hun tar en master i organisasjon, ledelse og arbeid på UiO.

Heller ikke hun vil klage på tilværelsen, men innrømmer at det til tider har vært vanskelig.

– Jeg endte opp med å utsette bacheloren med ett år. Jeg hadde ikke overskudd til å studere og følte hodet jobbet på halv kapasitet. Men jeg har forsøkt å være tilgivende mot meg selv og ikke være så streng, sier hun.

Ble permittert: Endelig spiser studentene i kantina igjen: – Det har vært noen tøffe år

Savner et faglig nettverk

I motsetning til Jakob Kunze har hun studert også før pandemien. Studiehverdagen de to siste årene har bestått av å sitte alene og følge forelesningene digitalt.

Mer enn halvparten av studentene sier nettundervisning er mindre motiverende og at kvaliteten på utdanning har blitt dårligere. Det viser Studentbarometeret for 2021, en undersøkelse gjort av NOKUT.

– Jeg studerte mindre hjemmefra enn jeg ville gjort på skolen, for det er så mange andre ting som er fristende å gjøre hjemme. Og hvis man er så dum som meg og ligger i senga, så blir lesingen litt halvveis. Det har også vært vanskelig å definere hva som er fritid og hva som er tid for studier. Skillet mellom ukedag og helg har forsvunnet, sier Kunze.

Han hadde ikke en eneste fysisk forelesning det første året av studietiden sin. Det siste halvåret har han derimot fått være litt i forelesningssalen. Han synes det har blitt lettere å studere og gleder seg nå til å kunne få et større nettverk på skolen.

For selv om han hadde venner i byen fra tidligere, har han savnet noen å diskutere fag med.

– Jeg håper jeg får flere venner på studiet og at det blir mer enn bare å presse inn kunnskap, men føle at man er en del av et fellesskap, sier han – og får støtte fra Askeland Thuen.

– Bare det å gå til lesesalen, har vært et savn. Også har jeg savnet raspeballene i kantinen og å kunne spise lunsj med venner.

Korona knuste ingeniørdrømmen: Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

KUNNSKAPENS TRE: Helene Askeland Thuen og Jokob Kunze studerer begge på Bindern og engasjerer seg i studentarbeid. De er glade for at studentene nå kan få komme tilbake til lesesalen og ha fysiske forelesninger med medstudenter.

KUNNSKAPENS TRE: Helene Askeland Thuen og Jokob Kunze studerer begge på Bindern og engasjerer seg i studentarbeid. De er glade for at studentene nå kan få komme tilbake til lesesalen og ha fysiske forelesninger med medstudenter.

Ole Palmstrøm

Farvel gjennom vinduet

11. mars 2020 skulle Askeland Thuen besøke den syke mormoren sin på sykehjem hjemme i Bergen. Da innså hun plutselig alvoret av koronaviruset, som dagen etter skulle føre til en to år lang nedstengning av hele landet.

– Vi fikk omtrent ikke komme inn til mormor. Hun synes det var veldig kjedelig å være så isolert, og det var vondt å se på. Da hun kom på sykehus, campet vi utenfor vinduet hennes i en hel uke før hun døde.

Hun smiler mens hun forteller om mormoren og er glad for de fine stundene de fikk sammen.

– Hun lærte meg å strikke før hun døde, så jeg har fått en ny hobby. Det har blitt mange luer, ler hun.

Også Kunze mistet en besteforelder under pandemien og synes det har vært vondt å være pårørende uten å kunne komme nær.

Spekulativt leiemarked: Helene (27) om boligjakten i Oslo: – En kjip prosess

Lys i mørket

Men midt oppi alt vondt har det også vært noen lysglimt i løpet av de to siste årene. For selv om han har blitt snytt for mange studentfester, fikk han full uttelling på de få han fikk gå på.

– Jeg fikk kjæreste under pandemien, innrømmer han og smiler.

De kan begge fortelle om fine kvelder med gode venner, som de har kommet enda nærmere. Begge to har også fått jobb ved siden av studiene i løpet av pandemien.

– Jeg ble aktiv i NTL Ung både fordi pandemien og krisen på arbeidsmarkedet tydeliggjorde viktigheten av fagforeningsarbeid, men også fordi jeg hadde lyst til og behov for å jobbe med noe jeg synes var givende. Å fylle hverdagen med noe, har vært helt essensielt for at jeg har kommet meg gjennom pandemien, sier Jakob Kunze, som er studentsekretær i NTL Ung.

Helene Askeland Thuen har jobb som studentrådgiver på samfunnsfaglig fakultet på UiO. Hun er i tillegg medlem i arbeidsutvalget i NTL Ung.

– Alle fikk en liten påminnelse om at det er viktig å være fagorganisert under pandemien. Jeg er veldig glad for å jobbe i det offentlige der jeg ikke trenger å bekymre meg for å bli permittert, sier Askeland Thuen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse