NEDBEMANNET FØR PANDEMIEN: Da pandemien brøt ut, sto Folkehelseinstituttet med et 20-talls færre ansatte på smittevern enn noen år tidligere. Ansatte ved FHI sliter seg ut mens de venter på forsterkninger.
Ole Palmstrøm
Ansatte i smittevern har opp mot 150 timer fleksitid:
FHI-ledelsen brukte seks måneder på å oppbemanne under pandemien
Allerede utslitte ansatte må bruke tid på opplæring av nye medarbeidere under den andre smittebølgen.
merete.jansen@lomedia.no
– I mars jobbet jeg rundt 18 timer i døgnet, sju dager i uken, sier en av de ansatte, som ikke ønsker å stå fram fordi hen frykter represalier.
For enkelthets skyld kaller vi personen Kim.
Hen håpet og trodde at det snart skulle ansettes flere på smittevernområdet. FHI fikk raskt på plass en ny assisterende direktør, rekruttert internt, men hvor ble det av de nye medarbeiderne ute på avdelingene?
– Først i oktober eller november, omtrent åtte måneder etter at pandemien brøt ut, så vi noen nye ansikter hos oss.
Arbeidstilsynet bekymret
Arbeidstilsynet har nylig gjennomført tilsyn hos FHI.
– Vi har over noe tid hatt en økende bekymring for det høye arbeidspresset ledere og medarbeidere i Folkehelseinstituttet har stått i gjennom pandemien, sa avdelingsdirektør for tilsyn, Stig Magnar Løvås, til TV2 i forkant av tilsynet.
Tall som Dagsavisen har fått innsyn i, viser at det ble jobbet 40.000 timer overtid i fjor, nesten 14 ganger så mye som året før.
Marc Gayorfar, hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL), sier at det meste av overtiden fordeler seg på halvparten av de rundt 300 som jobber med smittevern.
– For omtrent halvparten av disse igjen, har overtiden vært enorm, og etter min mening helt uforsvarlig. Enkelte ved instituttet har jobbet opp mot 1000 timer utover normal arbeidstid, sier Gayorfar.
– Noen sier at man må forvente høyt overtidsbruk i en slik krisesituasjon, men nå har det gått et år, påpeker Gayorfar.
– Så mye overtid over så lang tid har ikke bare helsemessige aspekter, men kan også føre til menneskelige feil og feilvurderinger.
Saken fortsetter under bildet.
KRITISK: Marc Gayorfar, hovedtillitsvalgt for NTL ved Folkehelseinstituttet, mener ledelsen burde rekruttert raskere etter pandemiutbruddet, slik at ansatte slapp å slite seg ut ved å jobbe enormt mye overtid.
Ole Palmstrøm
Fleksitid kommer på toppen
I tillegg til de høye overtidstallene, viser det seg at ansatte har samlet opp et stort antall timer på kontoen for fleksibel arbeidstid; til sammen mer enn 24.000 timer i løpet av 2020, opplyser HR-avdelingen ved FHI til FriFagbevegelse
Spesielt mye har det vært på de avdelingene som fra før av har stor grad av overtidsarbeid.
FriFagbevegelse har også sett tall som viser at én av fem på smittevernområdet har registrert over 50 timer fleksitid i 2020. Nesten 10 prosent av de som jobber med smittevern, har opparbeidet seg over 150 timer fleksitid, mens tallet for hele instituttet er 5 prosent.
Tillitsvalgt Marc Gayorfar mener det ikke kan være noen tvil om at fleksitid på over 150 timer har sammenheng med den høye overtidsbruken på smittevernområdet.
Les også: FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
– Overtid ført som fleksitid
Flere ansatte har fortalt til FriFagbevegelse at deler av disse summene skyldes at kolleger i 2020 ble oppfordret til å skrive fleksitid når de nærmet seg grensen for tillatt overtid.
Hvis dette er tilfelle, er det noe forbundssekretær Joachim Frivold i NTL stiller seg sterkt kritisk til.
– Det er i strid med alt av lover og regler innen arbeidslivet. Overtid skal være pålagt og dokumenterbar etter Arbeidsmiljøloven. Fleksitidsavtalen er inngått for å gi arbeidstakere større fleksibilitet i sin arbeidsdag, ikke for å føre overtid som fleksitid, sier Frivold.
Når FriFagbevegelse spør FHI om denne praksisen, svarer assisterende direktør Gun Peggy Knudsen på epost:
– Dette er ikke kjent for meg, og er ikke en systematisert beskjed fra ledelsen. Medarbeiderne skal få betalt for den utrolig gode og store jobben vi er avhengige av at de gjør.
– Hvis dere hadde fått vite at slikt skjer nedover i systemet, hvordan ville dere reagert?
– Vi jobber kontinuerlig med å følge opp alle ledere og snakke om kommunikasjon og regler rundt arbeidstid. Overtid skal være pålagt/avtalt med leder.
Helt utslitt på et tidspunkt
Kim var på et tidspunkt så sliten at hen måtte ta seg en fridag. Men da henvendelsene fra kolleger fortsatte å strømme på, leverte hen heller en sykemelding. Det hjalp ikke, for alt hastet like mye.
– Og man vet jo at hvis man ikke stiller opp, går jobben videre til en kollega som er minst like overarbeidet som en selv.
Marc Gayorfar har i flere år advart om at kuttene i staben vil gå utover beredskapen den dagen man plutselig trenger den. Som under en pandemi.
Bare fra 2015 til 2018 nedbemannet instituttet med 223 ansatte. En del av dette skyldes regjeringens ABE-reform, eller ostehøvelkutt, men FHI har også måttet tåle andre innhogg i budsjettene sine.
Gayorfar sier at veldig få av instituttets fagområder har vært skjermet mot kutt.
– Nesten all vår virksomhet, utenom det som er eksternt finansiert, har havnet i kategorien der man måtte redusere omfanget eller effektivisere.
Tar tid å lære opp de nye
Etter at pandemien brøt ut i mars i fjor, har det kommet flere nye medarbeidere til FHI, rundt 60 i tallet, mange av dem på midlertidige kontrakter. Mer enn halvparten er på smittevernområdet.
Det er vel og bra, mener både den tillitsvalgte og den ansatte FriFagbevegelse har snakket mest med. Men Kim synes det tok altfor lang tid:
– I de tidligere kutt-rundene har vi mistet mye kunnskap som ikke kan trenes opp i løpet av noen uker. Det tar minst 6 måneder, kanskje et år. De nye som kom sist høst, kan tidligst gjøre nytte for seg denne våren.
Opplæringen av de nye har kommet på toppen av alle hasteoppgavene som fyller opp arbeidsdagen og timene utover ettermiddagen og kvelden.
– Vi kunne brukt sommeren på opplæring. Nå gjør vi det i stedet midt i den andre smittebølgen. Det betyr dobbeltarbeid for folk som allerede er utslitte.
Ikke lett å delegere
Kim sier at hen har prøvd å finne oppgaver som passer for nivået til de ferskeste. Det er ikke bare å delegere for å få mindre å gjøre selv. Det som en erfaren medarbeider bruker 20 minutter på, kan gjerne ta to dager for en som akkurat har begynt der. Dermed blir arbeidet forsinket.
– Da ender det lett med at man lar være å delegere, selv om det fører til enda med overtid på egen konto.
Kim mener toget egentlig har gått for å lære opp nye medarbeidere. De vil kanskje ikke være ferdig opplært før etter pandemien.
– Dette viser hvor viktig det er å beholde de man har og som kan jobben. Det tar lang tid å få inn nye!
Ledelsen bekrefter forsinkelser
FriFagbevegelse har spurt ledelsen ved FHI hvorfor det har tatt så lang tid å oppbemanne igjen etter at pandemien var et faktum. Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen sier at man ikke hadde egne ansatte til å beskrive og lyse ut stillingene.
– Det ble gjort av de samme som ledet utbruddsarbeidet, svarte på regjeringens oppdrag og svarte ut media. Det samme gjelder langt på vei arbeidet med å intervjue søkere, utforme innstillinger og godkjenne tilbud. Så var det ikke alle søkere som sto klare til å starte fra dag én.
– Hva har dere gjort for å hindre at ansatte sliter seg helt ut i denne perioden?
– Vi har forsøkt å lage gode og forutsigbare arbeidsordninger, men det har nok hatt begrenset verdi ettersom det har vært flere oppgaver enn folk, svarer Knudsen.
Håper å beholde de nye
Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar sier man lenge har visst at instituttet ikke var godt nok bemannet. Allerede i starten av pandemien var det medieoppslag om at FHI ikke klarte å assistere kommunene med smittesporingen så veldig lenge, for det hadde de ikke ressurser til.
– Selv etter å ha oppbemannet med rundt 60 ansatte, halvparten av dem på smittevern, rekker man ikke over alle oppgavene.
Gayorfar håper at de som rekrutteres nå, får bli værende, slik at beredskapen styrkes. FHI har fått 200 millioner kroner plusset på budsjettet for å komme seg gjennom krisen. Hva som skjer videre, gjenstår å se.
– Beskjeden er i utgangspunktet at dette er midlertidige bevilgninger og at de bortfaller med tid. Den politiske ledelsen har til og med sagt at de synes FHIs bemanning er god nok, sier Gayorfar.
Han tror politikerne nå har skjønt at beredskap er viktig, og han håper de tenker seg godt om før de kutter i budsjettene igjen.
– På den annen side blir ting fort glemt i politikken.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox