Flyplassansatte er enige med Avinor: Får ny pensjon og lønnshopp på opptil 20.000 kroner
LO Stat og YS Spekter er blitt enig med arbeidsgiverforeningen Spekter i årets lønnsforhandlinger for ansatte i Avinor og Avinor flysikring.
Illustrasjonsfoto.
Avinor Oslo lufthavn
tormod@lomedia.no, katharina@lomedia.no
NTL Luftfarten opplyser at de kom til enighet med Avinor AS og Avinor Flysikring AS klokka halv fem torsdag morgen, etter et langt døgn med forhandlinger. Dermed blir det ikke mekling 4. september, som tidligere varslet.
– Det var slitsomt og tungt. Vi stod så lang fra hverandre. Vi har brukt tida fra mekling til nå, og det var ikke klart før i natt om vi kom fram til en løsning, Lise Olsen, nestleder i LO Stat.
Olsen forhandlet på vegne av medlemmene i NTL.
De flyplassansatte i Avinor får et generelt lønnstillegg på 18.900 kroner, mens medlemmene i Avinor Flysikring får et generelt tillegg på 20.000 kroner. Tilleggene har virkning fra 1. april i år.
To nye pensjonsordninger
I natt fikk flyplassansatte to nye pensjonsavtaler, en for ansatte i Avinor og en for ansatte i Avinor Flysikring. For ansatte i Avinor og Svalbard lufthavn lukkes dagens ordning i Statens pensjonskasse. Det innebærer at ansatte fortsetter med den gamle pensjonsavtalen, mens alle nyansatte får innskuddspensjon.
– Jeg er fornøyd. Vi slapp mekling og streik og alt det vil medføre for flytrafikken. Vi fikk en veldig god ordning når vi først skulle gå over til innskuddspensjon, sier Olsen.
Ansatte i Avinor Flysikring – de jobber blant på kontrolltårnene og med vedlikehold av driftssystemer – fikk en annen pensjonsavtale hvor de som er 53 år eller eldre 1. januar 2019 blir værende i Statens pensjonskasse, med mindre de selv velger å gå over til en ny innskuddsordning. Alle andre får innskuddspensjon.
– Den nye innskuddspensjonen er en god ordning hvor bedriften sparer sju prosent i pensjon, men ansatte betaler bare 1,5 prosent av den potten. Resten betaler Avinor, sier Fredrik Oftebro, 2. nestleder i NTL.
Årsaken til at Avinor og Avinor Flysikring ikke har samme pensjonsavtale er at Avinor Flysikring konkurrerer om tjenester innen kontrolltårn og teknisk infrastruktur for flynavigasjon. Ved å endre pensjonsordningen er Avinor Flysikring bedre rustet til å konkurrere på det åpne markedet.
Nå er pensjon blitt en del av tariffavtalene i Avinor. Det var det ikke før.
Oftebro skryter av tillitsvalgte
NTL har omtrent 1.100 medlemmer i luftfarten. Fredrik Oftebro berømmer de tillitsvalgte.
– De har tenkt framover og jobbet sammen med ledelsen for å finne løsninger. Tillitsvalgte har tatt ansvar og gått inn i realitetene. Det er krevende fordi en skal opptre på vegne av medlemmene, sier Oftebro.
– De har vært flinke, dyktige og faglig veldig gode. Det har vært gøy å bistå de tillitsvalgte i forhandlingene.
Avtalene skal til uravstemning. Fredrik Oftebro og Lise Olsen anbefaler de nye pensjonsordningene.
– Tillitsvalgte i Avinor og Avinor flysikring anbefaler medlemmene å stemme ja på uravstemningen, sier Oftebro.
Enige om en særaldersgrense på 65 år
Partene ble også enige om en særaldersgrense på 65 år for ansatte i brann, redning og flytrafikk. I praksis betyr avtalen at ansatte som har særaldersgrense, kan gå av med full pensjon når de fyller 62 år.
– Særaldersgrensa lå ikke i innskuddsordningene, men jeg er glad for at vi klarte å få den inn. Den er viktig for mange medlemmer, sier Lise Olsen.
Fornøyd med ny pensjon
Også YS Spekter har kommet til enighet med Avinor, for YS-forbundet Delta. Enigheten kom etter fire dager med møter, opplyser organisasjonen.
YS er spesielt fornøyd med at ingen medlemmer taper økonomisk på overgangen til ny pensjon og mindre fornøyd med at de ikke fikk gjennomslag for krav knyttet til ubekvemstillegg.
– Vi har fått gjennomslag for en tariffestet pensjonsordning. Vi gikk inn i meklingen med krav om å få være med å utforme en eventuell ny pensjonsordning og det har vi fått gjennomslag for, sier forhandlingsleder og leder av YS Spekter Lizzie Ruud Thorkildsen i en pressemelding.
Ingen streik
Partene i flyplassoppgjøret ble i juni enige om å ta meklingspause og starte opp igjen til høsten. Den nye meklingsfristen ble satt til 4. september. En eventuell streik ville dermed blitt iverksatt 5. september.
Da partene besluttet seg for å ta pause var det mange vanskelige spørsmål som gjensto, men de valgte å vente til over sommeren for ikke å ramme alle som skulle på ferie.
Planen var at partene gjennom sommeren skulle jobbe sammen om kompliserte problemstillinger, blant annet det vanskelige pensjonsspørsmålet.
• Streik på flyplassene avverget – meklingen fortsetter til høsten
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.