JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Folkehjelpa-toppens bønn: Ikke glem Ukraina i julen

Per Nergaard har jobbet 30 år i Norsk Folkehjelp, men sier det aldri har vært en så dramatisk inngang til juletiden som nå. Han ønsker at alle ansatte i Gaza blir trygge og at nordmenn ikke glemmer Ukraina.
KRISETID: Per Neergard, fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, ber folk huske Ukraina i julen.

KRISETID: Per Neergard, fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp, ber folk huske Ukraina i julen.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Per Nergaard er vanligvis en optimistisk mann. Men denne førjulstiden kan man lese alvoret i øynene til mannen, som for tiden er fungerende generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Han er trist fordi verdensbildet han drømte om som ung er knust.

Ukrainerne føler seg forlatt

For to uker siden var Nergaard hos utenriksminister Espen Barth Eide, og mottok han på vegne av Norsk Folkehjelp 150 millioner kroner i støtte til mineryddingsprosjektet i Ukraina fra Nansenprogrammet.

Men selv om det pågår en krig i Ukraina er dette nå nesten borte fra nyhetsbildet.

– Samtidig som vi nå ser russisk framgang på slagmarka diskuterer det amerikanske senatet om de fortsatt skal støtte Ukraina. Jeg tror ukrainerne nå føler seg litt forlatt. De mangler ammunisjon, viker på flere fronter og så vet de at sprengkulden kommer snart, sier han.

Nergaard minner om at russerne i fjor bevisst gikk inn for å skade infrastrukturen som strøm og vann.

Gigantisk mineryddingsprosjekt

Norsk Folkehjelp har en lang tradisjon for å kombinere politisk påvirkningsarbeid og konkret arbeid på bakken.

Organisasjon jobber først og fremst ute med å forhindre at folk blir skadet eller drept av eksplosive våpen både før, under og etter konflikt.

Ifølge Nergaard har Folkehjelpa i dag et senter med 14 mineryddingshunder og til sammen 200 mineryddere som jobber i Ukraina.

Men det haster med å rydde for snart kommer snøen og kulden som gjør dette arbeidet utfordrende.

– I tillegg til ukrainske mineryddere er det også norske og britiske eksoffiserer som jobber i mineprosjektet, forteller han.

Men han understreker at dette er tidkrevende.

– Vi startet mineryddingen i Bosnia for 26 år siden og holder fortsatt på med det der. I Ukraina vil vi nok holde på i over 50 år med minerydding, sier han trist.

Det som gjør han ekstra trist er at han vet at enormt mange sivile vil komme til å bli skadet og drept lenge etter også krigen tar slutt.

– Folk som ikke er født ennå kommer til å dø som følge av landminer som russerne har lagt ut. Det er verre enn et helvete, sier han.

Det vil ta minst 50 år for å rydde landminer i Ukraina, mener Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.

Det vil ta minst 50 år for å rydde landminer i Ukraina, mener Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp

Pers juleønske

– Mitt største juleønske er at våre ni ansatte og dere familier i Gaza by, som har vært på sprang siden bombingen startet 10. oktober skal få tryggheten tilbake, sier han.

Og at krigen skal ta slutt, sier han stille da vi avlegger et julebesøk innom arbeiderbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon.

Han skjenker kaffe, men ser tankefull ut. Hver dag ber de alle ansatte i Gaza om å sjekke inn på nettet to ganger om dagen.

– Alt vårt arbeidet i Gaza er stanset. Kontoret vårt er helt ødelagt og våre ansatte flytter rundt ettersom bombene faller. Slik er det også for våre lokale samarbeidspartnere.

Situasjonen i Gaza er rystende.

– Matvareprisene, vannprisen og tilgangen til det mest basale er håpløs. Nå handler det bare om å overleve, sier han.

For å hjelpe de lokale ansatte har Folkehjelpa før jul sendt over litt ekstra penger til det mest basale behovene.

– Vi prøver å se på hva vi kan gjøre når angrepet tar slutt, men alt er vanskeligere for oss, innrømmer han.

Han ble introdusert til Palestinakonflikten allerede som 22-åring, som FN-soldat der. Han synes det er grusomt at situasjonen ikke er blitt noe bedre.

Ifølge generalsekretæren har 250.000 familier på Gaza mistet sine hjem.

– Jeg tror dessverre det kommer til å bli verre, før det blir bedre, sukker han.

Folkehjelpa var uønsket hos israelsk ambassadør

Da alle generalsekretærene i norske humanitære organisasjoner skulle samles hos den israelske ambassadøren, var blant annet Per Nergaard og Jan Egeland uønsket.

– De begrunnet det med uttalelser vi hadde hatt i media om konflikten, sier han.  

Han ser med gru på hvordan de skal komme seg inn i Gaza, med tanke på visum og andre krav etter at angrepet er over.

Mange bygninger er jevnet med jorden i Gaza by etter bombingen

Mange bygninger er jevnet med jorden i Gaza by etter bombingen

Norsk folkehjelp

Stor giverglede blant LO-forbund

Han er spesielt takknemlig for at forbundene i LO og mange privatpersoner støtter arbeidet deres.

– Det skjer mye i verden nå. I Ukraina jobber vi for fullt, men det er umulig å jobbe i Gaza nå, sier han med rødsprengte øyne.

Men selv om situasjonen i verden nå er ganske alvorlig, så ønsker Nergaard at folk engasjerer seg og lover at alle bidrag vil bli brukt til å sørge for hjelpe folk der de er.

– Det er flott å se så mange som ønsker å støtte vårt arbeid. I høst har det kommet inn rundt 6-7 millioner kroner til vårt arbeid i Midtøsten. Men akkurat nå er det svært vanskelig og vi får ikke satt i gang prosjekter før krigen er over, sier han trist.

Heller ikke de internasjonale organisasjonene får kommet seg inn for å hjelpe befolkningen.

– Jeg håper at nordmenn sender noen tanker til både menneskene i Gaza og i Ukraina nå som julen ringes inn, sier folkehjelperen.

Han mener sivil beskyttelse mangler i væpnet konflikt og ser at når eksplosive våpen brukes i tettbygde strøk og byer som i Gaza er over  90 prosent av de som skades og drepes, sivile.

– Vi jobber internasjonalt sammen med andre internasjonale organisasjoner i en koalisjon for å motvirke slik bruk av eksplosive våpen.

Koalisjonen heter International Network on Explosive Weapons (INEW) og Norsk Folkehjelp er styremedlem. De jobber for at land skal unngå å bruke spesielt upresise eller store eksplosive våpen i byer, i nærheten av sivile og sivil infrastruktur. Per Nergaard har jobbet i arbeiderbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon i en mannsalder, og er stolt over det de gjør. Og gleder seg også til å få en enda mer offensiv generalsekretær i Raymond Johansen på plass etter nyttår. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse