Huset Pål Kjærstad bodde i forsvant i leirmassene. Nå er han og kona Gry på plass i ny leilighet i Gjerdrum.
Alf Ragnar Olsen
For to år siden ble Pål vekket midt på natta under leirskredet i Gjerdrum
NTLs nyvalgte nestleder har lært at man ikke skal ta noe for gitt.
nina.hanssen@lomedia.no
aro@lomedia.no
– Det var kona mi som vekket meg. Hun kom løpende fra stua og skrek: «Det er ingenting her! Det er ingenting! Kom dere ut!»
Pål Kjærstad bruker litt tid før han bestemmer seg for å dele noe fra 30. desember 2020.
Klokka var fire om morgenen da et område på 700 ganger 300 meter raste ut i Gjerdrum – og tok med seg 14 bygninger med til sammen 31 boenheter. Ti mennesker i alderen to til 69 år mistet livet.
Pål og kona Gry hadde julebesøk av yngstedatter Siri, kjæresten Caroline og hunden deres Linus.
De var ute og gikk tur med hunden bare timer før raset gikk.
Så grunnen forsvinne
Pål sto opp og begynte å orientere seg.
– Jeg kom meg ut av senga, men det var mørkt fordi lyset hadde gått. Jeg listet meg ut mot stua, men turte ikke gå helt inn. Da så jeg hva hun mente med at det ikke var noe her, for det var et gedigent krater foran huset vårt, forteller han.
Skredkanten gikk rett ved terrassen deres. Kjærstad gikk tilbake til soverommet for å finne noen klær. Han brukte tid på å finne den siste sokken. De andre i huset hadde nå kommet seg ut.
– Så hørte jeg Siri skrike: «Pappa, pappa! Du må komme deg ut!»
Da han hørte henne, ga han opp å lete mer etter sokken og løp i stedet ut. Datteren så boligene i rekken foran dem seile nedover i leirmassene.
Pål fant først kona. De tenkte å ta bilen for å komme seg i trygghet. Problemet var at veien var borte. Deretter fant de Siri, Caroline og hunden og begynte å gå mot kommunehuset.
Det var mørkt og kaldt, og det sluddet, husker han.
En uke seinere raste hele boligen. Pål var glad han hadde forsikringer og at hjelpeapparatet sto klar for å hjelpe familien som måtte flykte fra raset og inn på hotell for en tid.
– Etter en slik traumatisk opplevelse har jeg virkelig fått kjenne på naturkreftene, og at en ikke skal ta noen ting for gitt. Heller ikke det å få leve, sier han stille.
Ekteparet har nå flyttet inn i ny leilighet i Gjerdrum, der han er født og oppvokst.
Familie og campingliv kommer først
For Pål Kjærstad er det alltid familien som kommer først. Han og kona har to barn, Linn (29) og Siri (26), samt barnebarnet Ingeborg på ni uker.
– De må besøkes så ofte som mulig, sier han.
I tillegg har han og kona en campingvogn på Larkollen camping som de bor i hver helg fra påsken til og med høstferien. Der slapper de helt av.
– Det er ikke stort som kreves av vedlikehold, men vi har en hekk rundt vogna, som jeg er veldig opptatt av at skal være strøken. Og da mener jeg strøken, smiler han.
Han legger til at enkelte mener han bruker neglesaks når han klipper den.
– Tja, det er ikke så langt unna sannheten kanskje. Jeg har alltid vært kjent for å være nøyaktig og at det skal være velstelt rundt meg, innrømmer han.
Da familien hadde hus og hage, klippet han gresset i såkalt stjerne. Altså først i kryss og deretter en gang til.
– Det sier litt om meg. Utover det så liker jeg å gå turer, både på Larkollen og hjemme i Gjerdrum.
Pål Kjærstad og familien ble vekket av skredet i Gjerdrum jula for snart to år siden. De kom seg fra det i live, men mistet huset som lå litt bak og til høyre for der han nå står.
Alf Ragnar Olsen
Erfaren tillitsvalgt
Pål Kjærstad ble nylig valgt som 2. nestleder i Norsk Tjenestemannslag (NTL). Et nytt kapittel står på trappene i en lang tillitsvalgtkarriere.
Han er utdannet maskinarbeider. Etter et år som laborant på det som en gang het Kongsberg Våpenfabrikk på Kjeller begynte han på Institutt for energiteknikk (IFE). Der jobbet han først som finmekaniker og som tekniker på avdeling for miljø og strålevern.
Store deler av yrkeskarrieren har i tillegg bestått av å være tillitsvalgt på ulike nivåer. I mange år var han også delvis frikjøpt for å være leder av NTL Forskningsinstitutter. De siste årene har han vært tillitsvalgt på fulltid, noe han betegner som en livsstil framfor en jobb.
– Hva var det som gjorde at du ble tillitsvalgt?
– Jeg hadde spørsmål omkring lønnssystemet. Og det var da det begynte. Etter kort tid ble jeg valgt som nestleder i NTL-avdelingen på IFE-Kjeller, forteller han.
NTL Forskningsinstitutter beskriver han som et «mini NTL», men speilvendt siden hovedtyngden av medlemmene er utenfor statens avtaleverk.
30 års erfaring fra forhandlinger
Pål Kjærstad er i dag et kjent fjes i fagbevegelsen. Så har han også vært tillitsvalgt i over 30 år, blant annet som et aktivt og synlig medlem av NTLs forbundsstyre, landsstyre og LOs representantskap.
For ham var nestlederjobben en drømmejobb, siden han liker å ha innflytelse og dele av sin erfaring.
De siste fem årene har han vært forbundssekretær i gruppe overenskomst, området for virksomheter som ikke har staten som arbeidsgiver. Det har gitt ham tung ballast fra fagbevegelsen.
– Jeg har deltatt i forhandlinger om lønnsoppgjør, permitteringer, nedbemanninger og virksomhetsoverdragelser og har jobbet med alle de ulike tariffavtaleområdene, sier han.
Pål sier at pandemien var utfordrende for mange av NTLs medlemmer utenfor staten.
– Jeg tenker da spesielt på de som ble permittert og de som fikk oppsigelser. Kulturinstitusjonene, studentsamskipnadene, luftfarten og noen få forskningsinstitutter ble tungt rammet, forteller han.
Det skjedde mye på en gang.
– Studentsamskipnadene og kulturinstitusjonene var de første til å innkalle til drøftelsesmøter slik at de kunne permittere ansatte. Selv ga jeg råd og veiledning til om lag 20 virksomheter samtidig, forteller han.
Det var en krevende tid fordi alle skulle ha hjelp umiddelbart.
– Vi kunne ikke velge når arbeidsgiver innkalte til møter. Permitteringer var jo ganske nytt for oss, selv om jeg for egen del hadde vært med på det tidligere. Det var spesielt utfordrende for våre lokale tillitsvalgte som ikke hadde noen erfaringer med dette. Det samme gjaldt jo arbeidsgiver, sier han.
Han påpeker at mange av de permitterte var medlemmer som i utgangspunktet ikke hadde høy lønn og i tillegg ikke jobbet fulltid.
En lang permitteringsperiode var vanskelig for disse.
De samme utfordringene ble igjen et tema da ansatte skulle tilbakekalles. Hvem skulle velges først? Han berømmer de lokale tillitsvalgte i disse prosessene.
– Hva er dine «kampsaker» nå som du er blitt nestleder i NTL?
– Vi vedtok akkurat på landsmøtet et nytt prinsipp- og handlingsprogram, så det er mine kampsaker. Det å jobbe for medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår er alltid jobb nummer én for NTL, sier han.
Når det gjelder de som jobber utenfor staten, har han et ekstra ansvar.
– NTL må prioritere arbeidet med å bygge organisasjonen, verve, opplæring av tillitsvalgte og sikre lønns- og arbeidsvilkår gjennom tariffavtaler, sier Pål Kjærstad fra Gjerdrum.
Seks kjappe spørsmål
1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?
Jeg har ikke hoppet i fallskjerm og har heller ikke noen planer om å gjøre det.
2. Hva gjør du når du skal unne deg noe?
Tur til campingen.
3. Hva er ditt første barndomsminne?
Det må være da jeg lærte å svømme på Sørlandet. Jeg gikk ut i sjøen og til slutt så svømte jeg.
4. Hva er du lei av?
De som hele tiden klager på noe det ikke er mulig å få gjort noe med.
5. Hva gjør deg bekymret?
Krigen i Ukraina.
6. Hvem har imponert deg mest?
Min pappa. Han var den beste pappaen en kunne få. Han var alltid snill og hjelpsom. Et eksempel er da jeg ville ha båt med ratt, noe jeg fikk fordi pappa lagde det. Det vil si at han monterte et ratt på en båt vi hadde, og ved bruk av vaiere så funka det.
Seks kjappe spørsmål
1. Hva har du ennå ikke gjort i livet?
Jeg har ikke hoppet i fallskjerm og har heller ikke noen planer om å gjøre det.
2. Hva gjør du når du skal unne deg noe?
Tur til campingen.
3. Hva er ditt første barndomsminne?
Det må være da jeg lærte å svømme på Sørlandet. Jeg gikk ut i sjøen og til slutt så svømte jeg.
4. Hva er du lei av?
De som hele tiden klager på noe det ikke er mulig å få gjort noe med.
5. Hva gjør deg bekymret?
Krigen i Ukraina.
6. Hvem har imponert deg mest?
Min pappa. Han var den beste pappaen en kunne få. Han var alltid snill og hjelpsom. Et eksempel er da jeg ville ha båt med ratt, noe jeg fikk fordi pappa lagde det. Det vil si at han monterte et ratt på en båt vi hadde, og ved bruk av vaiere så funka det.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø